• BIST 9079.97
  • Altın 2324.473
  • Dolar 32.3318
  • Euro 34.8419
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Hemşirelerin yetkileri genişletilmeli!

Hemşirelerin yetkileri genişletilmeli!
Üsküdar Üniversitesi tarafından Hemşireler Haftası kapsamında panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Selma Doğan hemşireliğin yetkilerinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Gelişmiş ülkelerin uygulamalarına vurgu yapan Doğan, hemşirelik mesleğinin artık hem ABD’de hem de Avrupa’da hemşirelik mesleğini güçlendirecek, hemşirelere muayene etme ve ilaç yazma gibi yeni sorumluluklar verilmesi yönünde adımlar atıldığını söyledi.

Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, 12-18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Hemşireler Haftası kapsamında “Sağlık hizmetlerinde fütüristik yaklaşım” başlığı altında panel düzenledi. Etkinliği Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencileri ilgiyle izledi.

Hemşirelerin yetkileri genişletilmeli!

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi’nde düzenlenen panelin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan yaptı. Doğan, Türkiye nüfusunun yıldan yıla yaşlandığını, yaşlanmayla beraber hastalıkların farklılık gösterdiğini ve kronik hastalıkların arttığını söyledi. Bu nedenle hemşirelik mesleğinin günden güne daha önemli hale geldiğini vurgulayan Doğan, Uluslararası Hemşireler Birliği’nin bu yıl tema olarak tüm ülkelerde “Etkili bakım ve maliyet etkili bakım” konusunu seçtiğini kaydetti. Doğan hemşireliğin yetkilerinin genişletilmesi gerektiğine dikkat çekerek gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara vurgu yaptı:

“Hemşirelik mesleğinin artık hem ABD’de hem de Avrupa’da hemşirelik mesleğini güçlendirecek, hemşirelere muayene etme ve ilaç yazma gibi yeni sorumluluklar verilmesi yönünde adımlar atıldı.”

Üsküdar Üniversitesi hemşirelik eğitiminde çok iyi bir altyapıya sahip

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Zelka da sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde en önemli görevlerin doktorlardan sonra hemşirelerde olduğunu belirterek bu alandaki eğitimin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Zelka, davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi bünyesinde hemşirelik eğitimi de verildiğine dikkat çekerek “Hem teorik hem de pratik açıdan en iyi şekilde eğitim veriyoruz. Üniversitemizde bu alanda çok iyi bir altyapı oluşturulmaya çalışılmış hala da bu çalışmalar sürdürülmektedir” diye konuştu.

Prof. Dr. Tarhan: Klinik iletişimi çok önemli

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sağlık hizmetlerinde etkili iletişim” konulu konferansta geleceğin hemşirelerine seslendi. Sağlıkta kaliteyi artırmanın ilk koşulunun hasta ile sağlık personeli arasında doğru iletişim olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, geleceğin hemşirelerine şu tavsiyelerde bulundu:

“Hasta ile hekim arasındaki iletişim eksikliği çok büyük sorun oluşturuyor. Biz buna klinik iletişim diyoruz. Hastayla tedavi ortaklığı yapmak gerekiyor. Sağlıkta kaliteyi artırmak istiyorsak klinik iletişime önem vereceğiz. Hastaya yeni yaralar açmadan tedavi etme felsefesi olacak. Teknolojiyi de elbette kullanacağız ama önce hastayı anlamaya çalışacağız. Empati yapacağız. Hastayı karşımıza değil yanımıza alacağız. İşimizi severek yaparsak hem mutlu oluruz hem de başarılı. Sağlık çalışanı ile hasta hastanın iyiliği için ortaklaşa çalışırlarsa tedavisel ittifak kurulmuş olur. İttifakın lideri sağlık çalışanıdır. Anahtar kelime ‘Hastanın yüksek yararı’ olmalıdır.”

Bilişim alanındaki gelişmeler teşhis ve tedavide hata payını azaltacak

Üsküdar Üniversitesi SHMYO Müdürü Prof. Dr. Besti Üstün’ün moderatörlüğündeki panelde ODTÜ Öğretim Görevlisi ve Tüm Fütüristler Derneği Yönetim Kurulu ütesi Prof. Dr. Cenk Tezcan “Biyoteknoloji çağı ve kişiselleşen sağlık” başlıklı konuşmasında çok hızlı bir şekilde ilerleyen teknolojideki gelişmelerin sağlık alanında da hayatı kolaylaştırdığını, özellikle teşhis ve tedavi alanlarında çok önemli katkılar sağladığının altını çizdi.

Ülkemizdeki sağlık sisteminin son yıllarda çok büyük gelişmeler kat etmesine rağmen halen var olan kulaktan kulağa sistemi nedeniyle hatalar yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Tezcan, özellikle tıp ve bilişim alanındaki gelişmelerle bu hataların en aza indirilebileceğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gülay Manav da “Hemşirelikte Fütüristik Yaklaşım” başlıklı bir konuşma yaptı.

Sağlık taraması yapılacak

Hemşirelik Haftası kapsamında Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesi’nde 14-15 Mayıs 2015 tarihlerinde 09.00-17.00 saatleri arasında sağlık taraması yapılacak. Tarama, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenecek. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4027 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim