• BIST 9497.56
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Herkese sağlık sigortası

Herkese sağlık sigortası
Ekim 2010 tarihinden itibaren ev hanımından sokaktaki garibana kadar Türkiye’deki herkesin sağlık sigortası olacak.

2008’de altyapının hazır olmaması nedeniyle Genel Sağlık Sigortası (GSS) yaptırma zorunluluğu, iki yıl ertelenerek 01.10.2010 tarihine bırakıldı. Bu tarihten itibaren Yeşil Kart uygulaması da kaldırılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, 01.10.2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 5510 sayılı kanun gereği her vatandaş Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alındı. Henüz gerekli alt yapı oluşturulamadığı için, yeni kanuna göre sosyal güvencesi olmayanların zorunlu GSS kaydı yaptırma uygulaması 01.10.2010 tarihine ertelendi ve Yeşil Kart uygulaması bu tarihe kadar uzatıldı.

Kimler GSS kapsamında

Eski kanuna göre kişiler sağlık hizmetlerini ödedikleri sağlık primi karşılığında Kısa Vadeli Sigorta Kolları’ndan alırlar ve sadece prim ödeyenler yani SSK’lılar, Bağ-kur’lular, memurlar ve hak sahipleri sağlık hizmetlerinden faydalanırlardı. 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 2008’den bu yana ise sağlık hizmetleri, Genel Sağlık Sigortası (GSS) adı altında ayrı bir başlıkta toplanarak kapsamı genişletildi ve sigortalı olmayan vatandaşın da talebi halinde isteğe bağlı olarak GSS kapsamına girmesine imkan verilerek vatandaşa hizmet verilmeye başlandı.

5510 sayılı yeni kanun, işçiler (4/a), iş verenler (4/b) ve kamu çalışanları (4/c) dışında, 1–18 yaş arası çocuklar, isteğe bağlı sigortalılar, vatansızlar, sığınmacılar, harp malulleri, yurt dışına götürülen işçiler, 65 yaşını doldurmuş muhtaçlar, devlet sporcuları, Türkiye’de bir yıldan fazla oturan yabancı uyruklu kişiler, işsizlik ödeneği alanlar da dahil herkesi Genel Sağlık Sigortası kapsamına alıyor. Sosyal güvencesi olanlar hariç, ev hanımından yeşil kart almaya muhtaç olan yoksullara kadar herkesin sağlık sigortası olacak.

GSS’den nasıl yararlanılacak

GSS hizmetlerinden yararlanabilmek için her vatandaşın Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt yaptırması gerekiyor. 2008’de altyapının hazır olmaması nedeniyle GSS yaptırma zorunluluğu, iki yıl ertelenerek 01.10.2010 tarihine bırakıldı.
Ekim 2010’a kadar talepte bulunan vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası uygulamasına dahil ediliyor. GSS’ye dahil olmak isteyen vatandaş, gelirine göre prim ödeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıt için gelenler, öncelikle gelir tespitlerini yaptırmak için kaymakamlıklara gönderilecek. Kaymakamlık bu kişinin gelir tespitini yapacak; eğer mevcut geliri aile içindeki kişi başına düşen gelirinin asgari ücretin 1/3’ünün altında ise Kaymakamlık o kişilere şimdiki uygulamaya göre yeşil kart veriyor. Geliri asgari ücretin 1/3’ünden fazla olanlar ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yönlendiriliyor ve kurum tespit edilen gelir üzerinden yüzde 12 GSS primi alarak, kişileri yeni sisteme kaydediyor. Böylelikle, bu kişiler, kurumun verdiği sağlık hizmetinden yararlanabilme olanağına kavuşuyorlar.

Hiçbir sosyal güvencesi olmayan vatandaş da, örnek vermek gerekirse bir ev hanımı da ödeme gücüne göre prim ödeyerek GSS kapsamına dahil olabiliyor. Gelir tespiti yaptırmak istemeyen varlıklı vatandaşlar ise, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gelerek asgari ücretin iki katı üzerinden prim ödemeyi kabul ederek GSS kapsamına dahil olabiliyor.

Ekim 2010’dan sonra ise GSS zorunluluğu geliyor. Kayıt yaptırmayanlar ceza ödeyecek

Ekim 2010’da sonra ise, Genel Sağlık Sigortası herkes için zorunlu olacak. Vatandaşın GSS’si yoksa kanun yürürlüğe girdikten sonra bir ay içerisinde gelir tespiti yaptırmak için SGK’ ya başvuru yapmak zorunda. Belirtilen süre içerisinde kayıtlarını yaptırmayan vatandaşlara asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca kayıt yaptırmayan kişi daha sonraki bir tarihte GSS kapsamına alındığında, bu tarihten itibaren geriye dönük olarak gecikme zammı eklenerek kişiye borç çıkarılacak. Gerekli şartları yerine getirmeyen vatandaşlar ise hiçbir sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanamayacak. Yeşil kartlar kalkacak ve kart sahipleri halen aynı şartları taşıyorlarsa prim ödemeden GSS kapsamına alınarak, tüm masrafları devlet tarafından karşılanacak.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim