• BIST 9744.01
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 27 °C

İhalesi duyurulan "DEV" yatırım, niye tepki gördü!

İhalesi duyurulan "DEV" yatırım, niye tepki gördü!
Bursa’ya, tek alanda yapılmak istenen yeni hastanelerin artık ihale takvimine bağlandığını, dün “soru” işaretleriyle beraber ele aldık.

“Bursa Entegre Sağlık Kampüsü” adını taşıyan dev yatırım, yer ve imar mevzuatının yanı sıra, ilan edilen ihalesiyle de tartışma konusu oldu.

Sağlıkta, tesis yatırımlarını kolaylaştırma gayesiyle oluşturulan özel mevzuat, Bursa için de uygulanmak isteniyor.

İhale ve teknik detayların ortaya çıkmasıyla beraber, tartışmalar da alevlendi ve akademik tepki sesleri yine yükseldi.

400 yataklı Bölge Hastanesi.

200 yataklı Kalp damar Hastalıkları Hastanesi.

200 yataklı Onkoloji Hastanesi.

100 yataklı Psikiyatri Hastanesi.

100 yataklı Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi.

200 yataklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi.

Hastanelerin, medikal cihazlar ve donanımlarıyla tam hazır elde edilmesi, yükleniciye tamamlayıcı ve destekleyici hizmetlerin işletmeciliğinin verilmesi öngörülürken, “bazı” hususlara işaret etmiştik.

“Sağlık sektörü” deneyimi gerekçesiyle tam katılıma açık olmayan, aranan ön yeterlilik koşullarındaki tuhaflıkları anlattık. Belirsizliklerden söz ettik.

Detay bilgileri aktardık:

“Yüklenici; projenin finansmanı, uygulama projesini, tasarımını, inşaatını, medikal cihazlar ve diğer ekipmanın tedarikini ve tesis için gerekli mefruşatı sağlayacaktır. / Yüklenici; ayrıca tesislerin bakım ve onarımı, görüntüleme, laboratuar ve diğer tıbbi destek hizmetleri ile bilgi işlem, sterilizasyon, çamaşır, temizlik, güvenlik ve yemek dahil olmak üzere destek hizmetlerinin sunumunu, sağlık hizmetleriyle uyumlu ve Bakanlık onayını alacak ticari alanların yapım ve işletilmesini de üstlenecektir.”

Yapım dönemi için 3 yıl ve işletme dönemi için de 25 yıl olmak üzere, toplam 28 yıllık bir süreç, özel sektöre ait yönetim dönemi olarak öngörülüyordu.

Diyeceklerimiz vardı.

Örneğin…

İhaleye katılımda, iş deneyimi aranıyor ve son 15 yıla bakılıyor. 200 yataklı hastane yapmış şartı tutmuyor ise, böyle bir projenin %80’ini tamamlamış olana da katılım sağlanıyor.

Örneğin…

Hem “ISO 9001- 2000 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi” hem “14001 Çevre Yönetim Belgesi” isteniyor. Katılımlar, iş ortaklığı ise, belgelerin biri, diğerinde olabilecek ya da alt yüklenicilerle sağlanabilecek.

Özellikle…

Bir maddeye dikkati çektik:

“Sağlık hizmetleriyle uyumlu ve Bakanlık onayını alacak ticari alanların yapım ve işletilmesini de üstlenecektir.” deniliyordu, sözü edilen “ticari” alanların türü ne, otel mi?

Dev sağlık yatırımı, Bursa için kazanım olacaktır, ancak proje sürecinde yaşananlar gibi, ihalesi de tartışılıyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, yatırımın önemi ve gereğini kabul ediyor.

Sözlerinin devamında, şu tespiti yapıyor:

“Sağlık kompleksi, devlet bütçesine ciddi yük yaratmadan, ‘yap- işlet- devret’ modeline benzer yöntemle yapılmak isteniyor. Ancak ihale şartnamesinde, bazı belirsizlikler var. Hastane ana faaliyeti kimde olacak? İhale sonucu için de, tarif yapılıyor gibi… ”

Şu günler itibariyle…

Sağlık Bakanlığı’ndan, açıklama bekleniyor!

Yapım şekli, esasları ve ihale yöntemi, bu sütunlardan öğrenildi.

Bir maddeye odaklanan Şahin, “Yüklenici, sağlık hizmetleriyle uyumlu ve Bakanlık onayını alacak ticari alanların yapım ve işletilmesini üstlenecek. Ticari alanların türü ve yoğunluğu nedir? Otel mi, gündeme gelecek?” diye soruyor.

Ayrıca…

Projenin yapılacağı yerin, “can ve mal güvenliği riski” taşıdığını da anımsatıyor ve şöyle konuşuyor:

“Daha önce yaptığımız açıklamalarda, söz konusu yerin %60’ının ‘taşkın sahası’ kapsamında olduğunu söylemiştik. Uyarılarımıza rağmen, bu yerde ısrar edildiği ve vazgeçilmek istenmediği anlaşılıyor.”

Diğer yandan…

Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Başkanı Füsun Uyanık da, ilk gündeme geldiği günden beri projeye itiraz edildiğini vurguluyor.

“Taşkın sahası” uyarısını yeniden gündeme getirdi!

Yatırımı önemsediklerini, ancak yerden kaynaklanan can ve mal güvenliği riskinin dikkate alınmadığını savundu.

Kamu kaynakları ve toplum yararına mücadele verdiklerini belirtiyor ve “Büyükşehir Belediye Meclisi’nin imar planı değişikliği kararına itiraz ettik, ancak ret edildik.” sonucuna işaret ediyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin, “taşkın sahası riski” nedeniyle dere yataklarına el attığını ve çevresinde kamulaştırmalar başlatıldığı anımsatılıyor.

Uyanık, “Toplum sağlığı merkezi yapılmak isteniyor, ancak yapılmak istendiği yer için ‘taşkın sahası’ uyarısında bulunuyoruz, dikkate alınmıyor. Kamusal çelişkiye tanıklık ediyoruz” diyor.

Özellikle…

İki önemli meslek odasının “taşkın saha” görüşü ve uyarılarına rağmen, yer değişikliği yapılmamıştı.

Büyükşehir Belediyesi’nin ise, “taşkın saha” riskini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapacağı öğrenildi. Bu yöndeki bir yükümlülük taahhüdünün, Sağlık Bakanlığı’na iletildiği konuşuluyor.

Dev sağlık yatırımının süreci, tartışmaların odağında kalmaya devam ediyor. Yeni gelişme ve soru işaretleri, süreç ve tartışmalara yeni bir boyut kazandırıyor.

Yeni kamu ve özel sektör yatırımlarında yaşanan tartışmalar, karar mekanizmalarındaki tıkanıklık ve gecikmeler, hukuki boyutlar, radikal kararlar…

”Sağlık Kampüsü” de, aynı kaderi yaşıyor!

Serkan İnceoğlu / Bursa Hakimiyet

Bu haber toplam 2857 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim