• BIST 8853.72
  • Altın 2239.248
  • Dolar 32.3388
  • Euro 35.0797
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Hipnoz yerine epidural doğum önerisi

Hipnoz yerine epidural doğum önerisi
CÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yanık, ağrısız doğum yapmak isteyenlere son günlerde gündeme gelen hipnozla doğum yerine epidural anestezi yöntemini önerdi.

ÖNDER FELEK

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yanık, ağrısız doğum yapmak isteyenler için son günlerde gündeme gelen hipnozla doğum yerine epidural anestezi yöntemi önerisinde bulundu.

Prof. Dr. Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir sanatçının evinde yaptığı doğumla gündeme gelen hipnozla doğum yönteminin sağlık camiasında çok tartışılan bir konu olmadığını söyledi.

Hipnozla doğumun Türkiye'de yaygın olmayan bir yöntem olduğunu dile getiren Yanık, hipnozun uzmanlık ve profesyonellik isteyen bir alan olduğunu, yetkisi bulunmayan kişilerin kesinlikle bu yöntemi uygulamaması gerektiğini belirtti.

Anestezi ve reanimasyon ana bilim dalının algoloji yan dalının hipnozla ilgilendiğini ifade eden Yanık, hipnozla doğum yapacak anne adaylarına mutlaka bu eğitimi almış kişileri tercih etmesini önerdi.

Hipnozla doğum yapacak annenin her şeyden önce gebeliğin başından sonuna kadar bütün aşamalardan bilgi sahibi olması gerektiğini vurgulayan Yanık, şunları kaydetti:

"Anne adayı, doğru nefes alıp verebilmeli, hekimin ve ebenin talimatlarına uyacak psikolojik yapısı olmalı. Hipnozda iletişim bilinçsiz haldedir. Hastanın bilincinin kapalı olduğu bir yöntem söz konusu. Hasta doğru nefes alma, ıkınma ve sağa sola dönme gibi talimatları alamayabilir. Hipnozla doğum, henüz bilimsel anlamda sonuçları ispatlanmış bir yöntem değildir. Sadece annenin bir şekilde bilincinin ve ağrı duyusunun etkilendiği bir yöntemdir. Bu nedenle bu yöntemi fazla önermiyoruz."

Yanık, hipnozla doğumun suistimale de açık olduğuna işaret ederek "3 günlük hipnoz koçuyla bu iş yapılmaz. Bu işin yaygınlaşması durumunda suistimaller yaşanabilir" dedi.

- "İnsanoğlunun tek fizyolojik ağrısı, doğum ağrısıdır"

Annenin normal doğum veya sezaryene bilinçli şekilde hazırlandığı zaman hipnoza gerek olmadığına dikkati çeken Yanık, şöyle devam etti:

"Doğumda ağrı olabilir. İnsanoğlunun tek fizyolojik ağrısı, doğum ağrısıdır. Yani doğal bir ağrıdır, hastalık kaynaklı değildir. Bunun dışındaki bütün ağrılar, patolojiktir yani bir hastalık sonucu ortaya çıkmaktadır. Doğum sırasında ağrı çekenlerde annelik iç güdüsünün daha yüksek olduğu bilinmektedir. Bu nedenle bütün anne adaylarına öncelikle normal doğumu öneriyoruz ancak ağrısız bir doğum gerçekleştirmek isteniyorsa hipnoz gibi bilimselliği henüz kanıtlanmamış bir yöntem yerine epidural doğum tercih edilmeli."

Prof. Dr. Ali Yanık, bölgesel anestezi şeklinde uygulanan epidural yöntemde anne adayının doğum süresince ağrıları duymadığını, bilincinin yerinde olduğunu sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim