• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hekimler tepkili: ‘Kimse avuç izi vermeye zorlanamaz’

Hekimler tepkili: ‘Kimse avuç izi vermeye zorlanamaz’
SGK’nın yeni dayatması olan hastalardan avuç izi alınmasının yasal değil keyfi bir uygulama olduğu belirtildi. TTB tarafından yapılan açıklamada, kimsenin buna zorlanamayacağı hatırlatıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından zorunlu hale getirilen ve ‘Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi ‘ olarak bilinen avuç içi tarama sistemi 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren özel hastanelerde kullanılmaya başlandı.

Türk Tabipleri Birliği konuya ilişkin dün yaptığı basın açıklamasında hiçbir vatandaşın avuç izi vermek zorunda olmadığını duyurdu.

Keyfi uygulama

Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Bayazıt İlhan, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk ve TTB Hukuk Bürosu avukatlarından Mustafa Güler katıldı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Osman Öztürk tarafından yapılan basın açıklamasında, hiçbir vatandaşın SGK’ya avuç izi vermek zorunda olmadığına dikkat çekilerek, SGK’nın özel hastanelerde tedavi gören hastalara, sağlık giderlerinin ödenmesi için biyometrik kimlik doğrulama sistemini zorunlu kılmasının keyfi bir uygulama olduğu belirtildi.

Kimse zorlanamaz

Açıklamada, parmak izi, avuç içi damar izi, retina gibi biyometrik verilerin kişilik hakları kapsamında korunan veriler olduğuna ve Anayasa’nın 20. maddesiyle de güvence altına alındığına vurgu yapılarak, “Kimliğini Kanunda sayılan ‘nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı, sürücü belgesi veya Kurum tarafından verilen resimli sağlık kartı’ olarak sayılan belgelerden biriyle kanıtlayan kişiler, biyometrik verilerini paylaşmaya zorlanamaz. Biyometrik verilerini paylaşmak istemeyen kişinin sağlık hizmetine erişiminin engellenmesi hukuka aykırıdır” denildi.

Güvenliği nasıl sağlayacaksınız?

Açıklamada, SGK’dan şu sorulara yanıt istendi:

- Kamu sağlık kurumlarında böyle bir zorunluluk yokken özel hastanelerde biyometrik kimlik doğrulama işlemi nasıl bir ihtiyaçtan doğmuştur?

- Yurttaşlar, geçerli bir resmi kimlik belgesiyle oy verme, tapu işlemleri, mahkeme işlemlerini yapabilmekte, ülkeye giriş çıkışta da pasaport yeterli olmakta iken bu belgeler sağlık hizmeti almak için niye yetmemektedir?

- Ceza soruşturmasında dahi savcının izniyle alınabilen kişisel verileri nasıl böyle rahatlıkla özel hastanelerin alıp kaydetmesi talimatını verebiliyorsunuz?

- Günümüz­de cep telefonları ve bilgisayarlarda güvenlik sistemi olarak kullanılan parmak izi sisteminin dahi ‘kırıldığı’ bir dünyada bu kişisel verilerin güvenliğini nasıl garanti edebiliyorsunuz?

- Bu verileri de satacak mısınız, alıcısı da şimdiden belli mi?

- Parmak izi/avuç içi izi gibi yöntemlerle kimlik tanımlama uygulaması, SGK için yeterli gelmediği takdirde retina, yüz tanıma, DNA analizi gibi kimliklendirme işlemleri de gündeme getirilecek midir?

- SGK, biyometrik kimlik doğrulama işlemini kabul etmeyen sigortalı hastaları sağlık hizmetinden mahrum bırakma hakkını nereden bulmaktadır?

‘Kişisel verilerin toplanması kabul edilemez’

TTB, Türk Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve Türkiye Barolar Birliği tarafından kişisel sağlık bilgilerinin paylaşılmasını öngören yasa taslağına ilişkin basın toplantısı düzenlendi. İstanbul Tabip Odası’nda yapılan basın toplantısında, düzenlemenin 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname içinde yer aldığı ancak Anayasa Mahkemesi’nin bu kanun maddesini yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği hatırlatıldı.

“Kişisel sağlık verilerinin elektronik teknik gelişmelere bağlı kayıt altına alınması kişisel ve toplum sağlığı açısından önemli yararlar sağlarken ne yazık ki beraberinde yadsınamaz sorunları da ortaya çıkarmıştır.” denilen açıklamada, kişi mahremiyetinin ortadan kalkması, kişilerin maddi, manevi ve sosyal yönden zarar görmesi, haksız işlemlere tabi tutulabilmesi ve başkalarının izinsiz olarak yaşamlarına müdahale edebilmesininkabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı. Meslek örgütleri, kişisel sağlık verilerinin toplanması, saklanması, işlenmesi ve paylaşımındaki amaç net ve açık olarak belirlenmeden, gerekli yasal düzenlemeler yapılmadan sağlık kuruluşlarından sağlık hizmeti alan kişilerin tüm sağlık bilgilerinin kişisel bilgilerle birlikte gönderilmesini istemesine de tepki gösterdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim