• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Hiper tansiyona dikkat!

Hiper tansiyona dikkat!
Çok ciddi bir sorun olan kalp kası kalınlaşmasının en önemli nedeni, hipertansiyon...

Kalp kası kalınlaşması, kalp kası kitlesinin artması veya kalp kası içine başka doku ve maddelerin birikimine bağlı olarak kalınlığının artması olarak tanımlanıyor. İstanbul'daki Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doçent Doktor Enis Oğuz'a göre, kalp yetmezliğine kadar giden bu hastalığın en büyük nedeninin hipertansiyon.

Kalp kası kalınlaşması nedir

Kalp kası kalınlaşması halk arasında pek bilinmemekle birlikte, çok ciddi ve bir o kadar da önem taşıyan bir sorun. Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılıyor. Bu nedenle de bu hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülüyor. Yüksek basınca karşı çalışan kas hücreleri büyüyerek kalınlaşıyor. Bununla birlikte kalp kapak hastalıkları da kalp kasının kalınlaşmasına neden olabiliyor. Kalınlaşma ile kalp kası hücrelerinin yapısında bozulmalar meydana gelirken, kan dolaşımında da sorunlar ortaya çıkıyor. Böylece kalpte yapısal bir hastalık başlamış oluyor.

Kalp yetmezliğine kadar gidebilir

Kas kitlesi ve kalp içi basıncı diğer boşluklara göre daha yüksek olduğu için genelde kalbin sol karıncığının kalınlaştığını belirten Doç. Dr. Enis Oğuz, hastalığın belirtileri ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“Kan dolaşımında artan basınç akciğerlerde ödeme neden olur. Bu da nefes darlığına yol açar. Buna diyastolik kalp yetersizliği denir. Ayrıca kalp kasının yapısının bozulmasına bağlı ritim bozuklukları ve çarpıntı oluşabilir. Bu ritim bozukluklarının bazılarının hayati önemi vardır. Hatta bazı ritim bozukluklarında kalp içinde pıhtı oluşur ve bunun atması ile felç meydana gelebilir. Hastalık ilerlediğinde ise kalp kası hücreleri ölmeye başlar, bu durumda kalınlık azalır ama artık kalp kasında kasılma bozukluğu olur; kalp yeterince kan pompalayamaz. Çabuk yorulma, nefes darlığı, ayaklarda şişme başlar. Bu durum konjestif kalp yetersizliği olarak isimlendirilir. Kalp kası kalınlaşmasının erken dönemlerinde ise hiçbir bulgu olmayabilir.”

Ölümcül olabilir

Kalp kası kalınlaşması kalp ritim bozukluklarına, buradan hareketle de ani ölüm, inme gibi problemlere ve kalp yetersizliğine yol açabildiğinin altını çizen Doç. Dr. Enis Oğuz, hipertansiyon hastaları ve kalp kapaklarında bozukluk olan kişilerin riskli grupta olduğunu belirtti. Doç. Dr. Oğuz, hipertansiyonun iyi tedavi edilmediğinde yani kan basıncının yüksek kalması durumunda kalp kası kalınlaşmasıyla karşı karşıya kalınacağını vurguladı.

anatomy_heart-wiki.jpg

Korunmak mümkün

Hipertansiyondan korunmak, genel olarak kalp kası kalınlaşmasından korunmak anlamına geliyor. Düzenli sağlık kontrolü, hipertansiyonun erken tanınması ve tedavisine erken başlanması, ideal vücut ağırlığına sahip olmak, tuz tüketimini azaltmak, alkol ve sigaradan uzak durmak gibi hipertansiyon ihtimalini azaltan girişimler de korunmada büyük önem taşıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9953 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim