• BIST 9524.59
  • Altın 2524.268
  • Dolar 32.5721
  • Euro 34.6338
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Hayat veren yöntem devlet hastanesinde

Hayat veren yöntem devlet hastanesinde
Avrupa'da çok az merkezde uygulanan MitraClip yöntemini hayata geçiren ilk devlet hastanesi, Mehmet Akif Ersoy Kalp Hastanesi oldu. Yöntemin 80 bin liralık maliyetini ise SGK karşılıyor

Sağlık Bakanlığı, kalp tamiratında yepyeni bir yöntemi İstanbul Halkalı'daki Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayata geçirdi. Avrupa'da çok az sayıda klinikte, Türkiye'de ise sadece bir özel hastanede uygulanan MitraClip (mandallama) yöntemi mitral kapakta ağır yetmezlik problemi olan ancak açık ameliyat şansı bulunmayan hastalar için hayat kurtarıcı rol oynuyor. SGK da 80 bin liraya mal olan anjiyo benzeri operasyonu karşılıyor. Hastanenin başhekimi İhsan Bakır ise "Kardiyologlarımız bu yöntemin eğitimini aldı. Hastalarımız da memnun" diyor.

EVİNİ SATANLAR VARDI
Hastaların nefesini düzeltip, hareketlerini rahatlatmak ve uzun vadede kalbi korumak için uygulanan MitraClip yöntemiyle bir gazeteci olarak tanışmam, anneme mitral kapak yetmezliği teşhisi konmasıyla başladı. 7 yıl önce aort kapak ameliyatı olan annemin açık ameliyat şansı yoktu. Tek şansı MitraClip yöntemiydi. Yöntem, mitral kapağı mandallayarak yetmez lik problemini giderme esasına dayanıyordu. Avrupa'da 2 yıldır çok az sayıda klinikte uygulanan bu yeni 'onarım' yöntemi, İstanbul'da da sadece bir özel hastanede 80 bin lira ücret karşılığı yapılabiliyordu. Çaresiz kalan hastalardan bazıları da evini satıp özel hastanede bu operasyonu yaptırıyordu.

3 GÜNDE TABURCU
Bakanlık bu yöntemin kalp ihtisas hastanelerinde yapılması için çalışma başlatıp, kardiyologları Avrupa'ya eğitime gönderdi. Bir yandan da Çalışma Bakanlığı ile yöntemin SGK tarafından ödenmesi için masaya oturuldu. Ve geçtiğimiz pazartesi MitraClip operasyonları Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'nde yapılmaya başlandı. SGK kapsamında yapılan operasyonlarla hastalar, mitral kapak yetmezliğinden kurtuluyor. Üstelik işlem 3-4 saat sürüyor ve bir gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hasta 3 veya 4 gün içinde de taburcu edilebiliyor. Uygulamanın hastaları fazlasıyla memnun ettiğini belirten Başhekim İhsan Bakır, "Kardiyologlarımız bu yöntemin eğitimini aldı. Ekibimiz çok başarılı operasyonlar yaptı. Artık Avrupa'dan hastalar bize gelecek" diye konuştu.

AVRUPA'DA EĞİTİM ALDILAR
Başhekim İhsan Bakır, "Doktorlarımız bu yöntem için Avrupa'da özel eğitim aldı. Hastalarımız da çok memnun" diyor.

GÜL KİREKLO

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim