• BIST 9092.43
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9287
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Her Yıl 57 Bin Talasemili Bebek Doğuyor

Her Yıl 57 Bin Talasemili Bebek Doğuyor
8 Mayıs Talasemi Günü. Bu tarihte, özellikle yeni evlenen çiftlerin bebek sahibi olurken karşılaşabilecekleri tehlike Talasemi'ye dikkat çekiliyor.

Talasemi (Akdeniz anemisi) kalıtsal bir kan hastalığı ve ülkemizin de içinde bulunduğu Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunu. Vücudun yeterli miktarda ve yüksek kalitede kan üretimini engelleyen, kalıtımla geçen, önlenebilir bir kan hastalığı. Farklı formlarda görülen hastalığın tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcı; korunma ise ucuz ve kolay.

ETKİNLİKLERLE FARKINDALIK ARTIRILACAK

Talasemi Araştırma ve Uygulama Derneği (TAUD) Başkanı Prof. Dr. Zeynep Karakaş, "8 Mayıs'ta farkındalığı artırmak için birtakım etkinlikler yapılıyor. Biz de 10 Mayıs’da TAUD olarak hastalara yönelik eğitim toplantısı gerçekleştiriyoruz. Toplumumuzda 100 kişinin 2'si bu hastalığın genini taşıyor. Taşıyıcıların bilinmesi, klinik bulguları olmasa bile genetik danışma açısından önemli. Çünkü iki taşıyıcı evlendiği zaman çocuk hem anneden hem babadan bu geni alabilir. Dolayısıyla hasta olabilir yani iki geni de Talasemi geni ise o zaman normal hemoglobin yapılamaz ve dışarıdan kan alması gereken ağır bir hastalık tablosu oluşabilir. Talasemi hastaları 3 haftada bir dışarıdan kan alarak normal yaşamlarını sürdürebilirler. Kan almazlarsa yaşayamazlar. Kan bağışını ihmal etmeyelim" dedi.

TESADÜFLERE BIRAKILMAMALI

Eskiden Talasemi taşıyıcılarının tesadüfen yakalandığını, artık günümüzdeki imkânlarla bunu tesadüfe bırakılmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karakaş, "Kansızlık çoğu zaman demir eksikliği sanılıyor. Dolayısıyla tarama programlarıyla Talasemi taşıyıcılığını anlayabiliriz. Taramalar doğacak çocuk için önemli. Evlenmeden önce gençlerin hemoglobin elektroforezi testini yaptırmaları gerekiyor. 2 taşıyıcı evlenmeyecek diye bir şey yok ama bunu bile bile evlenmeleri bir sürprizle karşılaşmamaları açısından önemli" diye konuştu.

UZMANLAR TALASEMİYİ ANLATACAK

Dünya Talasemi Günü nedeniyle Talasemi Araştırma ve Uygulama Derneği (TAUD) tarafından geçen yıl ilki gerçekleştirilen eğitim toplantısının ikincisi, Şişli Kolan Hastanesi Konferans Salonu’nda yapılacak. 10 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek eğitim toplantısında Talasemi ve Androloji, Talasemi ve Tüpbebek, Talasemi ve Yeni Gelişmeler – Prof. Dr. Zeynep Karakaş, Talasemi’de tedavi uyum ve destek - Gaye Çolak Çakırgil, Talasemi’de Çocuk Endokrin Sorunlar - Prof. Dr. Nurçin Saka, Talasemi’de Erişkin Endokrin Sorunlar - Uzm. Dr. Nurdan Gül, Talasemi’de Kardiolojik Sorunlar, Talasemi’de Hemşirelik Yaklaşımı - Nurcan Acar konuları ele alınacak.

HEMOGLOBİNOPATİ, TALASEMİLİ BEBEKLERİN DÜNYAYA GELMESİNİ ENGELLİYOR

Türkiye’de çok sayıda Hb varyantının görülmesi, Anadolu’da yıllar boyunca çok çeşitli ırk ve kültürlerin yaşamasından ve akraba evliliklerinden kaynaklanıyor. 

Türkiye’de yaklaşık olarak her dört evlilikten biri akraba evliliği (yüzde 21.7). Akraba evlilikleri en çok (yüzde 70 civarı) birinci dereceden akrabalar arasında gerçekleşiyor. Bilindiği gibi akraba evlilikleri nadir görülen otozomal ressesif geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırıyor. 

EVLİLİK ÖNCESİ TARAMA ÖNEMLİ

Çiftlere "Evlilik Öncesi Tarama" yapmak bu açıdan çok önemli. Örneğin, talasemi taşıyıcısı bir kişi ile sağlam bir kişi evlenecek olursa doğacak çocukların sağlam olma ihtimali yüzde 50, talasemi taşıyıcısı olma ihtimali yüzde 50'dir. Fakat iki talasemi taşıyıcısı evlenecek olursa bu durumda doğacak çocukların taşıyıcı olma ihtimali yüzde 50, hasta olma ihtimali yüzde 25'dir ve sağlam olma ihtimali yüzde 25'dir.

KKTC, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerde talasemili doğumlar önemli düzeyde önlenmiştir. Bu toplum taramaları ile taşıyıcılık tespiti, evlenme öncesi taşıyıcılık tespiti, genetik danışmanlık, halkın bilgilendirilmesi ve prenetal tanı ile başarılmıştır.

Bir hastanın yıllık tedavi maliyeti ile: 3116 kişinin taraması ve 8 kişinin Prenatal tanısı yapılabilmektedir.

DÜNYADA DURUM

- 229 ülkenin yüzde 60'ında hemoglobin bozuklukları bulunuyor.

- Dünya nüfusunun yüzde 5.2'si, gebe kadınların yüzde 7'si hemoglobin bozukluklarından etkileniyor.

- Her yıl 332.000 bebeğin yüzde 83'ü (275.000) ortak hücre bozuklukları ve yüzde 17'si (57.000) talasemi olarak doğmakta.

- Taşıyıcı sayısı 269 milyon.

- Her yıl yaklaşık 1 milyon yeni taşıyıcı dünyaya gelmektedir.

- 5 Yaş altındaki ölümlerin yüzde 4.3'ü talasemi ve hemoglobinopatiler nedeniyle olmaktadır.

TÜRKİYE'DE DURUM

- Talasemi taşıyıcılık oranı yaklaşık yüzde 2.2 (illere göre 0.7-13.1 arasında değişmekte)

- Taşıyıcı sayısı 1.300.000 civarı.

- Hasta sayısı 4.500 civarı.

- Yıllık beklenen yeni hasta sayısı 150 ve yıllık beklenen prenatal tanı 600 civarı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim