• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Hemşirelerin yüzde 87'si şiddete uğruyor

Hemşirelerin yüzde 87'si şiddete uğruyor
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, hemşirelerin yüzde 87’sinin şiddete uğradığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, hemşirelerin yüzde 87’sinin şiddete uğradığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülsüm Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama açısından riskli gruplar arasında yer aldığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ançel, hemşirelerin şiddete uğrama oranının yüzde 87 olduğunu belirterek "Hemşirelerin diğer sağlık çalışanlarına göre şiddete uğrama oranı anlamlı derecede yüksek bulunmuş ve hemşirelerin sözel, fiziksel ya da cinsel şiddetten mutlaka biri ile karşılaştığı belirlenmiştir. En yüksek oranda görülen şiddet türü ise sözel şiddettir" diye konuştu.

Ançel, hemşirelerin cinsel tacize de maruz kaldığını ifade ederek "Hemşireler İngiltere’de yüzde 69, İrlanda’da yüzde 49, ABD’de ise yüzde 76 oranında cinsel tacize uğruyor" dedi. Daha önceleri hemşirelerin en sık şiddete uğradığı yerlerin acil üniteleri, psikiyatri ve yoğun bakım üniteleri olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ançel, "Şimdi ise ne yazık ki hemşireler her alanda, tüm ünitelerde şiddetle karşılaşmaktadırlar" dedi. Ançel, hemşirelere göre şiddetin nedenlerini ise şöyle sıraladı:

"Genel olarak toplumda şiddetin artışı, sağlık sistemindeki aksamalar nedeniyle hasta bakım ve tedavisinin gecikmesi, hasta ve yakınlarının bilgilendirilmemesi, hemşirelere yönelik şiddetin kabullenilmiş, kanıksanmış olması ve daha kolay şiddet uygulama davranışı olması, hemşirelerin iş yükünün fazla olması, kurumların, yasaların şiddete uğrayan hemşireyi savunucu, koruyucu politikalar geliştirmemesi, şiddet uygulayana yaptırımların olmaması."


Hemşirelere brunch

Akay
Hastanesi 12-19 Mayıs Hemşirelik Haftasını brunchla kutladı. Hemşirelerin sağlık hizmetinin vazgeçilmezleri olduğunu söyleyen Başhekim Op. Dr. Adnan Bulut hemişerlere yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Nitelikli, güvenilir bakım ve tedaviyi yüksek standartlarda sağladığınız, hastalarımıza özveriyle destek vererek her zaman, her koşulda yanlarında oldunuz için sizlere minnet borçluyuz. Sizlerin sayesinde kendilerini iyi ve güvende hisseden herkes adına, tüm hemşirelerimizin Hemşirelik Haftasını kutluyorum. Siz olmadan olmayacağını biliyoruz."

Bu haber toplam 2047 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim