• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

'Her lokmada kalori sayan ruh kanseri adayı olur'

'Her lokmada kalori sayan ruh kanseri adayı olur'
Geçenlerde bir mail aldım. 'Prof. Dr. Esat Orhon' imzalı.. Yazıda nasıl doğru, nasıl esprili, nasıl anlaşılır ve nasıl tepkili bilgiler vardı, anlatamam.

Bir anlamda ‘dilinin kemiği olmayan’, alışılmışın dışındaki bu uzmanın yazısını herkesin okumasını istedim. Ama gelen her mail’in doğru olmadığını bildiğim için, araştırdım. Telefonlaştık. Prof. Dr. Esat Orhon, Ankara’da yaşayan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı.

Okul arkadaşlarının oluşturduğu mail zincirlerine gelen, çoğu yalan yanlış bilgilerle dolu yazıları görünce kızmış. İnternetteki bilgi kirliliğinden yorgun düşünce başlamış bir doktorun hayat tecrübesini yazılara dökmeye... Benim okuduğum, yazılardan sadece biriymiş...

Prof. Dr. Esat Orhon kimdir?

Prof. Dr. Esat Orhon “İnternet çıktı çıkalı, herkes nasihatçi kesildi. Diyet, sağlık, güzellik konularında herkes uzman. Öyle sıkıldım ki bu doğruluğu belli olmayan yazılardan, ‘en iyisi ben yazayım’ dedim” diyor. Ve devam ediyor: “Yazarken akademisyenliğimi ortaya koymadım. Altına da ‘doktor’ diye imzamı atmadım, sadece ‘Esat Orhon Beyefendi’ diye yazdım. Yazı öyle ilgi gördü ki birileri benim doktor olduğumu anlayıp sonuna Prof. Dr. Esat Orhon yazmış...”

Prof. Dr. Esat Orhon, 1974 yılında TED Ankara Koleji’nden mezun olmuş, aynı yıl Hacettepe Tıp Fakültesi’ne girmiş.1980’de Tıp Doktoru olarak diplomasını almış. Amerika’da kısırlık eğitimi alan uzman; aktif görevlerde bulunmuş, sayısız kitap yazmış, Türkçe ve İngilizce bilimsel yayınları kaleme almış, uluslararası pek çok kurulda üyelik yapmış. Artık, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak Ankara’da özel çalışıyor. Müthiş kibar bir insan. Bunu, yazısını okuyunca yanlış anlamayasınız diye özellikle belirtiyorum. Ve işte uzmanın, hiç bir iddia taşımayan, sadece isyanını dile getiren yazısı...

VİTAMİNLER

1) A, B, C, D, E ve K vitaminleri alanlarla almayanlar arasında sadece takıntı farkı vardır. Önerenlerin ve reklamını yapanların firma bağlantılarını araştırın. Alıp da kendinizi iyi hissediyorsanız en azından şunu bilin, zararlı bir şey yapmıyorsunuz, almaya devam edebilirsiniz. Ama büyük bir yarar da beklemeyin.

PERİYODİK KONTROL

1) Kesinlikle yararlıdır.

2) Ama takıntı haline getirmek kesinlikle zararlıdır.

3) Her erkek, yılda bir prostat kanseri taraması için PSA kan testi ve büyük tuvaletinde gizli kan testi yaptırmalıdır.

4) Her kadın, yılda bir vajinal smear aldırmalı ve meme ultrasonu yaptırmalıdır. 50 yaşından sonra iki yılda bir, mamografi ve kemik erimesi taramasına girmelidir.

5) HDL, yani iyi kolesterolünü 65’ten yüksek tutabilenler, kalpten ve tansiyondan pek ölmezler. Ama altı ayda bir kolesterol baktırmak için laboratuvara koşanların trafik kazası geçirme riski daha yüksektir. Yani uyanık olun ama takıntı haline getirmeyin.”

SİGARA

1) Sigara sağlığa zararlıdır.

2) Ancak, eğer dozunda içmesini biliyorsanız yarar sağlayabilir. Sigara içenlerin kalbini besleyen koroner damarlar daralmaya başlayacağı için erken yaşlarda kollateral by-pass damarları oluşur. Böylece kalp krizinden geberip gitme özgürlüğünüzü yine kullanmış olursunuz ancak bir farkla; hayatında hiç sigara içmemiş biri ilk kalp krizinden ölürken dozunda sigara içmiş olanları, kollateral damarlar, hiç değilse ilk kalp krizinde ölüm riskinden kurtarabilir. “Kurtarır” demiyorum, kurtarabilir. Örnek mi? “Halı sahada maç yapan 25 yaşındaki genç kalp krizi geçirerek öldü.” İşte bu cümle, hiç sigara içmemiş birinin gazetelerin üçüncü sayfasına geçecek ölüm haberidir.

3) Burada yazdıklarıma burun kıvıranlar, birinci maddeyi tekrar okuyacaklardır.

ALKOL VE KIRMIZI MEYVE-SEBZE

1) Alkolün küpüne düşmezseniz, dozunda bırakırsanız, yararlı olabilir. Burada sadece kırmızı şarabı kastettiğimi iyi anlayın. Rakının sağlığa yararı henüz tespit edilmemiştir. Sanıldığının aksine, anti-depresan da değildir.

2) Yararlı olan tek alkol, günde bir kadeh kırmızı şarap olup anti-oksidan ve kan sulandırıcıdır.

3) “Kırmızı” sağlığa yararlıdır.

4) Siyah üzüm, kara lahana, havuç, turp gibi kırmızı ve koyu renkli sebze-meyve sağlığa yararlıdır. En yararlısı, kara lahanadır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4161 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim