• BIST 9693.46
  • Altın 2511.516
  • Dolar 32.573
  • Euro 34.7679
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Herkes ithal hemşire ve doktor meselesini tartışıyor

Herkes ithal hemşire ve doktor meselesini tartışıyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın doktorlardan sonra gerekirse hemşirelerin de yurtdışından geleceğini açıklaması, tartışmayı da beraberinde getirdi.

Hemşireler Derneği Başkanı Saadet Ülker, Türkiye’deki ücretlerle yurtdışından nitelikli hemşire getirmenin mümkün olmadığını belirtirken, özel sektör temsilcileri, Doğu Avrupa ve Türk Cumhuriyetler’deki iyi okullardan mezun hemşirelerin gelebileceğini dile getiriyor.

Türkiye’deki tıp fakültelerinde 3 bine yakın yakın yabancı uyruklu öğrenci bulunuyor. Ancak yasaya göre, hekim olarak Türkiye’de çalışabilmek için Türk vatandaşı olma şartı aranıyor. Bu nedenle de Türkçe bilmelerine karşın bu hekimlerin çalışmasına izin verilmiyor. Bakanın da hekimlerle ilgili öncelikli hedefinin bu grup olduğu ifade ediliyor.

AZERBAYCAN’DA ÜCRET 60 $
Hemşireler Derneği ücretlere işaret ederek “Bu rakamlara bulamazlar” derken özel sektör temsilcileri ise buna katılmıyor. Adını vermek istemeyen bir özel hastanenin yöneticisi, Kırgızistan, Azerbaycan, gibi Türk Cumhuriyetler’le Doğu Avrupa’dan hemşirelerin Türkiye’de çalışabileceğini ifade ediyor. Türkiye’de uzman bir hemşirenin 2 bin 500 lira maaş aldığını belirten yönetici, şöyle devam ediyor: “Hemşireler, Türk Cumhuriyetler’de 50-60 dolar, Doğu Avrupa’da ise 500-800 dolar alıyor. Yaşadığımız hemşire sıkıntısı büyük. Yetişmiş hemşire bulmak hekim bulmaktan daha zor. Biz Türkiye’de onlara Türkçe eğitim de veririz.”

GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI PROF. DR. AHMET RASİM KÜÇÜKUSTA:
ÖNCELİKLE YÜKSEK OKUL SAYILARININ ARTIRILMASI GEREKİR
Ülkemizin hemşireye ihtiyacı var. Bunun için esas yapılması gereken şey yüksekokul sayısının artırılması ama şu durumda ihtiyacı karşılamak için yabacı hemşire getirilebilir. Bunları iki grupta değerlendirmek lazım: Doğrudan hastayla ilişkisi olan hemşireler ve laboratuvarda, ameliyathanede, yoğun bakımda bulunan sadece doktorlarla iletişim halinde olan hemşireler. Hastalarla bire bir ilgilenmesi gereken hemşirelerin mutlaka iyi derecede Türkçe bilmesi lazım, bu şart. Ameliyathane hemşiresinde esas olan bilgisi ve deneyimidir

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU DERNEĞİ BAŞKANI DR. MEHMET ALTUĞ: YABANCI PERSONEL KALİTEYİ ARTIRIR
Türkiye’nin önemli oranda hekim ve hemşire açığı olduğu açık. Bu sorun özellikle özel sektörde daha çok kendini hissettiriyor. Özel sağlık kurumları doktor ve hemşire bulmakta zorlanıyor. Yabancı doktor sağlık hizmetlerinde kaliteyi artıran bir argüman olabilir.

TÜRK SAĞLIK SEN GENEL BAŞKANI ÖNDER KAHVECİ: UCUZ VE NİTELİKSİZ HEMŞİRELER GELİR
Türkiye’nin hemşire ihtiyacı var. Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 208, bunu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ortalamasını alırsanız orada 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı 772. Planlama yapılmış olsa, ona göre okullarda bölümler açılmış olsa hemşire ihtiyacımızı “yabancılardan karşılayalım” gibi bir düşünce içine girmezdik. “Yabancı hekimlerin önü kapalı gelsin burada mesleklerini yapsınlar” demek başka bir şey, Türkiye’nin hekim ve hemşire ihtiyacının yabancılar tarafından karşılanması başka bir şey. Bence yabancı hekim ve hemşire ile Türkiye’nin ihtiyaçları karşılanamaz. Türkiye dil meselesini nasıl çözecek? “Türkçe bilenler gelsin” derseniz, ne kadar Türkçe bilen var? 2007 yılından bu yana yabancı meselesini tartışıyoruz. Eğer dönem itibarıyla tıp fakültelerinin kontenjanları artırılsa, hemşirelik bölümleri açılsa üniversitelerde buna göre fakülteler oluşturulsa şimdi mezun verir durumda olurlardı. İhtiyaç, mutlaka öz kaynaklardan karşılanmalıdır. Bunu yabancıdan karşılama şansın zaten yok ve doğru da değil. Çünkü bu ülkeye Batı’dan, ekonomisi güçlü, gelişmiş ülkelerden kimse gelmez. Rusya’dan Türk Cumhuriyetler’den daha ucuz işgücü olan ama nitelikleri tartışılır sağlık personellerini bu ülkeye getirirse, biz de Türkiye’de sorunlu bir sağlık sisteminin içinde kendimizi buluruz

EBRU ERDOĞAN- GAZETE HABERTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2679 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim