• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"HDE" 550'nin altına inebilir

"HDE" 550'nin altına inebilir
Hastaneler bastırdı SGK kriterde 550 puanı aşağı çekmeyi gündemine aldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yılbaşı gecesi özel hastanelerin hastadan aldığı fark ücretini belirlemek için yayınladığı grup ve puanlama uygulamasının kaldırılması için taleplerini hafta içinde kuruma ileten özel hastaneler için şimdi de grupları belirleyen kriterlerin puanlarının değişmesi gündeme geldi.

5 kritere göre 1000 puan üzerinden değerlendirilerek A’dan E’ye gruplandırılan özel hastanelerin taleplerini alan SGK, 550 puan ile en belirleyici olan ‘hizmet dilim endeksi’ kriterinin puanını daha aşağı çekebilir.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, SGK ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, “Vaka çeşitliliğinin 550 olan puanının daha aşağı çekilmesi ve kalite standartlarına verilen puanların yükseltilmesini talep ettik. Bu uygulamaya düşüneceklerini ancak puanlara yine kurumun karar vereceğini söylediler” dedi.

Reşat Bahat, görüşmelerde puanlamanın özüne karşı olduklarını ifade ettiklerini belirterek, taleplerine karşı SGK’nın ne yanıt verdiğini şöyle açıkladı:
Uygulamanın kesinlikle kaldırılmasını istedik. Kabul edilmedi.
Puanlama kaldırılmıyorsa, branşlara göre uygulanmasını istedik. Yanıtları, ‘branş anlaşması yapamıyoruz, bunu bu sene bu şekilde kabul edin, branş uygulamasını seneye tartışalım’ oldu.

Bunun üzerine branş anlaşması yapan hastanelerin baktıkları SGK dışı hastaların da veri olarak alınmasını istedik. Ancak kabul edilmedi. SGK, ‘Bize sundukları branşlarla ilgili değerlendirme yapacağız’ dedi.

Hastanelerin birimlerine ve çıktılarına yani hasta memnuniyeti, başarına göre puanlama yapılmasını önerdik. Verilerin yetersiz olduğu sebebiyle kabul edilmedi.

13 Ocak’ta da görüşecekler
Özel hastanelerin ısrarla bu işi hukuka götüren taraf olmak istemediğini anlatan Bahat, “Bizim istediklerimiz dikkate alınmazsa hukuki yoldan gerekli işlemleri yapmak durumunda kalacağız. Şu anda görüşmeler devam ediyor, herhangi bir netlik kazanmadı. Kararlarını aceleye getirmemelerini istedik. 13 Ocak Çarşamba günü son isteklerimizi iletmek için bir randevu daha aldık” diye konuştu. Bahat, SGK’nın 5 kişilik komisyonunun yarın toplanacağının hatırlatılması üzerine de “Komisyonun toplanması erken olacağını” savundu.

Puanlama nasıl yapılmıştı

Poliklinik, yoğun bakım, ameliyathane, tedavi standartalarına göre belirlenen Hizmet Kalite Standardı 150 puan.
Hasta hakları ve güvenliği, enfeksiyon kontrolü, tesis yönetimine göre belirlenen Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği 100 puan.
Elektronik raporlama hizmet standartları, hizmet çeşitliliği, hastanelerin reçete kontrolüne göre belirlenen Hastane Hizmet Dilim Endeksi 550 puan.
Yatak sayısı, kapalı alan, doktor ve hemşire sayısına göre belirlenen Kapasite 100 puan.
Çalışanların sosyal hakları, sigorta primlerine belirlenen Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumlulukları 100 puan.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2494 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim