• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

İhalelerde 'paravan' firmalar ile vurgun iddiası

İhalelerde 'paravan' firmalar ile vurgun iddiası
Devlet okulları ve hastanelerin yanı sıra birçok şirketin temizlik ihalelerini alan bir grubun, paravan şirketler kullanarak devleti milyonlarca liraya zarara uğrattığı iddia ediliyor. Savcılık, naylon faturalar ve sahte sözleşmeler ile ilgili soruşturma

Dinçer GÖKÇE

Kamu, ödenmeyen vergi ve SKG primleri nedeni ile yüklü bir zarara uğratılırken, yüzlerce işçinin de yatırılmayan primler nedeni ile mağdur edildiğine işaret ediliyor. İşsiz bir genç üzerine kurulan şirkette 1 milyon lirayı aşkın SGK borcu birikirken, benzer şekilde çok sayıda şirketin paravan olarak kullanıldığı anlaşıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dosyasında bir dizi firmanın paravan olarak kurdurulduğu bilgisi yer alıyor. Savcılık dosyasında yer alan bilgilere göre, şüpheli işlemler yürüttüğü iddia edilen isimler arasında Ü.C., H.Ö., F.Ö. Ö. K. ve G.D.'nin isimleri yer aldı. S. Temizlik, S. Geri Dönüşüm ve E. Grup Temizlik firmasının yetkilisi ve sahibi olan kişilerin kamu ve özel sektörde bir dizi temizlik ihalesini üstlendikleri bilgisi dosyada yer aldı.

PARAVAN FİRMA İLE YENİ SÖZLEŞME

Savcılığa sunulan belgelere göre, kamu veya özel sektörün yaptığı ihaleyi şüphelilere ait şirketlerden biri kazanıyor. Ancak, ihaleden sonra, kurulan bir paravan şirket ile alt yüklenici sözleşmesi yapılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapılan bildirimde ise, paravan şirketin bilgisi verilerek işyeri açılışı yapılıyor. Böylece, ihalesi alınan yerde çalışacak işçiler paravan şirket üzerinde gösterilmiş oluyor.

SGK PRİMLERİ YATIRILMIYOR

Hizmet verilen kurum veya şirketten yapılan tahsilat sonrası çalışanların SGK primleri yatırılması gerekirken bu paralar yatırılmıyor. Daha sonra, paravan firma tarafından ihaleyi alan şirkete hizmet faturaları kesiliyor. Ancak bu faturaların tamamı naylon fatura türünde. Söz konusu imzaların da sahte olduğu iddia ediliyor. İddiaya göre, paravan olarak kurulan şirketlere ait fatura ve evraklar da organizasyonu yöneten kişilerde bulunuyor. Bu şekilde, bir kaç ay devam eden şüphelilerin bir süre sonra, başka bir paravan firma ile alt yüklenici sözleşmesi düzenleyerek yoluna devam ettiği iddia ediliyor.

YÜKLÜ SGK BORCU BULUNUYOR

Savcılığa sunulan bilgilere göre "Bu paravan şirketler mağdur kişiler üzerine kuruyorlar. Kendilerini sorumluluktan kurtarmak istiyorlar" denildi. İddiaya göre, üzerine paran şirket kurulan işsiz bir şirket üzerine kurulan A. Temizlik şirketinin SGK prim borcu 800 bin TL'yi aşmış durumda.

OKULLARIN İSİMLERİ BİLDİRİLDİ

Usulsüz işlem yapılan kamuya ait okullar ile hastane ve özel sektör şirketlerinin de isimleri savcılık ile paylaşıldı. Savcılık dosyasında yer alan bilgilere göre, anılan işlemler kapsamında büyük bir giyim mağazasının da adı karışmış durumda. Şirketin satın alma müdürünün de usulsüz yapılan işlemlerden haberdar olduğu iddia ediliyor. Benzer şekilde, önemli bir kamu kurumunun temizlik işini de üstlenen kişilerin aynı sistemi burada uyguladığı iddia ediliyor. İddiaya göre, kurumun satın alma müdürü de şüpheliler ile ortak hareket ediyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2577 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim