• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

"Hepatit B, C ve D Virüsleri, Kansere Yol Açabilir"

"Hepatit B, C ve D Virüsleri, Kansere Yol Açabilir"
"Akut viral hepatit etkenlerinden B, C ve D virüsleri, yıllar içinde sessizce kronikleşme ve karaciğer hücrelerini etkileyerek karaciğer kanserine yol açabilir"

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, akut viral hepatit etkenlerinden B, C ve D virüslerinin yıllar içinde karaciğer kanserine yol açabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Akhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 verilerine göre dünyada 185 milyon kişinin hepatit C infeksiyonuna sahip olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Her yıl yaklaşık 350 bin kişinin bu sebeple hayatını kaybettiğini ifade eden Akhan, Türkiye'de hastalığın sıklık derecesinin nüfusun yaklaşık yüzde 1-1,5'u olduğunu kaydetti.

Akhan, bulaşma yolları benzer olduğu için dünyada HIV ile birlikte de görüldüğünü dile getirerek, "Türkiye'de hastalık ülkemizde şimdilik çok sık karşılaşılan bir sorun değildir. Hastalığın HIV ile birlikteliği tedaviyi de zorlaştırmaktadır" şeklinde konuştu.

"Hepatit C'de tedavi başarısı yüzde 90'lara ulaştı"

"Akut viral hepatit etkenlerinden B, C ve D virüsleri yıllar içinde sessizce kronikleşme ve hepatoselüler karaciğer kanserine yol açabilme özelliğine sahiptir" diyen Akhan hastaların bu yüzden çok iyi takip ve tedavilerinin planlanmasının gerektiğini kaydetti.

Akhan, tıpta bu hastalıkların ilaç tedavisinde son yıllarda çok hızlı olumlu gelişmelerin yaşandığını dile getirerek, 3 virüsün bulaşma yollarının benzer olduğunu ancak seyirlerinin birbirinden farklılık gösterdiğini ifade etti.

Kronikleştiklerinde tedavi gerektiren bu virüslerden hepatit C virüsünün vücuda girdikten sonra çoğaldığı karaciğer hücresinin çekirdeğine uğramadığını kaydetti.

Akhan, bu özelliğin hepatit B virüsünde bulunmadığını anlatarak, "Hepatit B virüsü, hücrenin çekirdeğinde de çoğalma işleminin bir kısmını gerçekleştirdiği için vücuttan virüsü tam olarak atmak çok zor olmaktadır. Yakın zamana kadar hepatit C için ilaç tedavi seçenekleri oldukça sınırlıydı. Tek seçenekli bir tedavi mümkündü ve hastaların ancak yarısı tam cevap vererek virüsten kurtulabiliyordu. Ancak ilaç sanayindeki gelişmelerle bugün tedavi seçenekleri çok artmıştır. Tedavi başarısı da yüzde 90'lara ulaşmıştır." - Kocaeli

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3784 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim