• BIST 9778.35
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

"Hedefimiz organ kopyalamak"

"Hedefimiz organ kopyalamak"
Prof. Dr. Şükrü Emre, Türk doktorların dünya çapında bir başarıya imza attığını söyledi.

Prof. Dr. Şükrü Emre, Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan operasyondan övgüyle söz eden Prof. Dr. Şükrü Emre, Türk doktorların dünya çapında bir başarıya imza attığını söyledi. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Rektörlük A Salonu’nda çok sayıda öğretim üyesinin de hazır bulunduğu törende, Yale Üniversitesi Organ Nakli ve İmmünoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre’ye, “Uludağ Üniversitesi fahri profesörü” unvanını verdi.

Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı’nın organizasyonu ile Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Şükrü Emre, ABD’de organ nakilleri konusunda gelinen son duruma ilişkin bir de konferans verdi. Aralarında UÜ Tıp Fakültesi organ nakli ekibinin de bulunduğu pek çok öğretim üyesinin ilgiyle izlediği konferansta, Prof. Dr. Emre, kişiye özgü tedavi yöntemlerindeki gelişmeler üzerinde durdu. Fonksiyonunu yitirmiş karaciğerin sağlıklı kişilerden alınan karaciğer hücreleri ile kendini onarmasına imkan veren hepotosit (karaciğer hücresi) nakli yöntemini anlatan Prof. Dr. Şükrü Emre, henüz yaygınlaşmamış olsa da oldukça başarılı olan bu yöntem sayesinde tam organ nakline gerek kalmadığını söyledi. Prof. Dr. Emre, “Karaciğer hücreleri çok çabuk üreyebilen hücrelerdir.

Kısmen de olsa fonksiyonunu yitirdiğinde, vericiden sağlanan en az 1 milyon karaciğer hücresi, yavaş yavaş hasta karaciğerin bir bölgesine enjekte ediliyor. Yeni hücreler, hasta hücreler kendini toparlayıncaya kadar görev yapıyor. Bu arada hastanın kendi hücreleri yenileniyor ve daha sonra da başkasından alınan karaciğer hücreleri dışlanıyor. Böylece daha önce fonksiyonunu kaybetmiş olan karaciğer, organ nakline gerek duymadan sağlığına kavuşmuş oluyor” dedi. Yeni doğan bebeklerde organ nakli ihtiyacı doğduğunda organın uyum sorununu ortadan kaldırabilmek için bebeğin immün sisteminin değiştirilebildiğini kaydeden Prof. Dr. Emre, “Çünkü immün sistem ancak 1.5-2 aydan sonra oluşuyor. Bu nedenle bebeğin immün sistemi değişirse nakledilen organı kendi organı gibi görüyor ve sorun ortadan kalkıyor.

Ama bunu immün sistemi gelişmiş erişkinlerde yapmak şimdilik çok zor” diye konuştu. Son olarak da hastaya özgü karaciğer üretmek konusunda çalışmalar başlattıklarını kaydeden Prof. Dr. Şükür Emre, “15 günde organ siparişi verilebilecek günler de gelecek” dedi. Gen alanındaki ilerlemeler sonucu kişiye özel tedavi yöntemlerinde başarının arttığını bildiren Prof. Dr. Emre, Hepatit-C’yi tıp alanından silecek çalışmalar yaptıklarını ancak giderek yaygınlaşan obezite nedeniyle siroz ve karaciğer kanserlerinin sıklaştığını, bunu da insanlara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırarak yenebileceklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2179 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim