• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Hayata bir perde arkasından bakmak istemiyorsanız önlemini alınız

Hayata bir perde arkasından bakmak istemiyorsanız önlemini alınız
Katarakt, göz merceğinin doğuştan ya da zamanla saydamlığını kaybetmesi ile oluşan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse körlük derecesinde görme kaybına yol açabilen bu hastalıktan kurtulmak günümüzde daha kolay.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Serkan Acımaz, katarakt hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Katarakt nedir?

Katarakt, gözün normal saydam lensinin bulanıklaşmasıdır. Tıpkı pencere camının kirlenmesi, sararması hatta buzlu bir cam gibi olmasıdır. Normal bir gözde ışık huzmeleri lensten geçerek gözün arkasındaki retina üzerinde odaklanır ve sonucunda cisimleri net ve keskin kenarlı olarak görebiliriz. Lensin bulanıklaştığı durumlarda kataraktlı hastalarda ışık huzmeleri lensi kolayca geçemez ve görme bozulur. Lenste bulanıklığın başladığı yer lensin odak noktasından uzakta ise hasta bunu kolay fark edemez.

Katarakt nasıl fark edilir?
Ağrısız görme azalması, görüntünün bulanıklaşması ve matlaşması.
Işık hassasiyeti, ışık yansımaları.
Okumak için daha fazla ışığı ihtiyaç hissetme.
Sarımtırak görme, cisimlerse solukluk.

Kataraktın nedenleri nelerdir?
Katarakt yaşlanmanın doğal sonucudur. 75 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 75’inde katarakt vardır. Bununla beraber göz travması, şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı, korunmasız güneş ışığına uzun süreli maruz kalmak diğer katarakt sebepleridir.

Katarakt hakkında yanlış bilinenler nelerdir?
Katarakt gözün üzerinde bir tabaka değildir. Gözün çok kullanılmasından kaynaklanmaz. Bir gözden diğerine geçmez, yayılmaz. Kalıcı bir körlüğe sebep olmaz.

Katarakt ameliyatları nasıl yapılır?
Katarakt cerrahisi lokal anestezi ya da damla anestezisi ile yapılır. Hatta ameliyat sonrası kısa bir istirahatten sonra taburcu edilir. Ertesi gün göz hekimi göz kapağındaki bandajı açar ve kullanması gereken ilaçları (göz damlaları) reçete eder.

Ameliyatta uygulanan yöntemler nelerdir?
Günümüzde katarakt ameliyatlarında FAKO dediğimiz özel bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemin en büyük özelliği, 2-3 mm gibi çok küçük bir ameliyat kesisi kullanılarak, bulanıklaşmış mercek çekirdeğinin buradan uzaklaştırılmasıdır. Bu girişten katlanabilir göz içi merceği takılır ve dikiş gerektirmez. Geniş korneal kesili ve dikişli ameliyatlar artık terk edilmiştir.

Katarakt cerrahisinin sonuçları nasıldır?
Tam sayı bilinmemekle beraber ülkemizde her yıl 200-300 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirilmektedir, Hastalarınyüzde 95’inde görmenin iyileştiği başarılı sonuçlar alınmaktadır. Eğer kornea, retina ve göz sinirinde bir hasar var ise görme yeterince artmak ancak ameliyat sonrası görmede bir bozulma oluyorsa hemen hekime başvurmak gerekir.

Zaman içerisinde katarakt sertleşeceği için fako yöntemi ile opere edilemediği durumlarda dikişli operasyon gerekebilmektedir.
Uzun süre bekleyen kataraktlar göz içi iltihaplarına ve göz tansiyonu yükselmelerine sebep olabilmektedir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Gözler bastırarak ovuşturulmamalı,
Baş, namaz kılar gibi aşağıya doğru eğilmemeli,
Ağır işlerle uğraşılmamalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5253 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim