• BIST 9530.47
  • Altın 2475.879
  • Dolar 32.52
  • Euro 34.818
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Havuzlardaki hijyenik olmayan su göze zarar veriyor

Havuzlardaki hijyenik olmayan su göze zarar veriyor
Avrupagöz Bayrampaşa şubesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Faruk Öge, yüzme havuzlarının, hijyen kuralları ihmal edildiği taktirde gözde enfeksiyonlara yol açabileceğini hatırlattı.

Avrupagöz, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi havuzların, hijyen kurallarına uyulmadığı taktirde göz için ciddi bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekiyor. Konuyla ilgili konuşan Avrupagöz Bayrampaşa şubesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Faruk Öge, hijyenik olmayan şartlarda hizmet veren havuzların neden olduğu mikrobik göz hastalıklarının yazın en yüksek seviyelerine çıktığını belirtti. Kirli veya fazla klorlu suyun kırmızı göz sendromuna yol açtığını söyleyen Öge; bunun yüksek klora bağlı kornea epitel problemlerinden, diğer dezenfektanların gözde oluşturduğu alerjik reaksiyonlardan ya da mikroorganizmalara bağlı infeksiyöz iltihaplanmalardan oluştuğunu hatırlattı.

Öge sözlerine şöyle devam etti:

“Havuzlar birçok insanın içine girmesi sonucu infekte olabiliyor. Bu nedenle havuz suları görme engeli oluşturacak kadar ağır göz hastalıklarına neden olabiliyor. Kullanılan klor miktarı yetersiz olur veya havuzlar iyi temizlenmezse mikroorganizmaların üremesine yol açabilir. Bunun sonucu özellikle gözlerde havuz konjonktiviti denilen havuzdaki mikroorganizmalara bağlı infeksiyöz göz nezlesi ortaya çıkıyor. Konjonktivit, gözün beyaz tabakasını ve göz kapaklarının iç yüzeyini döşeyen ince, saydam bir tabaka olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır. Alerjik tipteki konjonktivitlerde en belirgin şikayet kaşıntı ve kızarıklıktır. İnfeksiyöz konjonktivitlerde ise, hasta daha çok çapaklanmadan şikayet eder. Özellikle çocuklar havuz konjonktivitine daha eğilimli olmaktadırlar. Bazı durumlarda gözün saydam tabakası olan korneada da keratit adını verdiğimiz infeksiyon gelişebilir. Bu durum konjonktivit tedavi edilmediğinde veya yüksek klora bağlı kornea epitelinin tahrip olarak doğal bariyerin bozulması sonucu kornea tutulumu gelişerek de meydana gelebilmektedir. Keratit özellikle lens kullananlarda daha sık gelişir.Havuza lensle girmek riski ileri derecede arttırır. Görmeyi daha çok tehdit eden durum keratit adını verdiğimiz saydam tabaka infeksiyonudur.Klora bağlı kornea problemleri için havuzdan çıkar çıkmaz suni gözyaşı damlaları damlatılması yeterli olur. Bu damlalar, kloru seyrelterek gözün nemlenmesi sağlar.İnfeksiyöz iltihaplanmalarda ise bir göz hekimine başvurmak gerekir. Böyle bir durumda ileri derecede çapaklanma ve yapışkan bir sekresyon, yoğun ödemle gözlenir." şeklinde konuştu.

Deniz suyunun da gözlerde kızarıklığa yol açtığını belirten Öge; denize nazaran havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazla olduğunu belirterek, "Fakat bununla beraber, denize girilen bölgenin temizliği büyük önem taşımaktadır. Denize mutlaka temizliği ölçülmüş ve güvenilir olarak belirlenmiş mekanlarda girilmesini öneriyoruz." diye ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4664 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim