• BIST 9516.57
  • Altın 2491.699
  • Dolar 32.5984
  • Euro 34.8278
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hekimlerin odasına 4 eğilimde talip

Hekimlerin odasına 4 eğilimde talip
İstanbul Tabip Odası'nı 2 yıl boyunca yönetecek hekimler, bugün sandıkta seçilecek. Yaklaşık 32 bin üyesiyle, Türk Tabipleri Birliği'ne en fazla sayıda delege veren odanın yönetimi için 4 grup talip oldu.

Mesude Erşan

Seçimler için bugün odaya kayıtlı üyeler Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi ve Sultanahmet Ticaret Meslek Lisesi'nde kurulan 80 sandıkta akşam saat 17.00'e kadar oy kullanacak.

2002'den beri odayı yöneten Demokratik Katılım Grubu'nun bu yılki başkan adayı yine Prof. Dr. Selçuk Erez. Cumhuriyetçi Hekimler Grubu'nun ise Dr. Turgut Adatepe. Dr. Akif Akalın ile Dr. Turabi Yerli'nin koordine ettiği Toplumcu Hekim Grubu da yarışta var. Mukaddesatçı ve milliyetçi hekimlerden oluşan İstanbul Hekim Grubu, başkan adayına yönetim kurulunun karar vereceğini söylese de en kuvvetli aday olarak Prof. Dr. Adem Akçakaya'nın adı geçiyor.

Toplam 494 delegesi bulunan Türk Tabipleri Birliği'ne 38 delege verecek İstanbul Tabip Odası'nı yönetmeye aday gruplardan ilk "start" veren Demokratik Katılım Grubu oldu. Grup adaylarını ön seçimle belirledi. Sol görüşlü hekimlerin ağırlıkta olduğu grubun yönetim kurulu adayları, Prof. Dr. Selçuk Erez'in yanısı sıra Dr. Muzaffer Başak, Dr. Melahat Cengiz, Dr. Haydar Durak, Dr. İncilay Erdoğan, Dr. Hakkan Hekimoğlu, Dr. Samet Mengüç.

Demokratik Katılım Grubu'ndan Dr. Samet Mengüç

Grup adına konuşan Dr. Nazmi Algan, etnik siyaseti yaptıkları iddialarına karşılık, "Yaptıklarımız ortada. Demokrasi, özgürlük, insan hakları, barışı savunuyoruz. Ama bunlar yaptığımız diğer tüm işlerin yanında çok ufak bir yer tutuyor. Seçimi kazanmak için milliyetçi havadan faydalanmak için bu görüşleri pompalıyorlar" dedi.

MİLLİYETÇİLERLE, MUKADDESATÇILAR BİRLİKTE

İstanbul Hekim Dayanışması Grubu'nun ilk taslak listesinde milliyetçi, mukaddesatçı, halkçı ve sosyalistler olmaz üzere 4 grup vardı. Ancak pürüzler çıkınca ittifak birlikte çalışamadı ve dağıldı. Grupta sadece milliyetçi ve mukaddesatçı hekimler kaldı. Gurubun yönetim kuru adayları Prof. Dr. Akçakaya dışında, Prof. Dr. Abdülbaki Kumbasar, Doç. Dr. Dilek Toprak, Prof. Dr. Hayati Durmaz, Dr. Nazım Nasuhbeyoğlu, Dr. Saide Ertürk, Dr. Yusuf İzzettin Güven. Prof. Dr. Akçakaya, temel önceliklerinin ülkenin bölünmez bütünlüğünü korumak olduğunu belirterek, "İkinci önceliğimiz ise her ne şartta olursa olsun hekimlerin haklarını korumak. Bu ülke ayakta kalmalı ki biz hekimler hizmet edebilelim" dedi.

BİRLEŞTİREN CUMHURİYET

4'lü ittifaktan kopmalar Cumhuriyetçi Hekimler Grubu'nun doğmasına zemin hazırladı. Grubun başkan adayı Dr. Turgut Adatepe. Diğer yönetim kurulu adayları ise Dr. Aydan Angay, Dr. Cihangir Çetinel, Dr. Okan Falay, Doç. Dr. Fatma Özlen, Doç. Dr. Mehmet Ali Uzun, Prof. Dr. Osman Şadi Yenen. İstanbul Tabip Odası'nın Dr. Tevfik Sağlam tarafından kurulduğunu belirten Adatepe, "Oda cumhuriyetle birlikte kurulmuş. Biz de odayı kuranların devamıyız. Cumhuriyetçi hekimleriz. Güzel yurdumuz için, umut odağı yaratmak için yeniden biraraya geldik. Odayı kuranların devamıyız. Odayı kuranlarız. Bütün hekimleri kucaklayan bir grup olmak istiyoruz" dedi. Grupda ulusalcı hekimler ağır basıyor.

ÖZGÜR HEKİMLER PLATFORMU BU SEÇİMDE YOK

Demokratik Katılım Grubu ile hareket eden hekimlerden bir grup ayrılarak Toplumcu Hekimler'i kurdu. Grubun koordinatörlüğünü Dr. Turabi Yerli ve Dr. Akif Akalın yapıyor. Yönetim kurulu adayları ise Dr. Dilek Argon, Dr. İbrahim Tavukçuoğlu, Dr. Nuri Tenekeci, Dr. Metin Pehlivan, Dr. Abdullah Altıok, Dr. Haldun Akgöz. Grup bildirgesinde, "Hekim haklarını koruduğunu iddia ederken aslında bir sağlık emekçisi olarak hekimlerin çalışma koşullarını bozan piyasacı sağlık anlayışına itiraz etmeyenlerden, hekim emeğinden yana görünürken, ilaç teknoloji ve hastane tekellerine söz söyleyemeyen anlayışlardan, bilim, emek ve genel insani referanslar yerine dinsel ve etnik referansları temel alanlardan farklı bir yerde duruyoruz" diyor.

Önceki seçimlere katılan, muayenehane ve özel sektörde çalışan hekimler ağırlıklı olan Özgür Hekimler Platformu bu seçime katılmama kararı aldı.

Öte yandan hekimler, pazar günü Sultanahmet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde kurulan sandıklarda oy kullanabilecekler.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2384 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim