• BIST 9079.97
  • Altın 2307.862
  • Dolar 32.3216
  • Euro 35.03
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Hekimlere Hasta İle İletişim Konferansı

Hekimlere Hasta İle İletişim Konferansı
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Beyazova, ilk karşılaşmada gülümsemenin önemine değinerek hasta ve hekimlerin birbirlerinden neler istediklerini sıraladı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Beyazova, ilk karşılaşmada gülümsemenin önemine değinerek hasta ve hekimlerin birbirlerinden neler istediklerini sıraladı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından iletişim becerileri çerçevesinde düzenlenen, "Hasta Hekim İletişimi" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Beyazova, öğretim görevlileri, asistanlar ve öğrencilerden oluşan dinleyicilere hastalarla iletişim konusunda önemli bilgiler verdi.

Hekimlerin hastaları için yeterli zaman ayıramadıklarını ifade eden Prof. Dr. Ufuk Beyazova, "Tıpta hasta-hekim arasındaki iletişim ile ilgili yapılmış birçok çalışma var, hastalara yeterli bilgi verilmediği ya da kullanılan tıbbi terimler nedeniyle hastaların hekimleri anlamadığı çıkıyor ortaya. Hekimler hastaların yakınmalarını dinlemek için yeterli zaman ayıramıyor. Hastalar daha çok hastalığın nedeni, tanının ne olduğu ile ilgilenirken, hekimler tedaviye odaklanıyorlar. Böylece tedaviye uyumsağlanamıyor, doğru ilaç kullanımı da yüzde 50'ye kadar düşüyor" diye konuştu.

HASTALAR DOKTORLARDAN NE İSTİYOR?

Yaptığı araştırmada hastaların doktorlardan beklentilerini açıklayan Prof. Dr. Ufuk Beyazova, "Biz her gün birçok hasta bakıyoruz. Birçok çocuk ve anne babası ile konuşuyoruz. Kimi zaman hasta oldukları için, kimi zaman sağlam olarak geliyorlar, danışmanlık almak istiyorlar bizden. Her gün bu işlerle uğraşıyoruz. Hastalar bizden kaygılarını bize anlatabilmeyi, kendilerini yeterince dinlememizi, dertleriyle ilgilenmemizi, paylaştıklarının gizli kalmasını, özenle muayene edilmeyi, yakınmalarının tanısını koymamızı, durumları konusunda kendi anlayabilecekleri bir dille bilgilendirilmek istiyorlar, gelecekte neler olabileceğini, sağlıklı olabilmek için neler yapılması gerektiğini bilmek istiyorlar. Hastalar bizden bunları istiyor" şeklinde konuştu.



DOKTORLAR HASTALARDAN NE BEKLİYOR?

Doktorların da hastalardan beklentilerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Beyazova, "Bizler de hastalarımızdan dertlerini kısa ve öz anlatmalarını, gereksiz ayrıntıya girmemelerini, muayeneye etmemize izin vermelerini, istediğimiz tetkikleri yaptırmalarını istiyoruz, açıklamalarımızla yetinmelerini istiyoruz, önerilerimize uymalarını istiyoruz, tanı ve tedavilerimizi tartışmalarını istemiyoruz, bizi başka meslektaşlarımızla sınamalarını hiç istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Doktorların en sık yaptığı iletişim hatalarından bahseden Beyazova, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sevecen ve güven verici davranış, küçük çocuğun annesinin ve babasının bu güven verici davranışınızdan etkilenmeleri ve arkadan gelecek iletişimdeki önerilerinizi kabullenmeleri. İlk karşılaşmada aile ve çocukla el sıkışmak çok önemli. Çocuklar, annelerine babalarına değil de doğrudan kendilerine hitap ettiğiniz zaman, 'Bu olayların içinde benim de bir yerim var' duygusunu hissediyor ve ondan sonraki

önerileri dikkate alma olasılıkları artıyor. Gelen tüm bireyleri içeriye alın. 'Annesi gelsin, ötekiler dışarıda beklesin' alışkanlığı hekimler arasında çok yaygın. Biz hekim olarak bence gelenleri içeriye alırsak iyi olur. Kapının dışında bırakılan genelde baba oluyor. 'Çocuk annenin sorumluluğundadır, babanın yeri yoktur' gibi temel davranışlar var. Biz bu davranışla bunu pekiştiriyoruz, bu doğru bir şey değil. Babasız çocukların ne kadar zorlandıklarını biliyoruz. Babayı çocuğun yanına alalım ve

pekiştirelim. Babalarıyla oyun oynamış çocukların zeka testlerinde puanlarının daha yüksek olduğu ortaya çıkmış. Bunu söyleyin babalara."


haberfx.net

Bu haber toplam 2289 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim