• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Hekime şiddet bir kez daha cezalandırıldı

Hekime şiddet bir kez daha cezalandırıldı
Özel bir hastanenin acil servisinde görevli hekime, acil serviste sıra beklemek istemeyen hasta yakını tarafından sarf edilen sözler nedeniyle, hekimin yaptığı...

İzmir Tabip Odası;

Özel bir hastanenin acil servisinde görevli meslektaşımıza, acil serviste sıra beklemek istemeyen hasta yakını tarafından sarf edilen sözler nedeniyle, hekimin yaptığı şikayet üzerine hasta yakını hakkında kamu davası açılmıştır.


Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından takip edilen davanın 10.04.2012 tarihinde yapılan duruşmasında, sanığın hekime hakaret suçundan 3 ay; hekimi tehdit suçundan 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Hekime yönelik şiddet olgusunun her geçen gün arttığı günümüzde, hekime yönelik şiddetin önlenmesi adına alınacak idari ve hukuki önlemler tek başına yeterli değildir.

Siyasi iktidarın ve Sağlık Bakanı’nın, vatandaşları hekime karşı kışkırtan söylemlerinden; sağlık alanındaki sorunların tek sorumlusu olarak hekimleri göstermekten; hekimleri renciden eden uygulamalardan vazgeçmesi gerekmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda yaşanan bütün hekime şiddet olgularında Oda’mız meslektaşlarımıza her türlü desteğini sunmuş, hekimlere hukuksal destek vermiş ve hekimlerimizin yanında hukuksal sürece katkı sağlanmıştır.

Neredeyse bütün dava dosyalarında, hekime yönelik haksız davranışlarda bulunan şahısların cezalandırıldığı görülmektedir. Meslektaşlarımızın, çalıştıkları birimlerde yaşadıkları sorunlarda, Oda’mızın ACİL DURUM HATTINI ( 0506-2352686) arayarak Oda’mızı bilgilendirmesini, örgütsel ve hukuksal destek almasını rica ederiz.

Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından son dönemde takip edilen “hekime yönelik şiddet” olgularında yaşanan hukuksal süreçler hakkındaki bilgilendirme metni aşağıda paylaşılmıştır.


İZMİR TABİP ODASI


Hekime Yönelik Şiddet Olguları İle İlgili Hukuksal Süreçler

Hekime yönelik şiddet olgularında, ACİL DURUM HATTI aracılığı ile yapılan başvurularda, hekimlere öncelikle olay sonrasında neler yapmaları gerektiği anlatılmakta; olayın gerçekleşme zamanına bağlı olarak olay yerine gidilerek kolluk ve savcılık aşamasında hekimle birlikte hukuksal sürece müdahil olunmaktadır. Hekime yönelik şiddet olguları nedeniyle bu dönem takip edilmekte olan hukuksal süreçler aşağıda özetlenmiştir.

1-) Bayındır Devlet Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta ve hasta yakınları tarafından tehdit edilen ve hakaretlere maruz kalan hekimin şikayeti üzerine, sanıklar hakkında Bayındır Sulh Ceza Mahkemesi 2012-37 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.

2-) Özel Tınaztepe Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta yakını tarafından tehdit edilen aile hekimi uzmanı hekimin şikayeti üzerine sanık hakkında İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi 2012-264 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

3-) Dr.Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta yakını tarafından tehdit edilen sanık hakkında İzmir 13.Sulh Ceza Mahkemesi 2011-910 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.

4-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı bir hekimin çocuk istismarı şüphesi üzerine bir hasta ile ilgili yaptığı işlemlerin, basında farklı şekilde yansıtılması ve hekimin rencide edilmesi üzerine Yeni Asır Gazetesi ve haberi yapan muhabir aleyhine 10.000,00 TL talepli manevi tazminat davası açılmıştır. Yargılama, İzmir 9. Asliye Hukuk Mahkemesi 2011 – 510 E. sayılı dosyasında devam etmektedir.

5-) Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi ve kolunun kırılması üzerine adli makamlara başvuru yapılmış, emniyet ve savcılık aşamasında hekime hukuki destek verilmiştir. Hekime şiddet uygulayan sanık hakkında, İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi 2011-39 E. sayılı dosyası ile kamu davası açılmış olup sanığın yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.

6-) Buca Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapmakta iken hasta yakını tarafından darp ve tehdit edilen hekimin şikayeti üzerine İzmir 6.Asliye Ceza Mahkemesi 2011-380 E. sayılı dosyası ile sanık hakkında dava açılmıştır. Yargılama sonucunda, sanığın yaralama ve tehdit suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.

7-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı’nda görevli iken hasta yakınları tarafından hakaret ve tehdit edilen uzman hekimin şikayeti üzerine sanıklar hakkında İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi 2010/1954 E. Sayılı dosyası ile kamu davası açılmıştır. Yargılama sonunda,bir sanık tehdit ve hakaret suçundan cezalandırılmış, bir sanık delil yetersizliğinden beraat etmiştir. Sanığın beraatına yönelik karar temyiz edilmiştir.

8-) Aliağa Devlet Hastanesi’nde görevli iken hasta yakını tarafından darp edilen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı hekimin şikayeti üzerine Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir.

9-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde poliklinikte görevli iken hasta tarafından darp ve tehdit edilen Genel Cerrahi Asistanı hekimin şikayeti üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam etmektedir.

10-)Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi servisinde görevli asistan bir hekimin hasta yakını tarafından silahla tehdit ve darp edilmesi üzerine başlatılan Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmasında hekime hukuki destek verilmiş olup saldırgan hakkında İzmir 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2008/121 E. sayılı dosyası ile silahla tehdit ve hakaret suçundan kamu davası açılmıştır. Yargılama sonucunda, hekimi silahla tehdit eden ve darp eden sanığın , darp eylemi nedeniyle 10 ay hapis, silahlı tehdit eylemi nedeniyle 1 yıl 8 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz incelemesi devam etmektedir.

11-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi servisinde görevli asistan hekimin hasta yakını tarafından silahla tehdit ve darp edilmesi nedeniyle, hekim adına 20.000,00-TL talepli manevi tazminat davası açılmıştır. Dava, İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2009/207 E. Sayılı dosyası ile devam etmekte olup ceza dosyasının kesinleşmesi beklenmektedir.

12-) Muayenehanesinde görev yapmakta iken hasta yakını tarafından ölümle tehdit edilen hekimin şikayetçi olması üzerine İzmir 12. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/2630 E. Sayılı dosyasında açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

13-) Bergama Devlet Hastanesi’nde görev yapmakta olan bir hekim hakkında, hastanın verdiği şikayet dilekçesinin asılsız olması, hakaret ve iftira içermesi nedeniyle, 6023 sayılı yasanın 1. ve 4. maddeleri uyarınca, İzmir Tabip Odası adına Bergama Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurunda bulunulmuştur. Bergama Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2010-1080 Hz. sayılı dosyası ile yapılan soruşturmada, iftira suçunun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmiştir. Bu karara itiraz edilmiş olup, itiraz Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmiştir.

14-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir asistanın hasta yakınının fiili saldırısına uğraması nedeniyle Boğaziçi Karakolu’nda hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur. İzmir 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2010/1462 E. sayılı dosyası ile açılan kamu davasında, sanığın yaralama suçundan cezalandırılmasına, tehdit suçundan beraatine karar verilmiştir. Sanığın tehdit suçundan beraatine dair karar tarafımızca temyiz edilmiştir.

15-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli iki asistan hekimin hasta yakınlarının fiili ve sözlü saldırısına uğraması üzerine İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009-1398 E. sayılı dosyasında kamu davası açılmıştır. İzmir 3. Sulh Ceza Mahkemesi eylemin birden fazla kamu görevlisine yönelik hakaret ve yaralama niteliğinde olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir. İzmir 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2010/485 E. sayılı dosyasında devam eden yargılamada, hekimlerin beraatına, hekimlere saldıran ve hakaret eden sanıkların cezalandırılmasına karar verilmiştir

16-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği asistanı hekimin acil serviste görevli olduğu sırada, hasta yakınları tarafından fiili ve sözlü saldırıya uğraması üzerine olaya müdahale edilmiş, Basın Sitesi Karakolu’nda saldırganlar hakkında şikayetçi olunmuş ve hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur.Saldırganlar hakkında, İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/ 477 E. sayılı dosyasında açılan kamu davasında, sanıkların kamu görevlisine karşı işlenen yaralama suçu nedeniyle cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar sanıklar tarafından temyiz edilmiştir.

17-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir asistanın, hastane dışında, emniyet görevlileri tarafından darp edilmesi ve hakarete maruz kalması üzerine soruşturma aşamasında hekime hukuki destek verilmiştir. Emniyet mensupları hakkında, İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2008/ 675 E. Sayılı dosyası ile kasten yaralama suçu nedeniyle kamu davası açılmış olup İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2008/334 E.-2009/316 K. sayılı dosyası ile hekim hakkında açılan ve hekimin beraat ettiği dosyanın kesinleşmesi beklenmektedir.

18-) Bir devlet hastanesi acil servisinde görevli hekimin, görevi başında, bir siyasi partinin İl Genel Meclisi üyesi tarafından tehdit edilmesi ve hakaretlere maruz kalması nedeniyle, hekim adına, Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur. Şahıs hakkında, kamu görevlisine hakaret eylemi nedeniyle Kiraz Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/ 176 E. Sayılı dosyası ile açılan kamu davasında sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

19-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği asistanı hekimin acil serviste görevli olduğu sırada, hasta yakını tarafından ölümle tehdit edilmesi üzerine olaya müdahale edilmiş, Basın Sitesi Karakolu’nda şikayetçi olunmuş ve hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur. İzmir 13. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/ 830 E. sayılı dosyası ile açılan kamu davasında hekimi ölümle tehdit eden sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

20-) Çandarlı Nöbet Ekibi’nde görev yapmakta iken hasta yakınları tarafından tehdit edilen ve hakarete maruz kalan bir hekimin şikayetçi olması üzerine, kişiler hakkında Dikili Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/426 E. Sayılı dosyası ile kamu görevlisine hakaret ve tehdit suçu nedeniyle kamu davası açılmıştır. Davada, sanıkların kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılmalarına, yaralama suçundan beraatlerine karar verilmiştir. Sanıkların beraatına yönelik karar temyiz edilmiştir.

21-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli acil tıp uzmanı ile hasta yakınları arasında geçen diyalog üzerine, hekim ve hasta yakınları hakkında hakaret iddiasıyla İzmir 14. Sulh Ceza Mahkemesi 2010-1350 E. sayılı dosyasında kamu davası açılmıştır. Yargılama sonucunda hekimin beraatına, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.

22-) Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi acil servisinde görevli bir pratisyen hekimin, polis olan hasta yakını tarafından tehdit edilmesi üzerine İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2010-690 E. sayılı dosya ile kamu davası açılmıştır. Yargılama sonucunda sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 

Bu haber toplam 4285 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim