• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hayatınızı sadeleştirin

Hayatınızı sadeleştirin
Kilo vermek için aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamanız gerekiyor. İşe, yürüyüş ve ev yemeğiyle başlayın.

Kilo vermek için aldığınız kaloriden daha fazlasını harcamanız gerekiyor. İşe, yürüyüş ve ev yemeğiyle başlayın.

Kilo kontrolünde mucizevi bir yaklaşım yoktur. Kilonun korunumun da ‘alınan enerji’ ile ‘harcanan enerji’nin dengede olması gerekir. Kilo vermek için, her gün aldığınız kaloriden biraz daha fazlasını harcamanız gerekir. Bunu aldığınız kaloriyi azaltarak veya daha fazla egzersiz yaparak sağlayabilirsiniz. En iyi yol ikisini de yapmak. Kilo almaya gereksiniminiz varsa, harcadığınız enerjiden fazla oranda kalori almalısınız.

Efsaneler hakkında gerçekler

Yıllar boyu kaloriyle ilgili çeşitli bilgiler aktarılarak birer hatalı inanışlar haline gelmeye başladı. Bunların kaç tanesi doğrudur acaba?

8 İnanış: Greyfurt kalorileri yakar. Ben greyfurt suyu içerek yağları yaktım.

8 Gerçek: Bir besinin sindirimi sırasında vücut az miktarda kalori sarf eder ve hiçbir zaman onu yakmak için çok çaba sarf etmez. Ve hiçbir besinin veya besin bileşeninin dünyada “kalori eritme” gibi bir özelliği yoktur. Buna greyfurt dahil. Greyfurt gibi narenciye meyveler yüksek miktarda kanser önleyici maddeler içerirler ve sağlığa katkıları fazladır ancak vücudun yağını eritmeye değil.

8 İnanış: Yatmadan önce tüketilen bir dilim pasta, öğleyin tüketilene göre daha çok şişmanlatır.

8 Gerçek:
Tüketim zamanı bir fark yaratmaz. Tüketim zamanı fark etmeksizin, alınan kaloriler vücutta aynı etkiyi gösterir. Aşırı miktarda tükettiğinizde fazladan yağ olarak depolanırlar. Vücudunuzun kaloriyi kullanma şeklime zamanın etkisi yoktur.

8 İnanış: Ekmeği kızartmak kalori içeriğini azaltır.

8 Gerçek: Bu inanış hayal ürünüdür. Ekmeğin kızartılması sadece lezzetini ve yapısını değiştirir. Bu yöntem ekmeğin kalorisini azaltmaz.

8 İnanış: Patates, ekmek şişmanlatır.

8 Gerçek: Bu besinler tek başına enerji içermezler, bir orta boy (120 g) patates 88 kalori ve bir orta dilim ekmek 70 kalori verir. Her iki besin de kompleks karbonhidratların iyi kaynağıdırlar. Bu besinlerin içerisinde vücudumuzun sağlığı için gerekli olan birçok besin bileşeni vardır. Sadece dikkat etmemiz gereken miktar ve servis şeklidir. Eğer günlük aktivitemize göre fazla miktarda ekmek yer ve yüksek yağlı soslar ya da yağlarla birlikte patatesi tüketirsek fazla kalori alımına bağlı olarak şişmanlarız.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3198 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim