• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hayad, "Teşkilat Kanunu 10 Numara"

Hayad, "Teşkilat Kanunu 10 Numara"
Anadolu Hasta ve Hasta Yakınları Haklarını Derneği (HAYAD) Başkanı Yusuf Babar, Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nu '10 numara' olarak değerlendirdi.

Anadolu Hasta ve Hasta Yakınları Haklarını Derneği (HAYAD) Başkanı Yusuf Babar, Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nu '10 numara' olarak değerlendirdi.

HAYAD Başkanı Yusuf Babar, Sağlık Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nun ülkemize, vatandaşlarımıza ve sağlık çalışanlarına hayır getirmesini temennisinde bulunarak, kanunun hasta hakları yönünden çeşitli yenilikler getirdiğine dikkat çekti. Babar konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bugüne kadar ülkemizdeki mevzuatta 'hasta hakları ve uygulama' kelimesi herhangi bir kanunda geçmiyordu. Artık hasta hakları kavramının bir kanunda yer almasıyla çok önemli bir gelişme sağlanmış oldu. Ayrıca Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün görevleri arasında 'Hasta hakları ile hasta ve çalışan güvenliğine yönelik düzenleme yapmak' sayılmış. Bir diğer düzenleme ise Sağlık Meslekleri Kurulu'nun görevleri arasında 'Meslek mensuplarının mesleki yeterlilik ve etik eğitimi ile hasta hakları eğitimine tabi tutulmasına ve eğitimlerin süresine ve müfredatına karar vermek' ve 'Hasta hakları uygulamalarına veya etik ilkelere aykırı davranışı sebebiyle ikiden fazla yazılı ikaz edilen veya ilgili mevzuatına göre disiplin cezası uygulanan sağlık meslek mensubu, hasta hakları veya etik ilkeler eğitim programına tabi tutulur' olarak belirtilmiştir. Ayrıca; yine bu kanun hükmünde kararnameyle çıkan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nun görevleri arasında 'Kendisine bağlı sağlık kuruluşlarında hasta haklarına, hasta ve çalışanların sağlığına ve güvenliğine yönelik iyileştirme çalışmaları yapmak' şeklinde belirtilmiş. Kamu Hastane Birliği Genel Sekreteri'nin görevleri arasında ise 'Hasta hakları, hasta ve çalışan memnuniyeti ve hastaların sosyal ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin geliştirilmesini, tıp ve kamu görevlileri etik ilkelerinin uygulanmasını sağlamak' olarak belirtilmiş.

Bütün bunların yanında ayrıca 'Uzlaştırma prosedürü' belirlenerek sağlık hizmetlerinden dolayı zarara uğradığını iddia edenlerin dava açma süresi içerisinde maddi ve manevi tazminat başvuruları Bakanlık tarafından uzlaşma yoluyla karara bağlanması için düzenleme yapılmıştır. Artık tüm kesimler tarafından vazgeçilmez bir kavram olarak görünen hasta hakları bu kanunla diğer ülkelerde uygulanan hasta hakları uygulamalarına denk duruma gelmiştir. Bir kez daha görülüyor ki kanun yapıcılar vatandaşını önemsiyor ve bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar. Bundan sonra yapılması gereken taşra teşkilatlanmalarında ve kamu hastane birliklerindeki yöneticiler hasta hakları konusu çalışanlara iyi anlatılmalı fiziksel mekanlar buna göre düzenlenmelidir. Gerekli eğitimler bu konunun uzmanları tarafından verilmeli, hasta hakları konusunda ombudsman görevi gören yetkili sivil toplum örgütleri ile istişareler yapılarak halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim