• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Hemşireler Yıpranma paylarını istiyor

Hemşireler Yıpranma paylarını istiyor
Karataş: "Hemşirelerimizin 4 yıla 1 yıl yıpranma payı, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, kreş ve kreş yardımı sorunu çözüme kavuşturulmadı"

KAMU SAĞLIK-SEN GENEL BAŞKANI ÜMİT KARATAŞ

Sağlık hizmetleri, belirlenen hemşire kadrosunun altında bir sayıyla yürütülmektedir. Örneğin 300 yataklı bir hastane için 400 hemşire kadrosu belirlenmişken 100–150 hemşire ile hizmet verilmektedir. Hemşirelerimizin 4 yıla 1 yıl yıpranma payı, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması, kreş ve kreş yardımı sorunu çözüme kavuşturulmamış, süt izinlerinde döner sermaye kesintisi yapılmış, maaşları ve döner sermayeleri yaşam standartlarının altında ve her geçen gün enflasyonun altında kalarak geçim sıkıntısı çekmekte, sosyal faaliyet alanları oluşturulmamış, özellikle; Üniversite Hastanelerinde çalışan hemşirelerimizin eğitim ve eş dolayısıyla tayin hakları verilmediğinden aileler parçalanma eşiğine gelmiştir.Hemşireler Anayasal ve kanunlar haklar çerçevesinde kimsenin köleliğini yapmadan çalışmak istiyor.Yetkililerden sağlık çalışanlarına daha fazla baskı yapmamalarını, personel üzerindeki Mobbing ve şiddetin kaldırmasını aynı zamanda Sağlık Çalışanı Polikliniği açılmasını istiyoruz.

Hemşirelerimiz görevlerinin ve yetkilerinin dışında diploma ve sertifikalarının olmadığı yerlerde çalıştırılmaya zorlanmışlardır.Bu durum mesleki doyumu azaltarak tükenmişlik sendromunu artırmaktadır.Cefakar şekilde hizmet üreten, düşük ücrete mahkum edilen, TAŞERON SAĞLIK İŞÇİSİ yapılarak hakları ellerinden alınan, çalışma hayatında güçlüklerle karşılaşan, ailesinden sosyal yaşamından işi için fedakarlıkta bulunan ama kıymetleri hiçbir zaman bilinmeyen hemşirelerimiz her yıl aynı sorunlarla uğraşıyor.En fazla şiddete uğrayan meslek grubu olan hemşirelerimiz artık bu tür saldırılardan yılmıştır, neredeyse hizmet üretemez hale gelmişlerdir.Bu şiddetin yanında MOBBİNG, baskı, ayrımcılık gibi uygulamalarla çalışma hayatı adeta zehir edilmektedir.

Sağlık kurumlarında; Adalet, eşitlik, hakkaniyet ve gönüllülük esasına değil,Orta çağ karanlığından kalma baskı ve zorlamaya dayanan, hakkını arayanları çıbanbaşı gibi gören, onları hastalıklı, uyumsuz, tembel ve tehlikeli kişiler olarak suçlayan, suç ve cezayı temel felsefe kabul eden, kanunları kişiye göre yorumlayıp, kişiye göre uygulayan bir anlayış halen devam etmektedir. Son yıllarda Hemşirelerimiz dar alana sıkıştırılmış ve Yargısal anlamda hak aramada önüne ağır yaptırımlar konulmuş, haklı olsalar bile idarelerin tehdit ve şantajlarıyla Yargıya gitmekten çekinir hale getirilmiştir. Sağlık çalışanlarının psikolojilerinin bozulması ve ruhsal problemler yaşaması liyakatsiz idarecilerin yaptıkları baskı ve uyguladıkları şiddetten kaynaklanmaktadır.Yöneticilerin bilinçsiz ve baskıcı yaptırımları neticesinde sağlık çalışanları ağır bunalımlar içine girmektedirler.

KAMU SAĞLIK-SEN olarak; Bu yılki 12 Mayıs Hemşireler Gününde  eğlence ve kutlama yapılmaması kararını aldık.Millet olarak,üzüntüde ve sevinçte bir olmamız gerektiğinden Türkiye’nin içinde bulunduğu ortam,12 Mayıs Hemşireler Gününü bayram havasında kutlama imkanı vermemektedir. Şehitlerimizin anısına saygı göstermek adına kutlama programlarını ve tüm eğlence organizasyonlarını iptal ettik. Bütün zorluklara rağmen büyük bir özveri ile çalışan, şifa dağıtan tüm hemşirelerin Hemşireler Gününü kutluyorum.”dedi.

Bu haber toplam 3553 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim