• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Her yıl 500 bin kişi kanserden ölecek

Her yıl 500 bin kişi kanserden ölecek
"9 günlük bayram tatilinde trafik kazalarında ölenlerin 2 katı kadar insan, her gün kanserden ölüyor."

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 'Belediye encümenleri, sigara yasakları ile ceza yetkilerini yüzde 15-20 düzeyinde kullanıyor. Mahalli idarelere yetki verilmesi için kanun değişikliği gerekli ve bunu düşünüyoruz' dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan 'Türkiye'de Tütün Ekonomisi ve Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi' raporu, Sheraton Otel'de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Basın toplantısında konuşan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kapalı yerlerde sigara içilmesini yasaklayan yasanın çıkarılması aşamasında zorluklarla karşılaştıklarını, 'nargile içilen yerlere izin verilsin, 84 bin kahvehane kapatılabilir' gibi gerekçelerle yasada istisnalar yaratılmaya çalışıldığını belirterek, yasanın uygulanmasından sonra TESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığından aldığı verilerden, ikram sektöründe, kapanan işletmelerden daha fazla sayıda işletmenin açıldığını, istihdam sayısının arttığını tespit ettiğini söyledi.

AÇILIR-KAPANIR KAPALI ALANLAR SORUNU

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Hasan Irmak, 2008'de çıkarılan sigara ile mücadele kanunu 'Türk milletine bir armağan' olarak nitelendirirken, 'Kapalı alanlardaki sigara yasağı, halk sağlığını koruma için yapılan en önemli uygulama. Bu yasak, her yıl 50-100 bin vatandaşın sigaraya bağlı hastalıklardan erken ölmesinin önlenmesi anlamına geliyor' dedi.

Bakanlığın aldığı önlemlerden sonra sigarayı bırakma ilaçlarına erişimin arttığını, bu ilaçların kurulan 200 civarındaki sigarayı bırakma polikliniklerinde bedava dağıtıldığını anlatan Irmak, sigarayı bırakma hattını şimdiye kadar 195 bin kişinin aradığını, telefonla hizmet veren personel sayısını 3 katına çıkaracaklarını bildirdi. Kapalı yerlerde sigara içme yasağından sonra ikram işletmelerinin hatırı sayılır yatırımlar yaparak sigara içilen 'açılır-kapanır kapalı alanlar' yarattığını kaydeden Irmak, 15 gün önce gönderilen genelge ile 'açılır-kapanır alanların da kapalı alan sayılmasını ve buralarda sigara içilmesi halinde ceza uygulanmasını sağladıklarını' ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer de Avrupa'da sigaraya bağlı akciğer kanserinin en yüksek görüldüğü ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çekerken, her yıl 150 bin kanser hastası belirlendiğini, bunun 90 bininin sigaraya bağlı kanserler olduğunu söyledi.

2030'DA 500 BİN KİŞİ

Tuncer, '9 günlük bayram tatilinde trafik kazalarında ölenlerin 2 katı kadar insan, her gün kanserden ölüyor. İliklerimize kadar donmamız gereken bir tablo bu. Kanserden ölen insan sayısı, yıllık 120 binden, 2030'da 500 bine çıkacak. Bunlar için harcanan tedavi masrafı da 2,3 milyar avrodan 10 milyar avroya ulaşacak. Hiç bir ekonomi bu yükün altından kalkamaz. Benim hedefim sigaranın yok edilmesi. Türkiye'yi sigaranın giremediği bir ülke yapmak, bana onur verir' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1633 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim