• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

HIV'li kan verilen çocuğun babasına icra şoku

HIV'li kan verilen çocuğun babasına icra şoku
1,5 yaşındaki çocuğa HIV'li kan verildiğini teşhis eden hastande aile fertlerine yapılan tetkikte bir çocuğunun yeşil kartını ibraz edemeyip senet imzalayan baba mehmet ç'ye geçen sürede kartı ulaştırmayıp borcu da ödemediği için 500 tl'lik icra senedi ge

1,5 yaşındaki çocuğa HIV'li kan verildiğini teşhis eden hastande aile fertlerine yapılan tetkikte bir çocuğunun yeşil kartını ibraz edemeyip senet imzalayan baba mehmet ç'ye geçen sürede kartı ulaştırmayıp borcu da ödemediği için 500 tl'lik icra senedi geldi -vali nuri okutan: -''senet düzenlendiğinden haberim olsa düzenletmem öderiz ya da derhal bize intikal etmiş olsa icraya intikal olmaz onu ödetirim şimdi de ödeteceğim''

Şanlıurfa'da, üzerine kaynar su dökülen, tedavi için gittiği hastanede de HIV'li kan verilen çocuğun babasına, aile fertlerine yapılan tetkikte, bir çocuğunun yeşil kartı yanında olmadığı için işlemlerinin imzalatılan senet karşılığı yapıldığı, senetin bugüne kadar ödenmediği ve geçen sürede yeşil kartın da ibraz edilmediği gerekçesiyle, 500 TL'lik icra senedi geldi.

Alınan bilgiye göre, Şanlıurfa'da 2008 yılında, üzerine çaydanlık devrilen ve kaldırıldığı Şanlıurfa Devlet Hastanesindeki tedavide, HIV'li kan verildiği belirlenen Y.Ç'nin, Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesinde yapılan tetkiklerinin ardından, aile fertlerine de tahlil yapıldı.

Baba Mehmet Ç, yeşil kartını evde unutan ailenin en büyük çocuğu 12 yaşındaki V.Ç. için daha sonra kartını getirmesi karşılığında, o dönem 210,99 TL'lik bir senet imzaladı.
Ancak, geçen sürede kartını götürmeyip senedin karşılığını da ödemeyen baba Mehmet Ç'ye, Adana 8. İcra Dairesinden ödeme emri tebligatı geldi.
Tebligatta, yasal faizi ve işlem ücretlerinin dahil edildiği 501,29 TL'lik borcun 10 gün içerisinde ödenmesi istendi.

-''ÖDEYECEK DURUMDA DEĞİLİM''

Baba Mehmet Ç, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, üzerine çaydanlığın devrilmesinden sonra, Şanlıurfa'daki 24 günlük tedavinin ardından, oğlu Y.Ç'nin yanan kolu için plastik cerraha gittiklerini, orada yapılan tahliller sonucu, ''Çocuğa mikrop bulaştığı'' gerekçesiyle Gaziantep'e sevk edildiklerini, oradan da Adana'ya gönderildiklerini hatırlattı.

Çukurova Üniversitesi Balcalı Tıp Fakültesinde yapılan tahlillerde, Y.Ç'nin HIV virüsü taşıdığını öğrendiklerini belirten baba, doktorların o dönemde, bulaşma durumunu belirlemek için ailenin bütün fertlerini tetkik için hastaneye çağırdıklarını aktararak, bunun üzerine kendisinin de köydeki ailesini Adana'ya çağırdığını anlattı.
Mehmet Ç, hastanede yapılan işlemler sırasında, 12 yaşındaki kızının yeşil kartı evde unutulduğu için, hastanede kendisine senet imzalatılarak işlemlerinin yapıldığını, kontrole geldiklerinde, yeşil kartını verip senedi iptal ettirebileceğinin söylendiğini dile getirdi.

Şanlıurfa'ya döndükten sonra, İl Sağlık Müdürlüğünden Ankara'ya götürmek için arandıklarını aktaran Mehmet Ç, ''Kendilerine, 'benim senedim var, bir de 1 hafta sonra sonucumuz çıkacak onu iptal etmem lazım' dediğimde, bana, 'biz her şeyi hallederiz sen Ankara'ya git şimdi' dediler'' diye konuştu.

Geçen sürede, senedi iptal ettiremeyip yeşil kartını da hastaneye götüremediğini anlatan Mehmet Ç, ''Şimdi bana haciz gelmiş 500 TL'' dedi.
Maddi durumu iyi olmadığı ve nakit sıkıntısı yaşadığı için oğlu Y.Ç'yi kontrole de götüremediğini ileri süren baba Mehmet Ç. ''Maaşımı bekliyorum, o maaşla çocuğumun kontrolü geçmişti, onu kontrole götüreceğim. Bu parayı ödeyecek durumum yok zaten, devletten rica ediyorum, ödemesi lazım'' dedi.

-VALİ OKUTAN-

Bir programın ardından gazetecilerin konuyu sorduğu Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise durumdan yeni haberinin olduğunu ifade etti.
Konuyla yakından ilgilendiklerini belirterek, aileye yaptıkları yardımlara değinen Vali Okutan, şunları kaydetti:

''Son yaşanılan sorundan Valiliğimizin ve Sağlık Müdürlüğümüzün haberi yok. Vatandaşımız Adana'ya gidiyor, yeşil kartını yanında götürmüyor. Durum zamanında bize intikal etse biz bunu çözeriz. Bunu basından öğreniyoruz. Nitekim bugün ulaştık. Her halükarda bunun karşılığını yerine getiririz. İcra micra böyle bir şey söz konusu olmaz. Bize zamanında iletilmiş olsa tamamı çözülür, bu diyalogsuzluktan kaynaklanan bir husus, biraz da basına iyi malzeme oluyor. Bu alışkanlık haline geldi, bunun çok sağlıklı işlemediğini düşünüyorum. O çocuğun mağduriyetini keşke il Valisi giderebilecek olsa... Devletin atması gereken tüm adımları attığımız kanaatindeyiz. Eksik varsa atmaya da hazırız. Bunları çok rahatlıkla cebimden bile karşılayabilirim. Senet düzenlendiğinden haberim olsa düzenletmem, öderiz ya da derhal bize intikal etmiş olsa icraya intikal olmaz onu ödetirim, şimdi de ödeteceğim. İletişimsizlikten kaynaklanan bir sorun var. Bu basında da iyi gündeme gelince basın yolu hep tercih ediliyor. Bunun da çok doğru olduğunu düşünmüyorum.''

-OLAY-

Şanlıurfa'nın bir köyünde inşaat işçiliğiyle uğraşan Mehmet Ç'nin oğlu Y.Ç'nin, 2008 yılında, 1,5 yaşındayken üzerine çaydanlık devrilmişti. Vücudunun sol bölümü yanan Y.Ç, Şanlıurfa Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi görmüştü.
Bir süre sonra, Y.Ç'ye hastanenin yanık tedavi ünitesinde verilen kanda ''HIV'' virüsü bulunduğu tespit edilmişti. Y.Ç, bunun üzerine Sağlık Bakanlığınca Hacettepe Tıp Fakültesinde tedavi altına alınmış, tedavinin ardından da taburcu olmuştu.
Y.Ç, o tarihten bu yana tetkik ve kontrol için, yol ve tedavi masrafları devlet tarafından karşılanarak, belirli aralıklarla aynı hastaneye götürülüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2329 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim