• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Hatalı ameliyatlara dikkat etmek lazım

Hatalı ameliyatlara dikkat etmek lazım
Prof. Dr. Cengiz Kuday, “Lüzumsuz çok ameliyat var, yüksek oranda hata yapılıyor. Hataları en aza indirmek için hastanelerde komplikasyon toplantısı şart” dedi.

Prof. Dr. Cengiz Kuday, “Lüzumsuz çok ameliyat var, yüksek oranda hata yapılıyor. Hataları en aza indirmek için hastanelerde komplikasyon toplantısı şart” dedi.

Çoğu hekimden  duyarız..”Her ameliyatın bir riski vardır”diye…En basitinden en ağırına kadar çoğu cerrahi girişimin  istenmeyen sonuçları olabiliyor.Bu sonuçlar bazen telafi edilebiliyor.Ama bazen de geri dönüşü olmuyor…

Ameliyatlarda sadece cerrahın başarılı da olması yeterli değil. Bunda pek çok faktör ön plana çıkıyor…Hastane şartları,teknik olanaklar,hastadan kaynaklanan hatalar ,ameliyat ekibinin hataları  sonucu etkileyebiliyor.

Florance Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof.Dr.Cengiz Kuday,  “kişisel başarısızlıklar, kötü neticeler  bir kenara yazılırsa hatalar en aza iner ” diyor.

Prof. Dr. Kuday:

“ Neden? Çünkü doktorlar aynı balıkçılar,avcılar,borsacılar gibi yalnız başarılarını anımsarlar onları anlatırlar.Halbuki başarısızlıklarını da bir yere yazarlarsa aynı komplikasyonları tekrar yaşamazlar..” diye konuşuyor.

Hata yapmayan hiçbir doktorun olamayacağını belirten Prof. Dr. Kuday, ancak hiç  ameliyat yapmayan cerrahın komplikasyonu olmayacağını vurguluyor.
1930'lara kadar,(doktorlar istemediği için) ABD'de hastanelerde komplikasyon toplantıları yapılmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Cengiz Kuday, daha sonra bu toplantıların yapılmaya başladığını ve hataların azaldığını söylüyor.

Bu toplantıların hatalardan ders alınması için yapılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Cengiz Kuday, “kimse hatalarının yüzüne vurulmasından hoşlanmasa da bu durum hayati öneme sahip” diyor.

Prof. Dr. Kuday, gelişmiş ülkelerdeki hastanelerde düzenli olarak gerçekleştirilen komplikasyon toplantılarının Türkiye'de sadece üniversite hastanelerinde yapıldığına dikkat çekiyor.

Yurtdışında pek çok hekimin komplikasyon kitabı bulunduğunu belirten Prof.Dr.Kuday, “ Bu yurtdışında bu  çok güzel yapılıyor.Hatta benim de bir kitabım var. Boyun ameliyatlarında komplikasyonlar yani kötü neticeleri neler olabilir bunları yazdım ki genç meslektaşlarıma yol göstereyim.  Bunlar yalnız Türkiye'den değil,tüm dünyadan derlenmiş hatalardır.”

Prof. Dr.Kuday, bir gerçeğin daha altını çiziyor:

“Tüm dünyada ve Türkiye'de çok yüksek oranda komplikasyonlar ve luzumsüz ameliyatlar var.Bunların en az inmesi için her hekim hatasını bir kenara not etsin”

Mynet Haber

Bu haber toplam 2347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim