• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

'Hemoroid'in belirtileri neler?

'Hemoroid'in belirtileri neler?
İnsan sağlığı açısından oldukça sıkıntılı sonuçlar ortaya çıkaran 'hemoroid'in belirtileri neler?

Genel Cerrahı Doç Dr. Emel Canbay, halk arasında 'Basur' olarak bilinen 'Hemoroidal hastalığının, yani makattaki damarsal yapıların şişmesinin, insan sağlığı açısından oldukça sıkıntılı sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi.

Doç. Dr. Canbay, 'Hemoroidal Hastalık' denilen problem, makattaki damarsal yapıların şişmesi ve bu damarları destekleyen dokunun zayıflaması sonucunda meydana geldiğini belirterek, "Toplardamar yapısındaki bu kan damarları anüsün iç yüzünü yastıkçık şeklinde sarar. Bu sayede anüsün kapatılmasına yardımcı olur. Bu damar yastıkçıkları sayesinde bağırsak hareketlerinin bozulduğu durumlarda dahi istemsiz gayta ve gaz çıkışı engellenmiş olur ve kontinans sağlanmış olur. Bu toplardamarların bir kısmı kalın bağırsağın içinde bulunurken bir kısmı ise anüs çevresindeki deri altında bulunmaktadır. Bunlara iç ve dış hemoroidler adı verilmektedir."

HEMOROİDAL HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKMA NEDENLERİ


Doç. Dr. Emel Canbay, hemoroidal hastalığın ortaya çıkma nedenleriyle ilgili şunları kaydetti:

"Özellikle uzun süren kabızlık, ishal gibi ıkınmaya neden olan durumlar, ayakta uzun süre kalma durumlarında ve gebelikte, hemoroid içindeki toplardamarlarda basıncın artması sonucu damarlar genişlemekte, hemoroidal hastalık oluşmakta, ağrı ve kanama gibi rahatsızlıklar ile belirti vermektedir. Ayrıca obezite ve karaciğer rahatsızlıkları da hemorodial hastalığın ortaya çıkmasında önemli faktörlerdir. Bazı durumlarda hemoroidal hastalık, toplar damar yastıkçıkları makattan dışarı çıkabilecek kadar şişebilmektedir. Öyle ki bazen tüm makat çevresinde birkaç hemoroid pakesi dışarı sarkmış duruma gelebilmektedir. "

HEMOROİDAL HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doç. Dr. Canbay, hemoroid belirtileri olarak makatta ağrı, şişlik ve yanma olabileceğine dikkat çekerek, "İç çamaşırını kirletebilen derecede akıntı, büyük tuvalet sonrası oluşan damlama ve fışkırma tarzındaki kanamalar, hemoroidal hastalığın başlıca belirtileri olmaktadır. Kanamanın bazen hastaları telaşlandırabilecek şiddette olduğunu belirtiyor. Hemoroidal hastalık, rektumun ve kolonun diğer hastalıkları ile karıştırılabileceğinden bu tür belirtileri olan hastaların genel cerrahi uzmanlarına başvurmaları gerektiğine dikkat çekmektedir. Ayrıca bu tür yakınmaları olan hastalarda hem fizik hem de endoskopik muayenenin önemini de vurgulamaktadır."

HEMOROİDAL HASTALIĞIN TEDAVİSİ

Hemoroidal hastalıkta tedavi, hastalığın derecesine göre farklılık gösterdiğini belirten Doç. Dr. Canbay, "1. ve 2. derece Hemoroidal hastalıkta, diyet, ağrı kesiciler, fitil ve kremler, oturma banyosu dediğimiz sıcak su banyosu, skleroterapi denilen hemoroidin içine iğneyle ilaç verilerek kurutulması ve bant ligasyonu yani hemoroidin köküne lastik bant yerleştirme işlemleriyle tedavi edilebilir. 3. ve 4. derecelerdeki hemoroidal hastalık için diyet, oturma banyosu ve cerrahi işlem uygulanır. Cerrahi tedavi günümüzde gelişen teknoloji ile oldukça rahat bir şekilde yapılmaktadır. Ameliyat sonrası eskisi gibi dayanılmaz ağrılar meydana gelmemekte, genellikle bir gece süren gözlem tercih edilmekle birlikte hasta istediği takdirde aynı gün evine gidebilmektedir. Ayrıca bu cerrahi ameliyattan sonra hastalar birkaç gün içerisinde çalışmaya başlayabilmektedirler."

4 ayrı ameliyat tipi olduğunu söyleyen Canbay, "Bunlar açık hemoroidektomi, kapalı hemoroidektomi, stapler hemoroidektomi (dikişsiz), damar mühürleyici cihazlarla dikişsiz hemoroidektomi şeklinde sıralamaktadır. Stapler hemoroidektomi ile dikişler içten, stapler denilen dikiş atmayı kolaylaştırıcı bir cihazla konulmaktadır. Hemoroidlerin olduğu dış bölgede dikiş yoktur. Ameliyat sonrası ağrıyı oldukça azaltır. Dikişsiz hemoroidektomi, dikiş olmadan damar mühürleyici cihazlarla yapılan hemoroid cerrahisinde ağrı oldukça azdır, iyileşme süreci oldukça hızlıdır.

'Hangi ameliyat şekliyle ameliyat yapılacağını doktor muayeneden sonra karar verir' diyen Canbay, yeni teknikler ile yapılan cerrahi ameliyat sayesinde ağrının çok az ve iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğunu vurgulamaktadır.

Doç Dr. Canbay, 'Beslenme alışkanlığının ve sağlık tedbirlerinin gözden geçirilmesini gerektiren bir hastalık olan hemoroidal hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi hem ameliyat açısından hem de hasta açısından büyük önem arz eder. Bu hastalarda erken tanı ile birlikte önerilen medikal ve destek tedavileri ile hastalığın ilerlemesi ve tekrarlaması önlenebilmektedir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4234 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim