• BIST 9079.97
  • Altın 2310.031
  • Dolar 32.3414
  • Euro 35.0801
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

İki kardeş tıp literatürüne geçti!

İki kardeş tıp literatürüne geçti!
İzmir’de ‘çabuk yorulma ve nefes darlığı’ şikayetiyle doktora başvuran iki kardeşin kalplerindeki deliğin büyüklüğü ve aynı yerde olması tıp literatüründe ilk kez yer aldı.

İzmir’de ‘çabuk yorulma ve nefes darlığı’ şikayetiyle doktora başvuran iki kardeşin kalplerindeki deliğin büyüklüğü ve aynı yerde olması tıp literatüründe ilk kez yer aldı.

İzmirli 17 yaşındaki Mert Demirel’in ‘çabuk yorulma’ şikayetiyle Kamu Hastaneler Birliği Güney Sekreterliği İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurması hem kendinin hem de ağabeyinin hayatını kurtardı. Günlük yaşantısında çabuk yorulmaya bağlı performans düşüklüğü yaşadığını söyleyen liseli Mert, 15 gün önce hastaneye başvurdu. Kardiyolojide yapılan muayenede liseli Mert’in kalbinde 1,5 cm çapında delik olduğu saptandı ve operasyon için randevu verildi. Operasyondan önce benzer şikayetler yaşayan 25 yaşındaki ağabey Mehmet Demirel’de aynı hastaneye başvurdu. Yapılan muayenede Demirel kardeşlerin kalplerindeki deliklerin büyüklüğü ve aynı yerde olması rastlanılan bir vaka olmadığını ortaya koydu.

DÜNYADA İLK

Dünyada ilk kez tıp literatüründe olmayan tanı ve teşhisle doktorları bile şaşırtmayı başaran kardeşlerin genel sağlık durumlarına ilişkin bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Nazlı, Demirel kardeşlerine konulan tanının tıp literatüründe ilk olduğunu açıklayarak, “Biz de şaşırdık açıkçası tabi ilk kez klinik tecrübem olarak ilk kez böyle bir durumla karşılaştım. Literatür araştırması da yaptık Dünyada bu şekilde aynı yerde aynı lokalizasyonda bildirilmiş iki kardeşte aynı büyüklükte aynı yerdeydi. İkisin de yaklaşık 1,5 santimdi ve ameliyatsız aynı kapama uygun hiçbir vaka bildirilmemiş. İki kardeşte de ilginç olan durumu aynı durumun mevcut olması. Şemsiye yöntemi ile kapatılması mümkün oldu” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Doç. Dr. Cem Nazlı, kalpteki deliğin erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, 40 yaşına kadar hiçbir belirtinin göstermediğini söyledi. Doç. Dr. Cem Nazlı şu bilgileri verdi:

“40 yaşına kadar hiçbir belirti göstermiyor. Sadece dikkatli doktorun dinlemesi sonucu saptanabiliyor. Erken teşhisin önemi deliklerdeki olay kirli ve temiz kanın birbirine karışmasından dolayı kalpte büyüme ve ritim bozukluklarına neden oluyor. En korktuğumuz yanı ise ise pıhtının beyne gitmesidir. Bu olayların önceden engellenmesini sağlamaktadır.”

Doç. Dr. Nazlı operasyonun ardından herhangi bir komplikasyonun yaşanmadığını ve kardeşlerin genel sağlık durumlarının iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

ORTAK DOĞUM GÜNÜ KARARLAŞTIRDILAR

17 yaşındaki lise öğrencisi Mert Demirel ise sağlıklı yaşama attığı adımın ağabeyiyle birlikte kendisini tıp dünyasında ‘ilk’ olmaya taşımasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Teşhis ve tedavi süreci hakkında bilgi veren liseli Mert, “17 yaşındayım ben futbolu çok seviyorum. Ancak futbol oynadığım zamanlar çabuk yoruluyordum. İçimden koşmak geliyor ama kalbim hep ağrıdığı için şikayetlerim oluyor da. Babamla konuyu paylaştıktan sonra doktora başvurduk. Kontrole gittik. Kalbimde delik olduğu teşhisi konuldu” diye konuştu.

Ağabey Mehmet Can Demirel de kardeşiyle artık kader ortağı olduklarını anlatarak şöyle konuştu:

“Aynı kaderin ortak noktası ikimizin de yorulmasıydı. Ünlük faaliyetlerimizden kaynaklanıyordu. Kardeşim yaşadığı durumu babamla paylaştıktan sonra yapılan kontrollerde kalbinde delik olduğu ortaya çıktı. Ben de olaydan sonra şüphelendim ve muayene oldum. Ardından ben de 15 gün sonra ameliyat oldum. Açık ameliyat oluyor. Kasıktan yapılan bir operasyondu. Operasyona girdikten sonra raporlarda da kalbin çizilmiş şeklinin ve delikler görünüyordu. Aramızda bu kadar yaş farkına rağmen aynı noktada delik olması hocalarımızın da ilgisini çekmiş. Bu da bizi şaşırttı. Biz de ortak bir doğum tarihi kararlaştırdık. Bu operasyon sonrasında aramızdaki bağ bozulmayacak şekilde kuvvetlendi.”

Baba Yusuf Demirel de iki oğlunun sağlığına kavuşmasından dolayı mutlu olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4333 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim