• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

‘Her hastaya aynı reçete dönemi kapanmalı’

‘Her hastaya aynı reçete dönemi kapanmalı’
Hastanın genetik yapısı ne olursa olsun aynı hastalığa tek tip reçete verilme dönemi bitiyor. Sağlık alanında önemli mesafe kat ettiren kişiye özel tıp uygulamaları sayesinde ...

Hastanın genetik yapısı ne olursa olsun aynı hastalığa tek tip reçete verilme dönemi bitiyor. Sağlık alanında önemli mesafe kat ettiren kişiye özel tıp uygulamaları sayesinde tedavi süresince hastanın ailesinden miras aldığı genetik yapısı da göz önünde bulunduruluyor.

 

 

İstanbul Bilim Üniversitesi Rektörü Çavlan Çiftçi, sağlıkçıların bugün bütün tedavilerde daha bireysel reçetelere ve özgün tedavilere odaklandığını söylüyor. “Herkese aynı reçete olamaz ama bir dönem uygulamalar böyleydi.” diyen Çiftçi, bununla ilgili teknolojinin artık birçok yerde kullanıldığını söylüyor. Bu şekilde yapılan tedavilerde kişinin sağlığında öncelik alanları belirleniyor ve o kişiye özel yaşam tarzı içeren bir rapor hazırlanıyor.


Çiftçi, bu yöntemle ilişkili gelişen kök hücre üretimi konusunda ise Türkiye'nin yeteri kadar ilerleyemediğini düşünüyor. Kök hücre üretimi, birçok hastalığın önüne geçecek ve organ naklini sıfıra indirecek devrim niteliğinde bir teknoloji. Bu alanda dünyadaki en iyi ülkenin İran olduğu belirtiliyor. Daha sonra ise İsrail ve Rusya geliyor. Amerika'da bazı yasal prosedürlerden dolayı bu alandaki teknolojinin daha yavaş geliştiğini söyleyen Çiftçi'ye göre Türkiye'nin kök hücre üretiminde başarılı olmaması için hiçbir neden yok. Akademik kadro olarak genetik ve moleküler biyolojide Türkiye'nin çok başarılı olduğu bilgisini veren Çiftçi, bu alanda gelişmek ve hizmet vermeye başlamak için hastane ve üniversitelerin ihtiyacı olan altyapıyı bir an önce oluşturması gerektiği görüşünde.

Çavlan Çiftçi, kendilerinin üniversite olarak moleküler biyoloji genetik bölümü için Yükseköğretim Kurulu'na başvuruda bulunduklarını söylüyor. Hemen sonrasında ise kök hücre laboratuvarını açmayı planlıyorlar. Türkiye'de otoritelerden biri olmayı hedefleyen kurum, yurtdışı ve Türkiye'den başarılı hocaları bünyesine dâhil edecek.

Üretilen hücreye kimyasal karışıyor

Kök hücre üretimi ya da naklinin zamanla her şeyin yerini alması düşünülüyor. Örneğin yanık vakasında cilt dokusu üretilebilecek. Böylece nakile ihtiyaç kalmayacak. Ya da kalp veya karaciğer dokusu üretilerek ciddi rahatsızlıkların önüne geçilebilecek. Türkiye'de kısmen kök hücre üretiminin yapıldığını belirten Çiftçi'ye göre eksik olduğumuz konu, üretilen hücreye kimyasal karışması. Üretilen hücrenin tamamen o insanla ilişkili üretilmesi gerektiğinin altını çizen Çiftçi, “Farklı sektörde içine kimya katarak üretenler var. Bu alanda iyi olmak istiyorsak ticari kaygılardan sıyrılıp çalışmaları hastaya ‘gerçek’ hizmet verecek hale getirmeliyiz.” diyor.

Bilim Üniversitesi bünyesinde kuracakları laboratuvarda da herhangi bir firmayla anlaşmalarının olmayacağını söyleyen Çiftçi, gerçek bir kök hücre üretimi yapacaklarını söylüyor. Üniversite, geçtiğimiz haziran ayında Florence Nightingale ile anlaşma imzalayarak hastaneyi kendi bünyesine dahil etti. 1989'dan beri özel hastane olarak faaliyet gösteren kurum, Türk Kardiyoloji Vakfı tarafından üniversite hastanesine dönüştürülmüştü. Bu anlaşmayla da Bilim Üniversitesi'nin üniversite hastanesi olarak faaliyet gösterecek. Anlaşma ile hastalar her alanda sağlık hizmetini Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında alabiliyor. [email protected]

Bu haber toplam 2936 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim