• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

Hekim dışı sağlık çalışanları bekleyen büyük tehlike

Hekim dışı sağlık çalışanları bekleyen büyük tehlike
Hekim dışı sağlık çalışanları mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak kendisine yapılan tazminat taleplerine ve bu taleple bağlantılı yargılama gideri ile hükmolunacak faize ve diğer tazminatlar karşısında büyük risk altındadır.

Büyük özveri ile gece gündüz görev yapan hemşire, sağlık memuru, ebe, paramedik, acil tıp teknisyeni, biyolog, kimyager, laboratuar teknisyeni, laboratuar teknikerleri, anestezi teknisyen, anestezi teknikeri, ambulans şoförü başta olmak üzere hekim dışı tüm sağlık çalışanları mesleki faaliyetlerini yürütürken büyük risk altında.

Hekim dışı sağlık çalışanları mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak kendisine yapılan tazminat taleplerine ve bu taleple bağlantılı yargılama gideri ile hükmolunacak faize ve diğer tazminatlar karşısında büyük risk altında.

Hekimler mesleki faaliyetleri nedeniyle verdiği zararlar karşısında teminat altına alınırken hekim dışı sağlık çalışanlarının kapsam dışında tutulmasının adil olmadığını düşünüyoruz.

28/08/2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ (Tebliğ No 2010/1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin A.1 Sigortanın Konusu bölümünde Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının kimleri kapsayacağı düzenlenmiştir.

A.1. Bu sigorta sözleşmesi, 1219 sayılı Kanunun Ek 12 nci maddesi çerçevesinde, serbest ya da kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken, sözleşme tarihinden önceki on yıllık dönemdeki veya sözleşme süresi içinde mesleki faaliyeti nedeniyle verdiği zararlara bağlı olarak sözleşme süresi içinde kendisine yapılan tazminat taleplerine, bu taleple bağlantılı yargılama giderleri ile hükmolunacak faize ve sigortalı aleyhine ileri sürülen tazminat talebine ilişkin makul giderlere karşı poliçede belirlenen limitler dahilinde teminat sağlar.

Görüldüğü üzere Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası serbest ya da kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman hekimleri kapsamaktadır. Hekimlerin dışındaki diğer tüm sağlık çalışanları kapsam dışı tutulmuştur.

21/07/2010 tarih ve 27648 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ (Tebliğ No 2010/1) 3.madde de primlerin ödenmesi ve kurum katlılarının Tahsili ve İadesi düzenlenmektedir.

3/1.Madde "Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, yaptıracakları sigorta sözleşmesinin primlerini sigortacıya veya sigorta acentesine ödedikten sonra, ödedikleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçesinden geri alır. Geri ödemeler, sigortaya ilişkin poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ibrazı üzerine ilgili kurum tarafından en geç otuz gün içinde yapılır.

Hekimler ödedikleri sigorta primlerinin yarısını kurumlarından geri almaktadırlar. Hekim dışı sağlık çalışanları bu konuda mağdur durumdadır. Hekim dışı tüm sağlık çalışanlarının tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına alınmalıdırlar.

Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının tüm giderlerini Bakanlığın karşılaması gerektiğini düşünüyoruz. Saygılarımızla

Özkan AYDEMİR / memurlar.net

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5778 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim