• BIST 9454.9
  • Altın 2499.643
  • Dolar 32.5852
  • Euro 34.7859
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Her yedi dakikada bir kişiye cilt kanseri teşhisi konuyor

Her yedi dakikada bir kişiye cilt kanseri teşhisi konuyor
Erken teşhisle tedavi edilebilen cilt kanseri melanom, beyaz ve açık tenlilerde koyu tenlilere göre 10 kat fazla görülüyor. Erken teşhiste ise kendi kendine muayenenin önemi bir hayli büyük.

Yaz sıcakları kendini göstermeye başladı, tatil planları yapanlar için de heyecan arttı. Ancak hem güneş tutkunları hem de işleri gereği çoğunlukla açık havada kalanlar için güneş ışınları aynı zamanda melanom riskinin de habercisi.

Bu nedenle hem tatile gideceklerin hem de iş sebebiyle sürekli güneş ışınlarına maruz kalanların melanom riskinde karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Melanom, cilt kanserinin en ciddi ve ölümcül türlerinden biri. Deri hücrelerinde tamir edilemeyen DNA hasarı, hızlı bir şekilde çoğalan ve kötü tümörleri oluşturan mutasyonları tetiklediğinde gelişiyor. Her yaşta oluşabilen melanomun, yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme oranı da artıyor. 40 yaşından genç kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci Kanser tipi olan melanom, erkeklerde ise lösemiden sonra ikinci sırada yer alıyor. Her 7 dakikada bir insana melanom tanısı konurken, erken teşhis edilen melanom vakaları hemen her zaman tedavi edilebiliyor.

Son 40 yıldır melanomun görülme sıklığının arttığına dikkat çeken GSK Türkiye Medikal Direktörü Dr. Yıldıray Tanrıver, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanın bu orana etkisine dikkat çekti. Ozon tabakası inceldikçe, atmosferin ultraviyole ışınları filtreleme kapasitesinin de düştüğüne değinen Dr. Tanrıver, "Ozon seviyesindeki yüzde 10'luk bir azalma, yaklaşık 4 bin 500 yeni melanom vakasının ortaya çıkmasına neden oluyor. Güneşin etkisini iyice gösterdiği yaz aylarında güneşin zararlı ışınlarından korunmanın önemine bir kez daha dikkat çekmek gerekiyor" dedi.

Özellikle beyaz ve açık tenlilerin daha da dikkatli olması gerektiğini belirten Dr. Tanrıver, "Geçmişte güneş yanığına maruz kalanlar, sürekli güneş altında çalışanlar ve yaz aylarında tatil planı yapanlar, risk grubunda bulunuyor.. Bu nedenle kendi kendine muayene, bireylerin olası şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana gitmelerine fayda sağlıyor" önerisinde bulundu.

KENDİ KENDİNE CİLT MUAYENESİNİN PÜF NOKTALARI

Cildinizdeki değişiklikleri gözlemlemek, benlerin büyümesini ve cilt lekelerini izlemek için düzenli olarak kendi kendine muayene yapmak gerekiyor. Cilt muayenesinde dikkat edilecek noktalar ise şöyle:

Vücudunuzun ön ve arkasına aynada bakın.

Ellerinizi yukarı kaldırarak vücudunuzun sağ ve sol yanına aynada bakın.

Dirseklerinizi bükerek kolunuz dış tarafına, üst kol altına ve avuç içlerinize dikkatle bakın.

Bacaklarınızın arkasına, ayaklarınıza, ayak parmaklarınızla ayak tabanınız arasında kalan bölümlere bakın.

Bir el aynası ile boynunuzun arkasına ve saçlarınızı ayırarak kafatasınıza bakın.

Son olarak bir el aynasıyla sırtınıza ve kalçalarınıza bakın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3241 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim