• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 26 °C

İlaç araştırmaları için, yılda 100 milyon dolar ayrılacak

İlaç araştırmaları için, yılda 100 milyon dolar ayrılacak
Sağlık Bakanlığının Aralık ayı sonunda çıkardığı yeni Klinik Araştırma Yönetmeliği ve diğer reformlarla 2009-2010 döneminde ilaç araştırmaları için yıllık yatırım tutarının, yılda 100 milyon doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Sağlık Bakanlığının Aralık ayı sonunda çıkardığı yeni Klinik Araştırma Yönetmeliği ve diğer reformlarla 2009-2010 döneminde ilaç araştırmaları için yıllık yatırım tutarının, yılda 100 milyon doların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AİFD) yaptığı çalışmaya göre, büyük bölümü kanser hastalığına yönelik olmak üzere, dünyada ilaç pazarında 7 bin 500 yeni ürün üzerinde araştırmalar sürüyor.
Çalışmada, bir molekülün ilaç haline getirilebilmesi için 10-15 yıl süren klinik araştırmaların, Türkiye'nin tıbbi, bilimsel ve ekonomik gelişimine katkıda bulunarak, bilimsel çevrelerde daha etkin temsil edilmesini sağlayacağı öngörüsüne yer verildi.
Türkiye'nin klinik araştırmalar için sahip olduğu potansiyele dikkat çekilirken, bu konuda gerekli düzenlemelerin yanı sıra, istekli ve deneyimli araştırmacılar, uluslararası tanınırlığı olan araştırma merkezleri ve hasta potansiyelinin bulunduğu ayrıca hem devlet, hem de ilaç sektörünün yatırım için istekli olduğu kaydedildi.
Çalışmaya göre, bütün bu potansiyele rağmen, Türkiye klinik araştırma sayısı bakımından çok daha düşük nüfusa sahip İsrail, Yunanistan ve İsviçre gibi ülkelerin bile gerisinde bulunuyor.
Buna göre, geçen yıl 83 milyon nüfuslu Almanya'da 4 bin 364, 64 milyon nüfuslu Fransa'da 3 bin 752, 60 milyon nüfuslu İngiltere'de 3 bin 207, 58 milyon nüfuslu İtalya'da 2 bin 406, 43 milyon nüfuslu İspanya'da 2 bin 98, 39 milyon nüfuslu Polonya'da bin 307, 144 milyon nüfuslu Rusya'da ise 951 klinik araştırma yapıldı.
7'şer milyona nüfusa sahip İsrail'de 2 bin 780, İsviçre'de bin 441, 11 milyon nüfusa sahip Yunanistan'da ise 560 klinik araştırma gerçekleştirilirken, Türkiye'de sadece 462 klinik araştırma yapıldı.
Klinik araştırmaların, ulusal politikayla stratejik alanlardan biri olarak belirlenebileceği belirtilen çalışmada, AB direktiflerine uyumlu olarak çıkarılan yeni yönetmeliğin, ilaç geliştirme alanında ülkeyi tüm dünyada rekabete açabileceğine işaret edildi.
Merck Sharp Dohme İlaçları Sağlık Politikaları, Erişim ve Kurumsal İletişim Direktörü Jeffrey Kemprecos, olumsuz koşullara rağmen, 2008'de Türkiye'de yenilikçi ilaç sanayinin klinik araştırmalarının yüzde 30-40 oran ında arttığını söyledi.
Bu kadar kısa sürede böyle bir artış yaşanmasının, biyoteknoloji ve araştırmacı ilaç sektörünün Türkiye'nin potansiyelinin farkına vardığının, hatta yatırımlarını Türkiye'ye kaydırmaya başladığının bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Kemprecos, şöyle konuştu:
"Klinik araştırma yapmaya son derece istekli, çok sayıda yerleşmiş hastane, üniversite ve doktor bulunmasına rağmen, Yunanistan veya İsrail gibi, Türkiye'den çok daha küçük ülkelerdeki yatırım tutarına ve araştırma sayısına henüz ulaşamamış durumdayız. Ancak, Klinik Araştırmalar Yönetmeliği'nin çıkarılmış olmasını büyük bir gelişme olarak görüyoruz. Mevcut eğilimlerin devam etmesi halinde, Türkiye'deki klinik araştırma sayısı kısa bir süre sonra Yunanistan'ı geçebilir ve hatta 2 kat fazla klinik araştırma yapılan Rusya'ya rakip bile olabiliriz."
Merck Sharp Dohme'un 2008 yılında Türkiye'de gerçekleştirdiği klinik araştırma sayısını artırdığını, bu sayının 2009 yılında ciddi anlamda artırılması yönünde planları olduğunu bildiren Kemprecos, sözlerini şöyle sürdürdü :
"Klinik araştırmalarla halihazırda Türkiye'deki klinisyen ve kuruluşlara yılda yaklaşık 40 milyon dolar tutarında bir fon aktarılıyor. Yeni klinik araştırmalar yönetmeliği ve diğer reformlarla 2009-2010 döneminde yıllık yat ırım tutarının, yılda 100 milyon doların üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz."
Küresel ekonomik krize rağmen, AR-GE yatırımlarının devam etmesinin beklendiğini, ilaç şirketlerinin bu tür yatırımlarından vazgeçme düşüncesinde olmadığını ifade eden Kemprecos, "Bu alandaki artış Türk tıp ve bilim dünyasına büyük bir destek sağlayacağı gibi, gönüllü hastalar, gelişme aşamasındaki ümit verici yeni tedavi yöntemlerine kontrollü erişim sağlayabilecek" diye konuştu.
2009 yılının bu alanda bir dönüm noktası olacağını belirten Kemprecos, "Türkiye'nin hastane, üniversite ve insan sermayesi gibi konularda sahip olduğu avantajlar göz önüne alındığında, özel yenilikçi ilaç sektörünün bu gelişmelere çok hızlı bir tepki vermekte olduğunu gözlemliyoruz" dedi.

Bu haber toplam 1802 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim