• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Her yıl 400 bin kişi ölünce, Rusya sigaraya savaş açtı

Her yıl 400 bin kişi ölünce, Rusya sigaraya savaş açtı
Sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle her yıl ortalama 400 bin kişinin yaşamını yitirdiği Rusya’da, Sosyal Kalkınma ve Sağlık Bakanlığı yıl sonunda uygulamaya konulacak yasakları genişletti. Duma’ya sunulacak yasak listesine göre, sigaralar…

Sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle her yıl ortalama 400 bin kişinin yaşamını yitirdiği Rusya’da, Sosyal Kalkınma ve Sağlık Bakanlığı yıl sonunda uygulamaya konulacak yasakları genişletti.

Duma’ya sunulacak yasak listesine göre, sigaralar 50 metrekareden küçük büfelerde satılamayacak. Büyük marketlerde ise sigaralar görünürde olmayacak ve tezgah altından verilecek. Sigara satışı için yaş sınırının 18’den 21’e çıkarılması tartışılıyor. Önleyici tedbirler açısından fiyatlara da artış geliyor. Ucuz paketlerde üç kat, pahalı paketlerde ise en az yüzde 50 zam yapılacak.

Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ni onaylayan 157 ülke arasında olan Rusya, önümüzdeki yılları kapsayacak şekilde sigara ile mücadele programını uygulamaya koyacak. 2014’te havalimanı, tren ya da otobüs duraklarının en az 10 metre uzağında ancak sigara içilebilecek. Havalimanlarındaki sigara odaları tamamı ile kapatılırken, yetkililer hapishane ve tutuk evlerinde sigara içilmemesi için tavsiyelerde bulunacak.

SİGARA REKLAMI VE SPONSORLUK YASAK
Restoran, kafe, gece kulüpleri ve otellerde ise sigara yasağı 2015’ten itibaren uygulamaya giriyor. 2013 sonrası 50 metrekareden küçük büfelerde sigara satışı tamamıyle yasaklanıyor. Büyük marketlerde ise tezgah altına inen sigaralar sadece fiyat listesinden bakılarak talep edilebilecek.

Yeni yasa, sigara reklamlarına yasak getirirken, tütün şirketleri herhangi bir sportif faaliyete de sponsor olamayacak. Rusya’da köşe başlarında çalışan büfelerin çok sayıda olduğu ve buralarda sigara satıldığına dikkat çeken Parekende Şirketler Birliği Direktörü İlya Belenovski, Ria Novosti’ye yaptığı değerlendirmede, küçük firmalar açısından ekonomik zorlukların yaşanabileceğini söyledi. Büyük zincirlerin sigara satışlarının, yaklaşık tüm cironun yüzde 3-5 aralığında olduğuna değinen yetkili, yasak için gerekli hazırlıkların yapılmaya başladığını kaydetti.

Sigara yasağının genişletilmesinden fazlası ile memnun olanlar ise sağlık çalışanları. Seçenov Sağlık Akademisi Narkoloji Departmanı’ndan Olag Zikov, sigaranın pozitif algısının yok edilmesi için yapılan çalışmaları olumlu karşıladıklarını belirtti. Zikov, görünürde sigara satışının olmaması, mümkün mertebe daha az mekanda satışının yapılması ve sigara fiyatlarının da en az 200 rubleye (8 dolar) çıkarılması gerektiğini söyledi. Rus yetkili, “Böylece çocukların büyük çoğunluğu buna ulaşamayacak” dedi.

Toplum sağlığını korumakla görevli kuruluş Rospotrebnadzor’a göre, Rus halkının yüzde 39’u (44 milyon) düzenli olarak sigara kullanıyor. 19-64 yaş arası erkeklerin yüzde 60’ından fazlası, kadınların da üçte biri tiryaki. 1990’lı yıllarda kişi başına yıllık 499 adet sigara tüketilirken, bu rakam 2010’da 2 bin 838’e çıkmış durumda.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim