• BIST 9682.55
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 24 °C

'Hatalı karekodlar eczacıları mucit yaptı'

'Hatalı karekodlar eczacıları mucit yaptı'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Eczacıların hatalı basılmış karekodu okutabilmek için ...

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Eczacıların hatalı basılmış karekodu okutabilmek için ayna kullandıklarını belirterek, bu hatalı ilaçlar yüzünden eczacıların her birinin mucit olduğunu söyledi.


Ankara-Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan yaptığı yazılı açıklamada, İlaç Takip Sisteminin(İTS) yeterli alt yapı oluşturulmadan hayata geçirilmesinin, her gün yeni sıkıntılara sebep olduğunu belirtti.
"Çoğu zaman sistem çalışmazken, çalıştığı zamanlarda ise hatalı basılmış karekodlar eczacıları mağdur ediyor" diyen Saydan şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı da her hafta bildirdiği hatalı ve kayıtsız ilaç listelerini açıklarken, eczacılar ise sistemin hatalarına rağmen ilaçları hastasına vermenin yöntemlerini arıyor. Hastasına ilaç verebilmek adına türlü çarelere başvuran eczacıların son yöntemi ise ambalajlara ters basılan karekodları 'ayna' yardımıyla okutmak."
Saydan açıklamasında, Hatalı basılmış karekodlu ilaçların, vatandaşa ilaç vermek için uğraşan eczacıları mucit yaptığını söyledi. Sağlık Bakanlığı'nın sadece hataları açıkladığını, ancak neler yapılacağı konusunda sessiz kaldığını belirten Saydan, eczacıların sorunlarla tek başına uğraşmak zorunda kaldığını bildirdi.

'Verilen süre yeterli değil'
"İTS başladığından bu yana gerek sürekli kesintiye uğrayan sistem gerekse firmalar yüzünden birçok sıkıntı yaşanmıştır" diyen Saydan şunları kaydetti: "Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasındaki koordinasyon eksiliği yüzünden ayrıntılı açıklamalar yapılmasında geç kalınmış, eczacılarımız ilaçları nasıl verecekleri konusunda, ne yapacaklarını bilemez durumda bırakılmışlardır. Bütün bunlar bir yana 10 Haziran tarihinde yayınlanan yönetmelik değişikliği ile de raflarımızdaki karekodlu ilaçların 1 Temmuz tarihine kadar eritilmesi istenmiştir. Raflarımızdaki onbinlerce ilacın halen karekodsuz olduğunu düşündüğümüzde bu süre kesinlikle yeterli bir süre değildir."

Eczacılar karekodlu ilaçları aynadan okutuyor

Saydan, Sağlık bakanlığı'nın 8 Haziranda ikinci kez karekodu hatalı ve İTS'ye kayıtsız ilaç listelerini açıkladığını belirterek, "Son listelere göre; 180 kalem ilaçtan 3855 kutusunun karekodlarının tutarsız yani hatalı olduğu, 297 kalem ilaçtan ise 7443 kutusunun İTS kaydı bulunmadığı bildirilmiştir" dedi. Daha önceki rakamlarla birleştiğinde onbinlerce ilacın karekodunun hatalı ya da kayıtsız olduğunun gözlendiğini ifade eden Saydan, Eczacılara bu ilaçları ne yapacakları konusunda herhangi bir bilgi verilmediğini öne sürdü. Bu hatalı ilaçlar yüzünden eczacıların her birinin mucit olduğunu kaydeden Saydan, "Ters basılan karekodları İTS ye bildirmek içinse karekodu 'ayna' dan okutarak, hastasına vermektedir" dedi.

TEİS'den yetkililere çağrı: Gerekli düzenlemeler yapılmalı

Saydan açıklamasında, özellikle karekodsuz ilaçların satışının 1 Temmuz tarihine çekilmesini kesinlikle kabul etmediklerini belirterek, yetkilileri gerekli düzenlemeyi yapmaya ve bir an önce yaptığı yanlıştan geri dönmeye çağırdıklarını kaydetti. Saydan ayrıca, İTS'nin bütün yükünün Eczacıların sırtına yüklenmesini istemediklerini de bildirdi.
 

Bu haber toplam 3178 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim