• BIST 9091.07
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri

Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri
“ Özel Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri Derneği “ Danıştay’a Dava Açtı !

2010 tarihinde yürürlüğe giren, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin , Hiperbarik Oksijen Tedavisine ilişkin ücret düzenlemelerine karşı , derneğimiz tarafından Av.Bülent ÖZER kanalıyla yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.

Ülkemizde yara ve hipoksik hastalıkların tedavisinde ciddi bir öneme sahip Hiperbarik Oksijen Tedavisi hem devlet kurumlarında hem de özel merkezlerde başarı ile uygulanmaktadır. Biz, Özel Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri Derneği (HipDer) olarak Türkiye genelinde bu hiperbarik oksijen tedavisi uygulayan özel merkezlerin çoğunun temsil hakkını elimizde bulundurmaktayız.
Bilindiği gibi hiperbarik oksijen tedavisi başlıca dekompresyon hastalığı (vurgun), hava ve gaz embolisi, karbonmonoksit zehirlenmesi (soba-şofben-tüp gaz zehirlenmelerinde) tek tedavi seçeneği olması bakımından hayat kurtarıcı bir tedavidir. Ayrıca gazlı gangren ve trafik kazası, göçük, deprem nedeniyle enkaz altına kalan kişilerde ortaya çıkan ezilmelerde kol ve bacak amputasyon oranlarını önemli ölçüde azaltan, sıvı replasman tedavisi gerekliliğini düşüren, bununla beraber ortaya çıkan böbrek yetmezliğini engelleyerek hayat kurtaran bir tedavidir. Aynı şekilde ani görme ve ani işitme kayıplarında da klasik tedavi yöntemlerinin bir adım önünde yer alarak organ kurtaran bu tedavinin, şeker hastalığına veya diğer sebeplere bağlı ayak yaralarında ve kronik kemik iltihaplarında da amputasyon oranlarını çok önemli ölçülerde azalttığı bilinen bir gerçektir.
Medikal anlamda bu kadar önemli ve faydalı bir tedavi olmasına rağmen SGK, Hiperbarik Oksijen Tedavi ücretine 2003 yılından 2006 yılına kadar toplam 270 kuruş zam yapmış, böylece saat başına tedavi ücreti 2006 yılında 29,70 TL’yi bulmuştur. O tarihten 2010 Nisan ayına kadar geçen sürede hiç zam yapılmadığı gibi 1 Nisan 2010’da yürürlüğe giren son Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile saat başına tedavi ücreti 25,00 TL’ye geriletilerek 2003 yılındaki ücretin altına düşürülmüştür. (2003 yılında saat başına tedavi ücreti 27,00 TL’dir.)
SUT eki EK-9 listesinde Tanıya Dayalı İşlem Listesindeki “7.6. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uygulamaları” başlığı altında yer alan ve Paket kodu 702.520’den sonra olan işlemlerden en sık uygulanan iki kalemde adil olmayan ve çok büyük maddi zararlara yol açan önemli oranlarda indirimler yapılmıştır. EK-9 listesinde neredeyse hiperbarik oksijen tedavi uygulamaları dışında hiçbir işleme indirim yapılmamışken, bu uygulamalara herhangi bir gerekçe ile açıklanmayacak indirimler uygulanmıştır.
Yüksek maliyetle kurulmuş mevcut merkezlerin pek çoğu, son SUT uygulamasının yarattığı panik ile ayakta kalabilmek için personel çıkarmışlardır. Ancak zaten çalışan sayısı çok olmayan bu merkezlerin çıkarabileceği personel sayısı da son derece kısıtlı olup buradan sağlanacak bir tasarrufun hiçbir işe yaramayacağı bir gerçektir. Kaldı ki bu durumda da verilen hizmette aksamalar olacaktır.
Türkiye’de enflasyonun süreklilik ve artış gösterdiği, maliyet unsurlarının kaçınılmaz olarak her yıl önemli ölçüde arttığı bilinen bir gerçektir. Hayati ve acil hastalıkların tedavisi için elzem olan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıbbın Türkiye’deki devamlılığı için 01 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe giren, Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin Hiperbarik Oksijen Tedavisine ilişkin ücret düzenlemelerine karşı , derneğimiz tarafından Av.Bülent ÖZER kanalıyla yürütmeyi durdurma talepli iptal davası açılmıştır.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Özel Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezleri Derneği
Başkanı
Uz. Dr. Füsun KOCAMAN
 

Bu haber toplam 5659 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim