• BIST 8986.97
  • Altın 2294.889
  • Dolar 32.3248
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Her yıl 400 bin bebeğe anneleri HIV virüsü bulaştırıyor

Her yıl 400 bin bebeğe anneleri HIV virüsü bulaştırıyor
Dünyada her yıl 400 bin bebeğe annelerinden HIV virüsü bulaşıyor. Ancak bu durum, önlenebilir. Dünya Sağlık Örgütü, bu sorunla mücadele etmek amacıyla yeni tavsiyelerin yer aldığı bir bildiri yayınladı.

Buna göre HIV virüsü taşıyan bütün kadınların hamilelik, doğum ve emzirme dönemlerinde virüsü bebeklerine bulaştırmamak için ilaç kullanması gerekiyor.

Her anne baba, çocuğunun sağlıklı dünyaya gelmesini ister. Ancak HIV virüsü taşıya, erken ve etkili tedavi görmeyen hamile kadınların AIDS'e neden olan virüsü bebeklerine bulaştırması mümkün.

Birleşmiş Milletler AIDS Dairesi'nden danışman Karusa Kiragu, bebeklerin doğduktan 4 ila 6 ay içinde tetkikten geçmesi gerektiğini söylüyor:

"HIV virüsü taşıyan çocukların tedavisine hemen başlanmazsa yarısı iki yaşına gelmeden hayatını kaybedecek. HIV virüslü annelerin bebeklerinin bir an önce test edilmesi son derece önemli. Testte bebeğin HIV taşıdığı ortaya çıktığında da hemen tedaviye başlanmalı."

HIV taşıyan annelerin bebeklerini emzirmesi, anne sütünden bebeğe HIV bulaşması olasılığı nedeniyle daha önce tavsiye edilmiyordu. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün yeni tavsiyesine göre HIV ilaçları aldıkları sürece bu annelerin bebeklerini emzirmesinde sakınca yok.

Malawi'de faaliyet gösteren Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün tıp koordinatörü Doktor Ann Akesson anlatıyor:

"Bebeklerin altı aya kadar anne sütüyle beslenmesini tavsiye ediyoruz. Bebeklere anne sütü verilmemesi durumunda akciğer enfeksiyonu ya da ishalden ölme riskleri yükseliyor."

Gelişmiş ülkelerde anneden bebeğe HIV virüsü geçmesi sorunu çözüldü. Ancak Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyinde bu sorun ciddiyetini koruyor. Karusa Kigaru, müdahale edilmezse HIV taşıyan annenin bebeğine virüs bulaştırma riskinin yüzde 45 olduğunu söylüyor. Kigaru, bu yüksek oranın sağlık hizmetlerine yeterli erişim olmamasından kaynaklandığını söylüyor:

"Örneğin doğum öncesi tıbbi bakıma ihtiyacı olan kadınlar bu hizmeti alamıyor. Bebeklerine HIV bulaştırma riski olan kadınların gereken tedaviden haberi olmayabiliyor. Haberi olsa bile bu hizmete erişemeyebiliyor. Bebeklerin de HIV virüsü kapma riski böylece artmış oluyor."

Uzmanlar, anne ve çocukların HIV virüsünden korunması için mücadelenin aile içinde başladığı görüşünde. Aile fertlerinin HIV taşıyıp taşımadığını öğrenmesi, cinsel ilişkide hastalıklara karşı korunması ve HIV taşıyıcısı olması durumunda erken tedavi görmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1758 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim