• BIST 9107.38
  • Altın 2324.495
  • Dolar 32.3598
  • Euro 34.9656
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Hemşirelere fazladan 100 TL

Hemşirelere fazladan 100 TL
Danıştay kararının ardından laborant, hemşire, sağlık memuru gibi sağlık çalışanlarının geçen bir yıllık nöbetleri döner sermaye ödemesine dahil edilecek.

Personelin eline ayda fazladan ortalama 100 TL geçecek.

Danıştay, sağlık görevlilerinin mesai dışı çalışmalarını döner sermaye hesabında dikkate almayan yönetmeliği iptal etti. Kararın ardından sağlıkçıların tuttukları nöbetler de döner sermaye ödemesine dahil edilecek.
Danıştay'dan yaklaşık 300 bin sağlık çalışanlarını sevindiren karar: Sağlık çalışanlarının mesai dışı çalışmalarını döner sermaye hesabında dikkate almayan yönetmelik iptal edildi. Böylece hemşire, sağlık memuru ve laborant gibi sağlık çalışanlarının nöbet tuttukları süreler, mesai hesabında dikkate alınacak. Daha önce tavandan döner sermaye alamayan sağlık çalışanı, yeni düzenleme ile bu parayı tavandan alacak.

Sağlık Bakanlığı, Nisan 2009'da yönetmelik değişikliğine giderek döner sermaye hesabını değiştirdi. Değişiklikle doktor dışında kalan sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirleri hesaplanırken nöbetteki süreleri hariç tutuldu. Buna gerekçe olarak ise mesai dışı çalışmalara nöbet ücreti ödenmesi gerekçe gösterildi. Yetkili sendika Sağlık-Sen, yönetmelik değişikliğini yargıya taşıdı. Ancak Danıştay 11. Dairesi, sendikanın başvurusunu reddetti.
Sağlık çalışanlarına müjdeli haber, Sağlık-Sen'in itirazı üzerine üst mahkeme olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'ndan geldi. Kurul, itirazı yerinde bularak yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun kararında 209 sayılı Döner Sermaye Hakkındaki Kanun'da, mesai içi veya mesai dışı ayrımı yapılmaksızın personele ek ödeme yapılmasının öngörüldüğüne dikkat çekti.

Düzenleme, sağlık çalışanları için önemli bir ücret artışı anlamına geliyor. Nöbet süreleri dikkate alınarak döner sermaye hesaplaması yapılacağı için çalışanların eline daha fazla ücret geçecek. Örneğin 50 saat nöbet tutan bir üniversite mezunu hemşire, 648 lira döner sermaye alıyordu. Danıştay'ın kararından sonra, bu hemşirenin döner sermayeden alacağı ücret, hesaba nöbet süreleri dahil olacağı için 750 liraya çıkacak. Bu hesaplama, sağlık çalışanlarının her biri için farklılık göstermekle birlikte 100 liraya kadar çıkabilecek.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, değişikliğin 24 Nisan 2009'da yapıldığına işaret ederek, o tarihten bu yana döner sermaye hesabında dikkate alınmayan nöbet sürelerinin sağlık çalışanları tarafından kurumlardan talep edilebileceğini söyledi. Sağlıkçıların geriye dönük yaklaşık 1 yıllık fark alacağı doğuyor. Ortalama 100 liradan hesaplandığında sağlık çalışanlarının eline 1.200 liraya kadar fark ödemesi geçebilecek. Sağlık çalışanının eline geçecek para, eğitim durumu ve nöbet süresine göre değişiklik gösterebilecek.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim