• BIST 9059.9
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3641
  • Euro 34.9382
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Hekimlerin birden fazla işte çalışması mümkün mü?

Hekimlerin birden fazla işte çalışması mümkün mü?
Kamu’da ve özel sektör hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açabilir. Yalnız kamuda çalışan hekimler, işyeri açmak için, kuruma başvurup part-time çalışacaklarını beyan edip kendilerine ödenen tazminat ve ödeneklerden vazgeçmek zorunda.

Kamu’da ve özel sektör hastanelerinde çalışan hekimler muayenehane açabilir. Yalnız kamuda çalışan hekimler, işyeri açmak için, kuruma başvurup part-time çalışacaklarını beyan edip kendilerine ödenen tazminat ve ödeneklerden vazgeçmek zorunda.

KAMUDA çalışan hekimlerin mesai saatleri dışında kendilerine ait muayenehanelerinde mesleklerini icra etmeleri yıllardır bilinen bir durum. Ancak son yıllarda bu alanla ilgili bir karmaşa yaşanmakta. Sağlık Bakanlığı’nın "tam gün çalışma" zorunluluğu getireceğini dile getirmesinden bu yana da konu daha da önemli hale geldi. Şu halde, hekimlerin birden fazla işyerinde çalışmasını ya da mesleklerini icra etmesini ikili bir ayrım yapmak suretiyle açıklamakta fayda var.

KAMUDA ÇALIŞAN HEKİMLER

Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında hekim olarak çalışanlar, çalıştıkları kuruma başvurup part-time çalışacaklarını beyan edip kendilerine ödenen tazminat vb. ödeneklerden vazgeçmek suretiyle dışarıda muayenehane açabilirler. Bu kapsamda olanlar mesai saatleri dışında muayenehanelerinde çalışabilirler. Bunlara iş güçlüğü, iş riski ve teminindeki güçlük zamları veya bu mahiyetteki zamlar ödenmez.

Diğer taraftan kamuda çalışan hekimler tazminat vb. haklarından yararlanmamak kaydı ile özel tıp merkezleri/dal merkezleri/özel polikliniklerde de çalışabilmektedirler. Ancak kamuda çalışan hekim birden fazla muayenehane açamayacağı gibi görev yaptığı il sınırları dışında da muayenehane açamaz.

Öte yandan 2368 sayılı Kanuna göre, İl Sağlık Müdürlüğü ve Başhekimlik görevini yürütenler serbest olarak çalışamazlar. Askeri sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan başhekimler ise muayenehane açabilirler.

Kamuda çalışan hekimlerin bu şekilde özelde çalışabilmelerine 2368 sayılı Sağlık Personeli’nin Tazminat Ve Çalışma Esasları’na Dair Kanun ile 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun imkan vermektedir.



İl sağlık müdürlüğü ve başhekimlik görevini yürütenler ise serbest olarak çalışamazlar. Askeri sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan başhekimler ise muayenehane açabilirler.


ÖZELDE ÇALIŞAN HEKİMLER

Son dönemde kamudan ayrılarak özel sektöre geçen hekim sayısında önemli bir artış yaşanmakta. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel hastanelerin yanı sıra özel tıp merkezleri ve özel dal merkezleri ile de sözleşme yapması, hekimlere olan talebi büyük ölçüde artırmış görünüyor. Öte yandan bu şekilde kamuda çalışması olmayan, özel hastanede yada tıp merkezi/dal merkezi/polikliniklerde kadrolu çalışan hekimlerin de muayenehane açıp açamayacakları yakın zamana kadar tartışma konusuydu. Ancak Danıştay kararlarından sonra Sağlık Bakanlığı buna olanak tanıyan idari düzenlemeler yaptı. Buna göre; hem özel hastanelerde hem de özel tıp merkezi/dal merkezlerinde tam gün esasına göre/kadrolu çalışan hekimler ayrıca muayenehane açmak suretiyle mesleklerini serbestçe icra edebilirler.

SADECE HEKİMLER Mİ MUAYENEHANE AÇABİLİR?

Yaygın kanaat bu yönde. Ancak, sadece hekimler değil 1219 sayılı kanuna göre; diş hekimleri, hemşire, ebe ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurları da mesleklerini serbestçe yapabilirler. Örneğin; kamuda çalışan sözkonusu sağlık personeli, kurumlarına verecekleri dilekçeleri ile part-time çalışacaklarını belirterek, mesai saatleri dışında "sağlık kabini" açabilirler. Sağlık kabinlerinde kendilerinden başka kimse çalışamaz. İğne vurma, kulak delme, sünnet gibi daha basit tıbbi işlemler yapabilirler.

DİĞER SAĞLIK PERSONELİ SERBEST ÇALIŞAMAZ

Yukarıda yer verdiğimiz hekim, diş hekimi, hemşire, ebe ve sağlık memurlarının dışındaki sağlık personelinin mesleğini serbestçe icra etme hakkı bulunmamaktadır. Örneğin, diyetisyen, fizyoterapist, çocuk gelişimcisi, laborant, biyolog vb. ünvanlı sağlık lisansiyeri personel 1219 sayılı Kanun kapsamında bulunmadıklarından mesleklerini serbestçe icra edemezler. Ancak bunlar, herhangi bir kamu kurumunda görev yapmamak kaydı ile ilgili uzman hekim sorumluluğunda mesleklerini serbestçe icra edebilirler. Başka bir söyleyişle, tek başlarına "muayenehane" açamayacakları gibi, hem kamuda part-time çalışıp hem de özelde çalışamazlar.

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim