• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Hipertansiyon, 15 milyon insanı tehdit ediyor

Hipertansiyon, 15 milyon insanı tehdit ediyor
Türkiye'de her 3 kişiden birinde görülen yüksek tansiyon hastalığı, tedavi edilmediği takdirde kalp yetmezliği, beyin kanaması, görme kaybı gibi pek çok ciddi sorunu da beraberinde getiriyor.

Medline Konya Hastanesi'nden Doç. Dr. Mete Alpaslan, "Baş ve ense ağrısı, kafada sıcaklık hissi, yüzde kızarma, ateş basması, göğüste basınç hissi, derin nefes alma ihtiyacı, çarpıntı hissi, göğüs ağrısı, kulakta uğultu ve konsantrasyon bozukluğu şikayetleri hipertansiyonun habercisi olabilir." dedi.

Günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Bu hastalıkların başında ise hipertansiyon geliyor. Türkiye'de 15 milyon kişiyi tehdit eden hipertansiyon kontrol altına alınamadığı takdirde kalp yetmezliği, beyin kanaması, böbrek yetmezliği ve görme kaybına neden oluyor.

Hipertansiyonun basit anlamda yüksek kan basıncı olduğunu söyleyen Özel Medline Konya Hastanesi'nden Kardiyolog Doç. Dr. Mete Alpaslan, "Türkiye'de her 3 yetişkinden biri hipertansiyon hastası. Daha da önemlisi, 15 milyonu bulan bu hastaların üçte ikisi yani yaklaşık 10 milyon kişi hipertansiyon hastası olduğunu bilmiyor. Hipertansiyon, kendi başına öldürücü değildir fakat tedavi edilmediğinde sonuçları öldürücü olabilir. Yükselen kan basıncı kontrol altına alınamazsa beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği ve kalp krizi, böbrek yetersizliği, görme kaybı gibi sonuçlar doğurabilir." dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Hastalıkta erken tanının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Alpaslan, düzenli tansiyon kontrolünün yapılması uyarısında bulundu.

Hipertansiyon tedavisinin kapsamlı bir şekilde planlanması ve hastanın da yaşam boyu sürecek olan bu plana uyması, hayat tarzını değiştirmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Mete Alpaslan, "Hipertansiyonun belirtileri arasında baş- ense ağrısı, kafada sıcaklık hissi, yüzde kızarma, ateş basması, göğüste basınç hissi, derin nefes alma ihtiyacı, çarpıntı hissi, göğüs ağrısı, kulakta uğultu ve konsantrasyon bozukluğu geliyor. Bu belirtilerde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bunun yanı sıra hiçbir şikayet olmasa bile her yıl mutlaka en az bir kez tansiyon ölçümü yapılmadır." şeklinde konuştu.

HİPERTANSİYON HASTALARI BU KURALLARA DİKKAT

— Aşırı tuz alımı kısıtlanmalı (günde 6. gramın altında)

— Bol sıvı tüketilmeli

— Düzenli egzersiz yapılmalı (haftada en az üç gün ve en az 30 dakika tempolu)

— Akdeniz tarzı beslenme tercih edilmeli (meyve ve sebze ağırlıklı).

— Soda, maden suyu gibi içecekler de dikkatli tüketilmeli.

— Tansiyon yükseltici etkileri bilinen ilaçları kullanırken dikkatli olunmalı.

— Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürer. Bu nedenle ilaçların sürekli olarak kullanılması gerekir.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim