• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Hemşirelerin 'Tükenmişlik Sendromu' İçerisinde Olduğu Belirtildi

Hemşirelerin 'Tükenmişlik Sendromu' İçerisinde Olduğu Belirtildi
Sağlık hizmetlerinin olmazsa olmaz unsurlarından hemşirelerin 'Tükenmişlik sendromu' içerisinde olduğu belirtilerek, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Sağlık hizmetlerinin olmazsa olmaz unsurlarından hemşirelerin 'Tükenmişlik sendromu' içerisinde olduğu belirtilerek, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bursa'da bağımsız bir hareket olarak ortaya çıkan ve sağlık sisteminde yaşanan sorunları sık sık gündeme getiren İdealist Hekim Platformu, 12 Mayıs Hemşireler Günü ile ilgili yaptığı açıklamada çarpıcı noktalara dikkat çekti.

Sağlık hizmetlerinin olmazsa olmaz unsuru hemşirelerin 'Tükenmişlik sendromu' içerisinde olduğuna vurgu yapılan açıklamada; çözüm olarak çalışma şartlarında sağlanacak iyileşme gösterildi. İdealist Hekim Platformu adına açıklama yapan Bursa Devlet Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Bülent Hakan Tekin, hemşirelerin 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü'nü kutlayarak; "Bu anlamlı günde hemşirelerimizin içinde bulundukları Tükenmişlik Sendromu'nu önleme ve başa çıkma stratejileri konusunda desteklenmeleri gerek." dedi.

Hemşirelik mesleğinin kutsallığına dikkat çeken Dr. Tekin, Florence Nıghtıngale'in Osmanlı ve Rusya arasındaki Kırım savaşında İstanbul Selimiye kışlasındaki askerlere bakım hizmeti verdiğini ve hemşirelik mesleğinin temellerinin Anadolu'da attığını hatırlattı.

Birçok meslek grubunda görülen Tükenmişlik Sendromu'nun sağlık çalışanlarında da görülebileceğinin altını çizen Dr. Tekin, özellikle acil servis ve yoğun bakım görevlilerinin bu sorunla daha sık karşılaştığını aktardı. Bunun en önemli nedeninin çalışma ortamındaki gerginlik ve stres olduğuna dikkat çeken Dr. Tekin, 2006 yılında İzmir'de yapılan bir araştırmanın kayda değer sonuçlar verdiğini söyledi. Hemşireler arasında yapılan araştırmaya göre, yüzde 96'sının duygusal tükenme, yüzde 72'sinin ise kişisel duyarsızlaşma ile karşı karşıya kaldıklarının ortaya çıktığını belirten Dr. Bülent Hakan Tekin, Türkiye'deki sağlık sisteminin bu yönüyle acilen gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Acil serviste ve yoğun bakımda çalışan hemşirelerin stresten en fazla etkilenen grup olduğuna değinen Dr. Tekin, sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi ve stres faktörlerinin ortadan kaldırılması için çalışma yapılmasını istedi. Var olan sorunlar için önceden önlem alınmasının önemine dikkat çeken Dr. Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlık çalışanlarının koşulları düzeltilmeli, stres faktörleri ortadan kaldırılmalı. Var olan sorunlar ortaya çıkmadan, önceden saptanarak önlenmeli. Biz de bu tür sorunlarla mücadele etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bağımsız bir hareket olarak ortaya çıkan İdealist Hekimler Platformu bundan sonra da yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini dile getirmeye devam edecektir."

Tekin, 12 Mayıs Hemşireler Günü'nün, hemşirelerin sorunlarının gündeme gelmesi için iyi bir fırsat olduğuna dikkat çekerek "12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü'nün bir teşekkür vesilesi olmasının yanı sıra, sorunların dile getirilmesi için de iyi bir fırsat. Tükenmişlik Sendromu, meslekten kişilerin mesleğin özgün anlamı ve amacından kopması ve hizmet götürdüğü insanlarla artık gerçekten ilgilenemiyor olmasıdır. Sendromun daha çok doğrudan insana hizmet eden, hizmetin kalitesinde insan etmeninin çok önemli bir yere sahip olduğu alanlarda görülmektedir." dedi.

"SENDROMUN 4 EVRESİ"

Dr. Bülent Hakan Tekin, hastalığın evrelerini ise şöyle dile getirdi: "Tükenmişlik Sendromu'na bakıldığında 4 ana evreye ayrılabilir. Tükenme dört evre ile tanımlanmıştır. Bu evrelendirme tükenmeyi anlamayı kolaylaştıran bir bakış açısı sağlamaktadır. Ancak aslında tükenme kişinin bir evreden diğerine geçtiği kesikli bir süreç değil, sürekli bir olgudur. Bu evrelerden ilki şevk ve coşku evresidir. Ardından durağanlaşma evresi gelir. Bu evrede başta gözlenen büyük coşku ve enerjide bir durağanlaşma olur."

Daha sonraki aşamanın ise başka insanlara yardım ve hizmet etmek için çalışmaya başlamış olan kişi, insanları, sistemi, olumsuz çalışma koşullarını değiştirmenin ne kadar zor olduğunu anlaması şeklinde açıklayan Dr. Tekin; "Umursamazlık evresi diye adlandırdığımız evrede de, çok derin duygusal kopma yada kısırlaşma, derin bir inançsızlık ve umutsuzluk gözlenmektedir." dedi. Dr. Tekin sözlerini; "Hemşirelerin 'Tükenmişlik Sendromuyla' karşı karşıya gelmemeleri için başta hasta ve hasta yakınları olmak üzere, aynı hizmetin içerisinde olan hekimlere ve yöneticilere büyük görevler düşmektedir. Kutsal sağlık hizmetinin verilmesinde çok kritik bir noktada bulunan hemşirelerimize hak ettikleri değer verilmelidir. Hemşireler iyi ki varsınız." şeklinde noktaladı.

Bu haber toplam 2458 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim