• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Hollanda'da çare bulunamadı, anavatanda sağlığına kavuştu

Hollanda'da çare bulunamadı, anavatanda sağlığına kavuştu
Hayatı nefes darlığıyla geçen 16 yaşındaki Doğanay Gençal'a Hollanda'da bir türlü teşhis konulamadı. Türkiye'de tedavi olunca kalbinde delik ve akciğer toplardamarında problem olduğu ortaya çıkan Doğanay ameliyatla sağlığına kavuştu.

Hollanda'da yaşayan Doğanay Gençal, dünyada çok nadir görülen bir hastalık yüzünden 16 yaşına kadar ne spor yapabildi ne de rahatça merdiven çıkabildi. Sürekli nefesi kesilerek yorulan Doğanay'ın hastalığı Hollanda'da defalarca hastaneye götürülmesine rağmen bir türlü bulunamadı. Çareyi Türkiye'de arayan Gençal Ailesi, oğullarının akciğerlerindeki damarların doğuştan ters olmasından dolayı kalbine yüzde 50 temiz kan pompalanabildiğini öğrendi. İstanbul Hizmet Hastanesi'nde Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kaya Süzer ile ekibi tarafından ameliyat edilen Doğanay Gençal, sağlığına kavuşarak merdivenleri rahatlıkla çıkabilecek hale geldi. Prof. Dr. Süzer, aynı zamanda kalp kapakçıkları arasında delik tespit ettikleri gencin tıp literatürüne 100. hasta olarak girdiğini söyledi.

BİZİ AYLARCA OYALADILAR

Oğlunun çocukken futbol oynadığını ve birdenbire durumunun kötüleştiğini anlatan Anne Cemile Gençal, yaşadıkları süreci şöyle anlattı: 'Doğanay'ın performansı bir süre sonra düştü, nefes alamamaya başladı. Doktora götürdüm. Bir şeyi yok diyerek geri çevirdiler. Ben yine de onun futbol gibi yorucu bir spor yapmasına müsaade etmedim. Yüzmeye verdik, yine sorun yaşadı. Tekrar doktora gittik ancak bir şeyi yok diye geri çevrildik. Yıllarca prim ödediğimiz bir sağlık sisteminin bizi yıllarca oyaladığını ancak Türkiye'de doktorlara geldiğimizde anladık. Burada yapılan tetkikleri Hollanda'ya götürdüğümüzde ameliyat gerektiğini anladılar ancak bu defa da ameliyat tarihi vermediler. Aylarca oyalanınca tekrar Türkiye'ye gelerek oğlumuzun sağlığına kavuşması için onu burada ameliyat ettirdik.' Öte yandan, ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Prof. Dr. Süzer, ailesinin Doğanay'a ağır sporlar yaptırmayarak çok bilinçli davrandığını; aksi takdirde oğullarının durumunun daha kötü olabileceğini vurguladı.

16'sında en yaşlı hastaydı

Ameliyatı yapan Prof. Dr. Süzer, Doğanay'ın durumunu şu sözlerle açıkladı: 'Çocuklarda doğuştan kalp kapakçıkları arasında delik bulunması rastlanılan bir hastalıktır. Ancak, sol akciğerindeki üst toplardamarının anormal bir şekilde anne karnından çıktıktan sonra kapanmaması nedeniyle kalple bağlantısı kesilmişti. Kalbe gitmesi gereken temiz kanın sadece yarısı gidiyordu.' Bu tarz hastaların 8-12 yaş arasında ameliyat edilerek iyileştirildiğini tespit ettiğini söyleyen Süzer, 'Maalesef Hollanda'daki meslektaşlarımızın geç teşhisi sebebiyle Doğanay ameliyat olan en yaşlı hasta olarak görülüyor' diye konuştu. Süzer, Gençal'ın çok ağır olanlar hariç istediği sporu yapabileceğini söyledi.

Türkan YILMAZER
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5140 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim