• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İlaç araştırmasında 1000 Türk hasta

İlaç araştırmasında 1000 Türk hasta
Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre çoğu 10 yılda, 1000 Türk kanser hastası uluslararası ilaç araştırmalarında yer aldı. Bu hastalara ruhsatlandırma aşamasındaki ilaçlar verildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre çoğu 10 yılda, 1000 Türk kanser hastası uluslararası ilaç araştırmalarında yer aldı. Bu hastalara ruhsatlandırma aşamasındaki ilaçlar verildi.

Türkiye’de yüzde 80’i son 10 yılda olmak üzere 1000’in üzerinde kanser hastasının uluslararası çok merkezli ilaç araştırmalarına katıldığı açıklandı. Bilgiyi veren Sağlık Bakanlığı Merkez Etik Kurul Üyesi ve Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Demirkazık, ancak bu ilaç araştırmalarında insanların ‘kobay olarak kullanılmadıklarını’ söyledi.
Türkiye’nin uluslararası çok merkezli ilaç araştırmalarına 1990’lı yılların başından itibaren katılmaya başladığını dile getiren Demirkazık, bu araştırmalarda ilk sırayı, çeşitli kanser tedavisine yönelik ilaçların aldığını vurguladı. Türkiye’de, yüzde 80’i son 10 yılda olmak üzere 1000’in üzerinde kanser hastasının uluslararası çok merkezli ilaç araştırmalarına katıldığını kaydeden Demirkazık, Türkiye’de kanser tedavisi gören hastalar için 20 erken erişim programı yürütüldüğünü de belirtti. Demirkazık, bu sayede yurtdışında araştırmaları tamamlanmış ve ruhsatlanma aşamasında olan ilaçların Türkiye’de, özellikle karaciğer ve böbrek kanserli 1000 hastaya ulaştırıldığını anlattı.

Üç araştırmadan biri kanser
Dünyada ilaç araştırmalarının maliyetinin yıllık 50- 60 milyar doları bulduğunu dile getiren Demirkazık, her üç araştırmadan birinin kanser ilacı geliştirmek için yapıldığını söyledi. İlaç araştırmalarına hastaların şüpheyle yaklaştıklarına dikkati çeken Demirkazık, “Avrupa ve ABD’de ilaç geliştiriliyor, bizim insanımız kobay olarak kullanılıyor zannediyorlar. Oysa tam tersi. Kendi insanları üzerinde çok daha fazla deneniyor, çünkü ilaç bedava ve yeni bir umut veriyor” dedi.
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Merkez Etik Kurul Üyesi Demirkazık, geçen yılın aralık ayında çıkan Klinik Araştırmalar Yönetmeliği’yle araştırmalar için daha çabuk izin alınabileceğini kaydetti. İlaç araştırmalarında kanser araştırmalarının liste başı olduğuna işaret eden Demirkazık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle bu yönetmelik bizim de hoşumuza gitti. Ümit vaat edici bir moleküle hastalar, bu araştırmalarla çok erken ulaşmış oluyor. Türkiye’de de biz bu araştırmalara girdiğimiz zaman, hastalarımıza erken olarak umut verici bir molekülü hem de para vermeden ulaştırmış oluyoruz. Hastanın, parayla istese bile alamayacağı bir şey. Türkiye araştırmalara faz3 aşamasında girdiği için hasta bir yandan standart tedaviyi de görüyor. Hastalar istedikleri an araştırmalardan çıkabiliyor. Çıksalar bile tıbbi bakımları en üst seviyede yapılıyor. Araştırmaya katılan ve sigortası olmayan hastaların sigortaları da yapılmış oluyor ve tüm masrafları karşılanıyor.”

Yeni ilaçlar, ayda 10 bin lira
Etkinliği kanıtlanan ve ruhsatlandırılan yeni ilaçların aylık maliyetlerinin 10 bin TL’yi bulduğunu da ifade eden Demirkazık, araştırmalara katılan hastaların bu molekülleri ücretsiz kullandıklarını vurguladı.
Ankara Üniversitesi’nde uluslararası 10 araştırmaya katıldıklarını belirten Demirkazık, ilaçların çoğunun ilerlemiş akciğer ve meme kanseri hastalarında uygulandığını, yeni bir melanom (cilt kanseri) araştırmasına da katılacaklarını sözlerine ekledi.
İlaç çalışmaları faz 1, faz 2 ve faz 3 olarak aşamalandırılıyor. Demirkazık’ın sözünü ettiği faz 3 çalışmalarda yeterli veriler elde edildikten sonra ürünün ilaç olarak kullanılabilmesi için onay süreci başlıyor.

Radikal

Bu haber toplam 1490 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim