• BIST 9524.59
  • Altın 2494.543
  • Dolar 32.5378
  • Euro 34.6868
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İlaç fiyatı düştü, Komşu 'referans'ı kaybetti

İlaç fiyatı düştü, Komşu 'referans'ı kaybetti
İlaççılar "Yunanistan fiyatı çok düşürdü, siz onu referans almayın" dedi, bürokrasi talebi dikkate almaya hazırlanıyor. Türkiye’nin ilaç fiyatlarını belirlerken referans aldığı 5 ülkeden biri

Radikal'den HACER BOYACIOĞLU'nun yazısı;

Türkiye’nin ilaç fiyatlarını belirlerken referans aldığı 5 ülkeden biri olan Yunanistan’da yaşanan kriz ve sonrasında ilaç fiyatlarının düşürülmesi Türkiye’yi vurdu. Yunanistan’da fiyat düşüşlerinin yüzde 50’yi bulması üzerine ilaç sektörü temsilcileri “Bu fiyatlara inersek, Türkiye pazarına ilaç veremeyiz” demeye başladı. Bürokrasi, sektörün talebini haklı buldu. Bu günlerde yapılacak bir değişiklikle Yunanistan’ın referans ülkeler listesinden çıkarılması planlanıyor.

Yunanistan’da devam eden ekonomik kriz, Türkiye’de ilaç firmalarını vurdu. Yunanistan bir süredir ilaç fiyatlarını ekonomik tedbirler kapsamında sürekli olarak düşürüyor. Son olarak ocak ayında alınan bir kararla 1150 ilacın fiyatı düşürüldü. Alınan kararla, ilaç harcamalarının yüzde 10 oranında azaltılacağı açıklandı. Yunanistan’da krizle birlikte ilaçların fiyatlarında yapılan indirimin yüzde 50’yi bulduğu belirtiliyor. Son olarak 6 Şubat’ta Yunanistan’daki fiyat düşüşleri Türkiye’de de uygulamaya girdi.
Yunanistan’ın Türkiye’deki ilaç piyasasını etkilemesinin nedeni, Türkiye’nin kullandığı fiyat belirleme sistemi. Türkiye bir süredir, 5 ülkenin ortalama rakamları üzerinden ilaç fiyatlarını belirliyor. Bu beş ülke ‘Yunanistan, Fransa , İtalya, İspanya ve Portekiz’ olarak sıralanıyor. Ancak Yunanistan’daki fiyat düşüşlerinin sürmesi, Türkiye’de ilaç firmalarının isyanına neden oldu. İlaç firmalarının “Türkiye’ye bu kadar düşük fiyatlara ilaç verme şansımız yok” taleplerini değerlendiren bürokrasi, Yunanistan’ı referans ülkeler listesinden çıkarma kararı aldı. Kararın önümüzdeki günlerde uygulamaya girmesi bekleniyor.

Avrupa’da da referans sistemi yaygın
Avrupa’da ilaç fiyatı belirlenirken, genelde referans sistemi uygulanıyor. Belçika, Bulgaristan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Lüksemburg, Türkiye, Yunanistan’da bütün ilaçlar, Hollanda, Norveç ve Portekiz’de yalnızca reçeteyle verilebilen ilaçlar fiyat denetimine tabi tutuluyor. 23 Avrupa ülkesinde, diğer ülkelerin ilaç fiyatlarının dikkate alınarak fiyatların belirlendiği ‘dış referans’ sistemi uygulanıyor. Bu sistemin uygulandığı ülkelerden biri olan Güney Kıbrıs’ta Yunanistan’ın fiyatları da dikkate alınarak ilaç fiyatları belirleniyor. Çoğu ülke 5 civarında referans ülke kullanıyor. Yalnızca Avusturya ve Belçika bütün diğer Avupa Birliği üyesi ülkeleri referans alıyor. Baltık ülkeleri diğer Baltık ve Orta Avrupa ülkelerini, Doğu Avrupa ülkeleri de diğer Orta ve Doğu Avrupa ülkelerini referans alıyor.

İlaç fiyatı nasıl belirleniyor
2004 yılı fiyat kararnamesi ile birlikte referans fiyat uygulamasına geçildi.
Türkiye, Yunanistan, Fransa, İspanya, İtalya ve Portekiz’i referans ülke alıyor.
Jeneriği olmayan orijinal ilaçlar, en düşük fiyata sahip referans ülke fiyatı kadar fiyat alabiliyor.
4 jeneriği olan orijinal ilaçlar ve jenerik ilaçlar, referans fiyatın yüzde 60’ı kadar fiyat alabiliyor.
Bu düzenlemelerin yanı sıra ilaçlara ek kamu ıskonto oranları uygulanıyor.
Jeneriği olmayan orijinal ilaçlara % 41’e varan ıskonto uygulanıyor.

Bu haber toplam 3317 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim