• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

'Hekimdışı personel için döner sermaye açılımı istiyoruz'

'Hekimdışı personel için döner sermaye açılımı istiyoruz'
Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay Erözgün; 'Sağlık Bakanına çağrı yapıyoruz buradaki adaletsizliği görün ve düzeltin, Döner sermaye açılımı istiyoruz' dedi.

“Sağlık Bakanına çağrı yapıyoruz; hekimdışı personel için döner sermaye açılımı istiyoruz”

Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay ERÖZGÜN Döner sermaye adaletsizliği üzerine yaptığı açıklamada; 12.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26166 Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 30.07.2010 Değişiklik İşlenmiş hali yürürlükte olan "SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVLİ PERSONELE DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" ile düzenlenen Döner sermaye katsayıları adil değildir. Çalışanlar arasında çalışma barışını bozacak haksızlıkları içinde barındırmaktadır. Sağlık Bakanına çağrı yapıyoruz buradaki adaletsizliği görün ve düzeltin, Döner sermaye açılımı istiyoruz dedi.

ERÖZGÜN, Masa başında hazırlanan Döner Sermaye Yönetmeliği'nde aynı kadro unvanına sahip olanlar farklı kurumlarda farklı katsayıdan döner sermaye alırken bile adaletsizlik yapılmıştır. 1.nci basamakta farklı Araştırma Hastanelerinde farklı olarak düzenlenmiştir. Fizyoterapist, diyetisyen, psikolog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, biyolog, mühendis, veteriner hekim, avukat, kimyager, sosyolog ve benzerleri ile Tıbbi Teknolog ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Personeli aynı katsayıdan döner sermaye alacağı belirlenmişken Eczacılar bu gruptan çıkarılmış ve farklı katsayıdan döner sermaye alacağı belirtilmiştir. Aile sağlığı merkezlerinde ve 1.nci basmaklarda bu personel arasından bazıları eğitim öğrenimleri ve statüleri dikkate alınmadan döner sermaye katsayılarının düşürülmüş olduğunu belirtti.

ERÖZGÜN, burada iki temel yanlış vardır. 1.nci temel yanlış Eğitim ve Araştırma hastanelerinde yüksek öğrenimli personele lise mezunu ebe ve hemşirelerle aynı katsayıdan ödeme yapılmaktadır. Bu yanlıştır, Eczacılarla aynı oranda döner sermaye almaları gerekmektedir. İkinci Temel yanlış Aile sağlığı Merkezlerinde ve 1.nci basmaklarda Tıbbi Teknolog, Sağlık Hizmetleri Sınıfı Personeli (Sağlık Lisansiyeri Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru) gibi personelin alacağı döner sermaye katsayısı keza lise mezunu mesleklere ödenen miktar seviyesinde belirlenmiş olduğunu ifade etti.

Hekim dışında görev yapan yüksek öğrenimli sağlık personelinin statüleri ve yaptıkları görevler birbirinden üstün yâda ayrı önemde diye sınıflandırılması ve ayrıştırılması asla mümkün olmayacağını belirten ERÖZGÜN, Hekim dışı sağlık personeli sağlık hizmeti sunumunda ekibin birer üyesidir ve her bir mesleğin katkısı muhakkak ki kendi mesleklerinin önemi gibi önemlidir. Sağlık Hizmeti sunumunda meslekler arasında ayrım yapılması ve farklı önemlerde değerlendirilmesi tüm mesleklere karşı toptancı bir yaklaşım olarak belirledi.

ERÖGÜN, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin "Ortak Hükümler" başlıklı (A) fıkrasının 5. bendinde; "Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı İle benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dâhil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar." Denilmekte olduğunu belirterek, 4 yıllık Sağlık alanında Lisans tamamlayan Sağlık Lisansiyerlerinden Tıbbi Teknologlar, Sağlık Memuru, Ebe, Hemşireler kadro olarak döner sermaye alan, Avukat, Biyolog, veteriner hekim, fizyoterapist gibi yükseköğrenimli personel grubunda yer almakta olup hakkaniyet gereği eşit katsayıdan faydalandırılması gerekirken Sağlık Bakanlığınca sübjektif olarak takdir yetkisini kullanarak Sağlık Lisansını tamamlayan Sağlık Lisansiyerleri olan Tıbbi Teknologlar, Hemşireler, Ebeler, Sağlık Memurları emsalleri aynı yükseköğrenimli personeller aynı kat sayısından ek ödeme alması gerekirken 0,40 katsayısından ek ödeme almaya devam etmektedirler. Sağlık Meslek Lisesi Mezunları gibi eşit statüde değerlendirilmesi adaletsizliktir dedi.

ERÖZGÜN, Danıştay İçtihat Birleştirme Kurulunun 2005/2 Esas ve 2007/1 Karar no lu kararında "ek gösterge rakamlarının tespitinde tahsil durumunun değil kadro unvan'ının esas alınması gerektiği" belirtilmekte olup ek ödemelerde de kadroya göre ödeme yapılması gerekmektedir. Sağlık Lisansiyeri Tıbbi Teknologlar, Hemşireler, Ebeler, Sağlık Memurları da 657 sayılı DMK'na göre diğer sağlık lisansiyeri olan Psikolog, biyolog fizyoterapistler gibi 0,75 katsayısından döner sermaye alan Meslek guruplarıyla aynı unvan ve grupta yer almaktadır. Danıştay'ın yukarda belirtilen kararına göre ek ödemede 0,75 katsayısından yararlandırılmaları gerekmektedir. Burada ayrımcılık yapılmaktadır, Adaletsizlik yapılmaktadır dedi.
ERÖZGÜN, Sağlık Lisansiyerleri Tıbbi Teknologlar, Ebe, Hemşire, Sağlık Memurları Döner sermaye katsayılarının taleplerimiz doğrultusunda yeniden bir düzenlemeye gidilerek katsayıların düzeltilmesini talep ediyoruz diyerek; Sağlık Bakanlığı Sağlık alanında Lisans Mezunu hatta Yüksek lisans mezunu Tıbbi Teknolog, Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru olarak görev yapan sağlık lisansiyerlerini emsalleri gibi sağlık Lisansiyeri olan Tıbbi Teknologlar, Ebeler, Sağlık Memurları, Hemşireler artık sorguluyor ne zamana kadar böyle ayrımcılığa tabi tutulacağız. Ne zamana kadar üvey evlat muamelesi göreceğiz. Bu adaletsizlikler ne zaman son bulacak. Sadece tabiplere ödenen döner sermaye gelirlerinin bir kısmının emekli aylığına yansıtılması, fırsat eşitliği ve Kanun önünde eşitlik ilkesine de tezat düşmektedir.

Hastanemizde elde edilen döner sermaye gelirlerinden kadro unvanlarına göre yapılan ödemedeki farklılık kabul edilebilir ancak, söz konusu gelirlerin personel arasında paylaşımında bir kısım personele bu denli avantaj sağlayacak şekilde bir Kanuni düzenlemeye gidilmesinin kabul edilecek tarafı bulunmamaktadır. Aynı işyerinde görev yapan ve birlikte hizmet üreterek döner sermaye gelirlerine katkı sağlayan tabiplere herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın her ayın 15'inde ödenen döner sermaye sabit ödemesi yapılması ve hekim dışı personele ödenen döner sermaye gelirinin tabiplerde olduğu gibi aynı oran üzerinden emekli aylığına yansıtılması için kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir dedi.

Sağlık Bakanına çağrı yapıyoruz buradaki adaletsizliği görün artık. HEKİMDIŞI PERSONEL DÖNER SERMAYE AÇILIMI İSTİYORUZ diyen ERÖZGÜN, esasında Kars'ta ki sağlık çalışanıyla Ankara'daki sağlık çalışanı artık ne kadar döner sermaye alacağını bordosunda görmek istiyor. İdarecilerin iki dudağı arasında belirlenen miktarda döner sermaye almak istemiyor. Top yekûn Döner sermaye ödemeleri yeniden düzenlenmesini ve hizmetlisiyle hemşiresiyle hastabakıcısıyla teknisyen ve teknikeriyle adalet ve hakkaniyet içinde döner sermaye dağıtımı o kadarda zor bir düzenleme değildir. Bakanlık arzu ederse Tüm Sağlık Sen olarak yeni bir düzenleme yapar ve kendilerine takdim ederiz. Maksat üzüm yemekse üzüm yemenin yolu bellidir. Ama maksat bağcıyı dövmekse ancak bu kadar adaletsizlikleri bir araya getirebilirsiniz ve tüm çalışanları huzursuz edersiniz dedi.
 

Bu haber toplam 4115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim