• BIST 9456.73
  • Altın 2494.268
  • Dolar 32.5942
  • Euro 34.7914
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Hekim açığına "yabancı asistan hekimle" çare aranacak

Hekim açığına "yabancı asistan hekimle" çare aranacak
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki asistan hekim açığını, başta Yunanistan olmak üzere, hekim fazlası bulunan AB üyesi ülkelerle işbirliği yaparak kapatmanın yollarını arıyor

YEŞİM SERT KARAASLAN

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki asistan hekim açığını karşılamak üzere, başta Yunanistan olmak üzere, tıp eğitimi konusunda iyi standartlara sahip, hekim fazlası bulunan, AB üyesi ülkelerle işbirliği yapmak üzere harekete geçti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kaliteli, ulaşılabilir ve hızlı sağlık hizmet sunulması için çalıştıklarını belirterek, bunun ilk başta hekim açığının giderilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.

Hekim açığının kısa sürede giderilebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Şencan, bir pratisyen hekimin en az 6, uzman hekimin ise en az 10 senede yetişebildiğine dikkati çekti. Şencan, fakültelerin de ancak kapasiteleri kadar öğrenci alabildiğini anımsatarak, "2023 hedeflerine göre, Türkiye'nin istediği hekim sayısına ulaşmasını öngörüyoruz. Sağlık çalışanlarının yoğun iş yükü altında çalışmasına rağmen, bu konuda yetersizliğimiz var" dedi.

Şencan, halihazırda 120 bin olan hekim bulunduğunu, bu sayısının 2023 yılına kadar 200 bine ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi.

-"Türkiye'de asistana ihtiyaç var"

Nüfusuna oranla hekim fazlası olan ülkelerle işbirliği yapıldığını anlatan Şencan, hekim fazlası olan ülkelerden birinin de Yunanistan olduğunu söyledi. "Türkiye'de şu anda özellikle üniversite ve devlet hastanelerinde asistana ihtiyaç var" diyen Şencan, şunları kaydetti:

"Yunanistan'ın da hekim fazlası var ve özellikle uzmanlık eğitimine ihtiyacı bulunuyor. Asistan ihtiyacımızı karşılamak üzere, Yunanistan'ın da uzmanlık eğitimini karşılamak üzere işbirliği yapıp yapamayacağımız üzerinde çalışıyoruz, görüşmeler yapıyoruz. Bu konuda, temel olarak YÖK ve üniversitelerin yaklaşımı önemli olacaktır. Daha olgunlaşmadan nihai bir karar şeklinde söylenmesi doğru değil.

İstiyoruz ki, bu hekimler gelsin Ege, 9 Eylül ya da İstanbul Üniversitesi gibi üniversitelerimizde asistanlık yapsın, bu arada da uzmanlık eğitimini alsın, gitsin. Bizim de bu arada asistan ihtiyacımız karşılanmış olur, onların da uzmanlık eğitimi karşılanmış olur. Yunanistan'a ilişkin edindiğimiz bilgilere göre, şu anda bir hekim uzmanlık eğitimi için 5-9 sene arasında beklemek zorunda kalıyormuş.

Şimdilik bu konuda ön çalışmaları yapılıyor, daha olgunlaşmadan nihai bir karar şeklinde söylenmesi doğru değil. Bu çalışma sadece Yunanistan için değil, tıp eğitiminin düzeyi iyi olan AB üyesi bütün ülkeler için geçerli. Burada önemli olan bunun hekim fazlası bulunan ülkelerle yapılması. Çünkü hekim ihtiyacı olan ülkeden doktor gelmez. Bu, Yunanistan özelinde bir durum değil, ama potansiyel orada var."

Şencan, Türkiye'de hasta bakan yabancı hekimlerin Türkçe bilmesinin ise zorunlu olduğunu, bu konuda da neler yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 4450 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim