• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Her iki kadından biri sezaryenle doğuruyor

Her iki kadından biri sezaryenle doğuruyor
Türkiye'de gebe her iki kadından birinin sezaryenle doğum yaptığı bildirildi. Sağlık Bakanlığı, yüzde 45.4'e varan sezaryen doğum oranını azaltmak için çalışma başlattı.

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü (AÇSAP) verilerine göre, Türkiye'deki tüm doğumlar arasında sezaryen oranı 1998 yılında yüzde 14 iken, 2007 yılında yüzde 36, 2010 yılında ise yüzde 45.4 olarak gerçekleşti. Buna göre gebe her iki kadından biri sezaryeni tercih etti.

Bakanlık verilerine göre, devlet hastanelerinde sezaryen oranı yüzde 41 iken, özel hastanelerde yüzde 64, üniversite hastanelerinde ise yüzde 65'e çıktı. 2010 yılında ise ilk defa sezaryen olan gebe oranı yüzde 25.4 iken, mükerrer sezaryen oranı yüzde 19.8 olarak gerçekleşti.

-AÇSAP GENEL MÜDÜRÜ-
AÇSAP Genel Müdürü Rıfat Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemen hemen doğum yapan iki kadından birinin sezaryenle doğurduğuna işaret ederek, Sağlık Bakanlığı'nın, Türk Jinekoloji Derneği ile sezaryenle doğumu azaltma çalışmalarına başladığını vurguladı.

Sağlık Bakanlığı'nın sezaryen yapılmasına karşı olmadığını ancak sezaryen kararının tıbbi endikasyona dayalı olması gerektiğini savunduğunu bildiren Rıfat Köse, ''Tıbbi endikasyon dışı sezaryenlerin azaltılması konusunda, kamu-üniversite-özel sektör ve uzmanlık dernekleri ile işbirliği ve ortak yaklaşım sürdürülecektir. Doğum ve sezaryen ücretleri ile performans kriterleri belirlenecektir'' diye konuştu.

Köse, 2013 yılına kadar sezaryen oranının azaltılmasının öngörüldüğünü bildirirken, ''2013 yılı haziran ayına kadar tüm hastane doğumlarındaki sezaryen oranının yüzde 35'e indirilmesi öngörülüyor'' dedi.

-KAYSERİ'DE DİĞER İLLERE GÖRE 1,5 KAT FAZLA-
2009 yılında Kayseri, Edirne ve Burdur'da sezaryenle doğum oranının diğer illere göre iki kat, Antalya, Isparta, Çanakkale, Tokat, Düzce, Osmaniye'de 1,5 kat, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Karabük, Bartın, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Uşak, Denizli'de bir kat fazla olduğunu bildiren Köse, yapılan çalışmalar sonucunda geçen yıl riskli illerde sezaryenle doğumun azaldığını vurguladı.

Köse, geçen yıl Kayseri'de sezaryenle doğumun diğer illere göre 1,5 kat fazla olduğunu, Ordu, Giresun, Rize, Kırşehir, Eskişehir, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Edirne, Çanakkale, İzmir, Uşak, Denizli, Muğla, Antalya, Osmaniye'de ise diğer illere göre bir kat fazla sezaryenle doğum gerçekleştirildiğini söyledi.

-DOKTORLAR DA YÜKSEK BULUYOR-
Doktorların yüzde 78.6'sının sezaryen doğum oranının yüksek bulduğunu belirten Rıfat Köse, sezaryenin tercih edilmesinin doktorlara göre nedenleri arasında şunları sıraladı:

''Sezaryeni lüks-konforlu doğum algılayan gebe ve yakınlarının sezaryen istemi ve bu doğrultuda hekime baskıları, vajinal doğuma bağlı olası komplikasyonlardan hasta şikayetlerinin artması ve malpraktis davalarındaki artışın hekimlerde yarattığı stres, normal doğum takibinin uzun sürmesi, sezaryenin kısa sürmesi ve kolay yapılabilmesi yanı sıra hekimin ve gebenin vajinal doğum komplikasyonlarından kaçınma isteği.''

-''DOKTOR ÜZERİNDEKİ BASKI AZALTILMALI''-
Köse, doktorların üzerindeki baskıların azaltılmasının sezaryen oranının azaltılmasını sağlayacağına inanıldığını bildirirken, doktorlara göre sezaryeni azaltacak önlemleri şöyle sıraladı:

''Hekimi suçlu gören anlayışlara karşı, Sağlık Bakanlığının önlemler geliştirmesi, gebelerin doğum ve doğum şekilleri konusunda eğitimlerine ve normal doğumun özendirilmelerine yönelik çalışmalara öncelik verilmesi, ebelerin eğitimi ve doğumlarda aktif olarak sorumluluk almalarının sağlanması, doğum ücret ve puanlarının iyileştirilmesi yanı sıra diğer branşlarla aralarındaki puan ve ücret adaletsizliklerinin giderilmesi, bölgesel tam teşekküllü hastanelerde, personelin 24 saat vardiya usulü çalıştığı, donanımlı, modern doğum merkezlerinin kurulması ve özellikle mesai saatleri dışında doğumların buralara yönlendirilmesi ve ağrısız doğum uygulamalarının yaygınlaştırılması.''

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1939 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim