• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Hem diyalize girdi hem de bebek sahibi oldu

Hem diyalize girdi hem de bebek sahibi oldu
İzmir'de 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken kadın, hem evde diyalize girdi hem de başarılı bir gebelik döneminin ardından bebek sahibi olarak doktorları da şaşırttı.

İzmir'de 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken kadın, hem evde diyalize girdi hem de başarılı bir gebelik döneminin ardından bebek sahibi olarak doktorları da şaşırttı.

Son 5 yıldır böbrek yetmezliği çeken, hastalığı öncesinde de dünyaya getirdiği bir kızı olan 30 yaşındaki Fatma Satılmış, ikinci kez anne olmanın mutluluğunu yaşadı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, böbrek yetmezliği teşhisi konulduktan sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı'nda tedavi gören Satılmış, yaklaşık 2 yıl diyalize girdi.

Verilen eğitimlerinin ardından 3 yıldır diyalize girmeyi evinde sürdüren Satılmış, bu süreçte hamile kaldı. Haftada 24 saat evde diyalize giren Satılmış'ın bu tedavi süreci, gebelik döneminde doktor kontrolüyle 40 saate çıkarıldı. Başarılı bir tedavi süreci ve gebelik dönemi geçiren Satılmış, 38 haftalıkken doğuma alınarak ikinci çocuğunu dünyaya getirdi.

Fatma Satılmış, şu anda 12 yaşında olan kızının böbrek yetmezliğinden önce dünyaya geldiğini, hastalığının ortaya çıkmasının ardından sıkıntılı bir süreç geçirdiğini anlattı. Bu süreçte hamile kalmasının sıkıntılı olacağına yönelik çok şey duyduğunu ifade eden Satılmış, "Bir yandan evde diyalize girip diğer yandan ise Tuba ismini verdiğim ikinci çocuğumu dünyaya getirmekten çok mutluyum" dedi.

-Evde diyalize girmesi hamile kalma şansını artırdı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, diyalize giren kadınlarda tam gebeliğin gerçekleşmesiyle ilgili bazı sıkıntıların oluşabildiğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından diyaliz hastalarına ücretsiz olarak sunulan evde hemodiyaliz sayesinde hastaların yaşam kalitesinin arttığına işaret eden Ok, "Fatma hanımda gebelik oluşma ihtimali çok azdı. Diyalizin evde oluşu gebe kalma şansını artırdı" dedi.

Evde hemodiyalizin, böbrek naklinden sonra normal böbrek fonksiyonuna en yakın tedavi türü olduğunu vurgulayan Ok, evde hemodiyaliz ile sağlanan yaşam süresinin kadavradan böbrek nakline eşit olduğuna dikkati çekti.

Kişilerin bu hizmeti evlerinde almak için en yakın hemodiyaliz merkezine ya da hastaneye başvurabileceğini dile getiren Prof. Dr. Ok, "Hiçbir ücret ödenmez ve tüm gereksinimler hizmeti sunan diyaliz merkezi tarafından karşılanır" dedi.

Fatma Satılmış'ı evinde ziyaret ederek ikinci kez anne olmasından dolayı tebrik eden İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz da, evde hemodiyalizle birlikte sağlıklı bir gebelik ve doğumun "başarı üstüne başarı" olduğunu ifade etti.

Bu haber toplam 2887 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim