• BIST 9079.97
  • Altın 2323.454
  • Dolar 32.3566
  • Euro 34.9396
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Hemşire sıkıntısı kontenjan arttırılarak çözülemez"

"Hemşire sıkıntısı kontenjan arttırılarak çözülemez"
Hemşirelik Eğitimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılında 200 bin doktor, 400 bin hemşire sayısına ulaşma hedefinin eğitimde kontenjan artırımı ile gerçekleştirilemeyeceğini iddia etti.

Hemşirelik Eğitimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülseren Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği Başkanı Ali Kaplan'ın katılımı ve İzmir Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Emine Çakırcalı'nın moderatörlüğünde düzenlenen "Türkiye'de Hemşirelik Eğitimi: Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler" paneli İzmir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Dokuz Eylül, Ege, Şifa, Kâtip Çelebi ve Celal Bayar üniversiteleri Hemşirelik Fakültesi ve İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi akademisyenlerinin katılımı ile gerçekleşen panele öğrencilerin ilgisi yoğun oldu.

Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Çakırcalı, son 10 yılda gelişen teknolojinin hemşirelik mesleğinde çelişkileri de gündeme getirdiğini söyledi. Teknolojik gelişmelerin duygusal beklentileri karşılamadığını ifade eden Çakırcalı, "Tüm ülkeler sağlığın önemini vurgularken önleyici değil tedavi edici sağlık çalışmaları artıyor, ekonomik sorunlar bakım ihtiyaçlarını olumsuz etkiliyor. Evde bakım ihtiyacı her geçen gün artıyor" dedi.

Hemşirelerin Çalışma Şartları İyileştirilmeli
2007 yılında değişiklik yapılan 6283 sayılı yasa üzerinden hemşirelik mesleği ile ilgili güncel durumu değerlendiren Prof. Dr. Kocaman, Sağlık Bakanlığı'nın 2023 yılı için 200 bin doktor, 400 bin hemşire hedefinin ulaşılamaz olduğunu söyledi. Halen 14 bini Sağlık Meslek Lisesi'nde eğitim alan 40 bin hemşirelik öğrencisinin bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kocaman, yasada yapılan yeni düzenlemenin gerektirdiği şekli ile Sağlık Meslek Liselerinin kapatıp hemşirelik eğitimini lisans düzeyine taşıyacak yeterli öğretim elemanının olmadığı söyledi. Kocaman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hemşirelik mesleğinin sorunları aşılmadığı sürece Bakanlığın hedefine sadece eğitimdeki kontenjanı arttırarak ulaşmak mümkün değil. Yeterli öğretim personeline sahip olunmadığı gibi eğitim programları çok yüklü, altyapı ve uygulama alanları yetersiz, rol model eksikliği yaşanıyor ve uygulama-üniversite işbirliğinde olması gereken noktaya ulaşılamamış durumda. Bu şartlar altında hemşirelerin çalışma şartları iyileştirilmediği sürece eğitim alan kişiler mesleklerinden uzaklaşacak ve 2023 yılında da nüfusun ihtiyacı olan hemşire sayısına ulaşılamayacak."

Sağlık Meslek Liselerinde ergen yaşta verilen Hemşirelik eğitimini doğru bulmadığını belirten Kocaman, "Avrupa'da 17 yaşını tamamlamayan bireylere hemşirelik eğitimi verilmiyor. Türkiye'de ergen yaşta verilen eğitim ve hasta sorumluluğunun yüklenmesi sorun oluşturuyor" dedi.

Her meslekte olduğu gibi hemşirelik mesleği için de örgütlenmenin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kocaman, Öğrenci Hemşireler Derneği'nin 600 üyesine karşılık 1500 Hemşirelik eğitmeninin sadece 270'inin örgütlü olduğunu ve bu sayının yetersiz olduğu bilgisini aktardı.

Konuşmasında Öğrenci Hemşireler Derneği'ni tanıtan Ali Kaplan, üniversite eğitimi boyunca yapılacak uygulamaların ve kazanılacak iş deneyiminin önemine değindi. Hemşirelikte alınan eğitimin tıp içinde büyük yeri olduğuna dikkat çeken Kaplan, "Eleştirel düşünce eğitim sistemine entegre edilmeli" diye konuştu. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haber toplam 3645 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim