• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

HPV erkeği de kanser ediyor

HPV erkeği de kanser ediyor
18 ülkede dört bin erkek üzerinde yapılan araştırmadan çarpıcı sonuç: Rahim ağzı kanserine yol açan HPV, erkeklerde de dil ve ağızda kansere neden oluyor.

Türkan YILMAZER / LİZBON
Dünyada iki dakikada bir, Türkiye'de de 12 saatte bir kadının hayatını kaybettiği rahim ağzı kanserine neden olan HPV'nin (Human Papillomavirüs), erkeklerde de kansere yol açtığı ortaya çıktı. ABD'nin Florida eyaletindeki H. Lee Moffitt Kanser Merkezi ve Araştırma Enstitüsü'nden Prof. Dr. Anna R. Giuliano, erkeklerin kadınlardan 3-4 kat daha fazla kanser riski yaşadığını açıkladı.

Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen EOROGIN 2011 toplantısında, HPV'nin yetişkin kadın ve erkeklerin yanı sıra genç nüfusta görülme sıklığına ilişkin yapılan son araştırmalar açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2007'deki uyarısının ardından 18 ülkede 4 bin erkek üzerinde yapılan araştırma sonuçlarını açıklayan Prof. Dr. Giuliano şöyle dedi:  'Bugüne kadar erkeklerin HPV taşıyıcısı olduğu, enfeksiyonu kadınlara bulaştırdıkları görüşü yaygındı. Ancak bu düşünce yürütülen bu araştırmayla geçerliliğini yitirdi. HPV, kadınlarda ölüme yol açan ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri, vulva/vajinal kanser ile genital siğillere sebep oluyor. Ancak şimdi erkeklerde de ölümcül oranda sıklıkla ağız, dil (bademkcik) ve anal kanalda kanser yaptığı ortaya çıktı.' Kadınlarda pap-smear tarama testinin teşhis imkanı sağladığını ancak erkeklerde tarama imkanının olmadığını da belirten Giuliano, araştırmadan erkeklerin aşı yaptırması gerekliliği sonucunun çıktığını söyledi.

AŞILAMA KORUYOR

ABD'deki Georgia Augusta Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Daron Ferris de, 9-15 yaş arasındaki bin 800 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlarını aktardı. Ferris, şunları söyledi:

'İlk bulgulara göre erken aşılananlarda virüsle karşılaşma olmaması halinde vücudun bağışıklık sisteminin arttığını, antikor oluşumunun yüzde 100'e ulaştığını tespit ettik. Ancak aşılama için 15 yaşına kadar beklememek gerekiyor. Aileler 'kızımın yaşı küçük, bu yaşta cinselliği düşünemez' diyor, yaptırmıyor. Ancak ne kadar erken yaşta yaptırırlarsa HPV'ye maruz kalan hücrelerde kanser oluşumu da o kadar azalıyor. Erkek ya da kız fark etmez, erken yaşta aşılanmalı.'

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2666 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim