• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Hekimler seçimlere hangi beklentilerle gidiyorlar

Hekimler seçimlere hangi beklentilerle gidiyorlar
550 yeni milletvekilinin Meclis'e gireceği 12 Haziran Genel Seçimlerinde, üç farklı partiden 135 doktor milletvekilliğine aday gösteriliyor. Hekim adayların ülkenin genel sorunları kadar, biriken mesleki sorunlara da ilgi göstermesi bekleniyor.

 

 

Herkes İçin Eşit, Nitelikli, Ulaşılabilir, Ücretsiz Bir Sağlık Hizmeti

Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Eriş BİLALOĞLU görüşlerini şöyle ifade ediyor;

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın moda ifadeyle artık “şifresi” çözüldü. Daha doğru ifadeyle maksadı artık herkesçe bilinir oldu. O nedenle de bütün sağlıkçılar ama özel olarak da biz hekimler giderek artan oranda tutum alıyor, tepkimizi ve yanı sıra da taleplerimizi dile getiriyoruz. Talepler özde piyasacı sağlık politikalarının sonlandırılması olarak somutlanabilir. Dolayısıyla bu politikaları uygulayan mevcut iktidara ve uygulama niyeti olanlara “vazgeçin” demiş oluyoruz. Çünkü bu politikaların kamu-özel bütün alanlarda iş güvencesi, gelir güvencesi, (iş kazaları-meslek hastalığı-sağlıkta şiddet'i kaldırmak/azaltmak için iş yeri sağlık birimleri kurulması) can güvencesi, mesleki bağımsızlığı ortadan kaldırdığını, tehdit ettiğini biliyoruz.

Kuşkusuz bu talepler biz dahil herkes için katkı-katılım payının kaldırılmasından, herkese sağlık güvenli gelecek hedefinden bağımsız değil.

Dikkatle okunduğunda bu taleplerin Türkiye'de yaşayan büyük çoğunluk için geçerli olduğu anlaşılır. Bu talepleri “doktorların seçimlerden beklentileri” başlığına sığdırmak ne kadar uygun bilemiyorum. Çünkü yüzde 10 barajının olduğu bir ülkede “seçim” yapmanın olanaklılığı bile tartışmalı. Kaldı ki içinde bulunduğumuz koşullarda “marka” olmuş bir uygulama olarak “basılmamış kitabın toplatıldığı” ve sınavlarda “şifre”li çözümlerin mevcut kurumlara “güveni” bütünüyle kaldırdığı düşünülünce seçimlerin güvenliği bile bu iktidarla soru işaretli. Kısacası kendimizden beklentimizi konuşmak daha gerçekçi görünüyor.

Yine de eşit, özgür, bağımsız, adil, laik, demokratik bir cumhuriyette yaşamak istediğimizi, sağlığın bir hak olarak kabulü temelinde herkes için eşit, nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz bir sağlık hizmetini talep ettiğimizi, insanca yaşayabileceğimiz böylesi bir Türkiye'de herkesin emeğine hürmet edileceğini ve hekimler olarak bizim de emeğimizin değerinin bilineceğini düşünüyoruz. Bu beklentimizi gerçekleştirmenin ise her hangi bir siyasi partinin vaatlerini aşan ölçüde bize bağlı olduğunu bilerek seçim öncesi süreçte üzerimize düşenleri yerine getirmeye çalışıyoruz.

Bu haber toplam 14576 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim